26.04.2017 12:56
Jäsenille
  Etusivu >> Nuorten sivut >> Kalakaveri 2006-2010 >> - järjestäminen 
 
 
 
 
 
- JÄRJESTÄMINEN

Ajankohta

Vaikka kalastuskouluja voidaan järjestää läpi vuoden, luo opetettava kalastusmuoto rajat sen ajankohdalle. Jos aiheena on pilkkiminen, on koulutus syytä järjestää silloin, kun päästään jäälle. Jos tarkoituksena on kalastaa virtavedestä, on otettava huomioon rauhoitusajat. Yhtä parasta ajankohtaa kalastuskoulun järjestämiselle ei ole, mutta hyväksi on osoittautunut touko-kesäkuu. Tällöin kouluikäiset ovat lomilla, mutta vanhemmat vielä töissä. Jos toimintaan halutaan mukaan mökkiläisiä, on heinäkuu varmin kuukausi tavoittaa heidät.

Kalastuskouluja voidaan järjestää niin kesällä, kuin myös talvella

Ohjelma

Kalastuskouluja voidaan järjestää monella tapaa, mutta lasten ja nuorten kestosuosikkeihin kuuluvat edelleen onginta, virvelöinti ja perhokalastus. Tyttöjä kiinnostaa onkiminen ja poikia heittokalastus. Aikuisia kiinnostavia aiheita ovat mm. jigikalastus, uistelu, verkko- ja perhokalastus. Lisäksi aikuiset ovat todella kiinnostuneita kalankäsittelystä ja kalaruokien valmistamisesta.

Paikka

Kalastuskoulun järjestämispaikkaa suunnitellessa on syytä ottaa huomioon osallistujien ikä, osallistujamäärä sekä mahdollinen sään vaikutus pidettävään koulutukseen. Jyrkät rannat ja vuolaat joet eivät sovellu pienimmille osallistujille. Mitä vaikeampi maasto tai suurempi osallistujamäärä, sitä enemmän tarvitaan ohjaajia.

Ilmoittautuminen

Kalastuskouluun ilmoittautuminen kannattaa järjestää ennakkoon, jolloin osallistujamäärä on järjestäjien tiedossa noin viikkoa ennen aloitusta. Tieto osallistujamäärästä helpottaa tarvikkeiden hankinnassa. Ilmoittautuminen kannattaa järjestää niin, että yksi vetäjistä ottaa ilmoittautumiset vastaan ja vastaa samalla mahdollisiin kysymyksiin. Ilmoittautumisen yhteydessä on syytä tiedustella myös osallistujien mahdollisista sairauksista ja allergioista.

Tiedottaminen

Alkavasta kalastuskoulusta tiedottaminen on aloitettava hyvissä ajoin ennen ensimmäistä koulutusiltaa. Ilman tiedottamista osallistujamäärät jäävät vähäisiksi. Paikallislehdet ja -radio tekevät mielellään ennakkojuttuja nuorisotoiminnan järjestämisestä. Tätä kannattaa hyödyntää myös kalastuskouluja järjestettäessä.

Tiedottamisen voi karkeasti jakaa kolmeen ryhmään.

  • Tiedottaminen kohderyhmälle eli nuorille
  • Julkisesti tiedottaminen
  • Seurojen sisäinen tiedottaminen

Kalastuskoulun rahoitus

Vaikka kalastuskoulun pitäminen ei suurta rahallista panostusta vaadi, on menoerät hyvä ottaa huomioon ennen toiminnan aloittamista. Seuraavassa on mainittu muutamia mahdollisia rahoituslähteitä kalastuskoulun toteuttamiseksi.

  • TE-keskuksen kalatalouden edistämismäärärahat
  • Kaupungeilta ja kunnilta anottavat avustukset
  • Osallistumismaksut
  • Yksityiset sponsorit


 
Powered by WebUpdate