30.04.2017 10:10
Jäsenille
  Etusivu >> Nuorten sivut >> Lapsesta kalaan >> Lapsen kanssa ongelle 
 
 
 
 
 
LAPSEN KANSSA ONGELLE

Onkiminen on usein lasten ensimmäinen askel kalastukseen. Se kokeilu, josta kipinä syttyy, jos on syttyäkseen. Hyvä niin. Yksinkertaisesta ja melko saalisvarmasta tavasta kannattaa aloittaa. Pienellä vaivannäöllä onkimisesta saa kivan koko perheen harrastuksen.
Lasten kanssa ongelle mennään aina lasten ehdoilla. Mukaan on varattava ongintavarusteiden lisäksi sään mukainen vaatetus, mieluisat eväät ja kaikkein pienimmille leluja ajanvietteeksi. Pois on lähdettävä heti, kun lapsi kyllästyy. Näin "onkimisen nälkä" säilyy ja lajin pariin on mukava palata myöhemmin. Omasta kokemuksestani tiedän, että kolmevuotiaskin viihtyy ongella useamman tunnin, kun harrastusta on opeteltu pikkuhiljaa hänen ehdoillaan.

Onginta on yleensä lasten ensimmäinen kosketus kalastukseen. Kuva: Jaana Vetikko
Onginta on yleensä lasten ensimmäinen kosketus kalastukseen. Kuva: Jaana Vetikko

Särkikalat varmin saalis

Lapsille saaliskalalajia ja -kokoa tärkeämpää on, että tapahtumia riittää ja kalaa tulee. Kun koho "varastetaan" pinnan alle, syttyy loiste pienempien silmiin. Särki ja sen sukulaiset ovat lasten kanssa ongittaessa se todennäköisin ja vaivattomin saalis. Niitä on helppo houkutella ja parven löydyttyä tapahtumia riittää. Särkikaloissa ei ole ikäviä piikkejä tai teräviä suomuja, joten lapsi voi ottaa ne huoletta käteensä.
Kohtuullisella kalapaikalla vanhemman on turha omaa onkeaan virittää. Työsarkaa riittää lasten onginnan huoltojoukkona. Apua tarvitaan yleensä niin kalan irtiottoon, syötin laittamiseen kuin siimasotkujen setvimiseenkin.

Särki ja sen sukulaiset ovat lasten kanssa todennäköisin ja vaivattomin saalis. Riemua riittää, kun saalista nousee. Kuva: Jaana Vetikko
Särki ja sen sukulaiset ovat lasten kanssa todennäköisin ja vaivattomin saalis. Riemua riittää, kun saalista nousee. Kuva: Jaana Vetikko

Herkät välineet pienestä pitäen

Lapsen kädessä lasikuituinen neljän metrin onkivapa tuntuu paljon raskaammalta kuin kymppimetrinen veltto lasikuituvapa aikuisen kädessä. Siksi lapsille riittää mainiosti kolmen metrin lasikuitu- tai neljän metrin hiilikuituvapa. Kalapaikka on valittava niin, että sillä pärjää.
On tärkeää, että lapsille laitetaan kunnolliset ja riittävän herkät onkivälineet pienestä pitäen. Huoltamoiden punavalkoiset "plottakohot" paksuine siimoineen ja kehnoine isoine koukkuineen kannattaa unohtaa, ellei tarkoituksena ole onkia vain isoja ahvenia. Välineet kyllä kestävät vaikka isältä pojalle, mutta saaliin saaminen niillä on lähes toivotonta.
Lapsen 3-4 metrin vapaan valitaan siimaksi ohut 0,14-0,16 mm selkäsiima. Tapsi siihen tehdään 0,02-0,04 mm ohuemmasta siimasta. Sopiva koukku on ohutlankainen ja kemiallisesti teroitettu. Koko valitaan pyydettävän kalan ja käytettävän syötin mukaan. Hyvä yleiskoko on nro 14 tai 16. Kohoksi lapsen onkeen laitetaan nk. kilpakoho eli ohut puikko, joka painotetaan lyijyhauleilla niin herkäksi, että pelkkä ohut antenni näkyy pinnan yläpuolella. Lapsen näkö on uskomattoman tarkka. Aikuisen opastamana hän oppii näkemään pienimmänkin liikkeen kohossa.

Laiturit ovat hyviä onkipaikkoja pienille lapsille. Kuva: Jaana Vetikko
Laiturit ovat hyviä onkipaikkoja pienille lapsille. Kuva: Jaana Vetikko

Syötiksi valitaan pyydettävästä kalasta riippuen mato, kärpäsentoukka tai surviainen. Toisin kuin isovanhemmat aikoinaan opettivat, koukun kärki jätetään hieman näkyviin. Näin sen ei tarvitse kalan napatessa ensin lävistää syöttiä tarttuakseen kalan leukaperiin.
Herkillä ja kevyillä välineillä ongittaessa on muistettava, ettei hiukankaan suurempaa kalaa saa nostaa ilmaan. Kala uitetaan vedessä riittävän lähelle rantaa ja nostetaan ylös haavilla. Onkija ei tarvitse uisteluluokan isoja haaveja, vaan pärjää hyvin vaikkapa perhokalastajan lyhytvartisella haavilla. Tosin kasvustoisilla rannoilla ongittaessa teleskooppivartinen haavi nousee arvoonsa.


Paikan valinta on tärkeää

Lasten tai perheen kanssa ongelle lähdettäessä paikan valinnan merkitys korostuu. Valitettavan usein kokeneiden onkimiesten hyväksi toteamat onkipaikat ovat kaukana auto- tai kävelymatkan päässä. Monissa paikoissa välineiksi vaaditaan kymppimetrinen vapa tai kelaonki, jos saalista mielii saada.
Rantaryteikkö tai tiivis vesikasvillisuus ei lasten kanssa tule kysymykseenkään. Parhaat onkipaikat perheille löytyvät venesatamien laitureilta, ruopatuilta uomilta, siltojen alta ja aallonmurtajien penkoilta. Näissä eivät pusikot tee kiusaa ja 3-4 metrin vavalla ylettyy kalapaikoille.
Jos perheen käytössä on vene, kannattaa onkipaikoiksi valita kaislikon reunat, matalien lahtien vitapuskat ja karikot. Näistä löytää veneen ankkuroimalla hienoja onkielämyksiä.

Veneellä pääsee hyville onkipaikoille kaislikoiden reunaan. Lapsi tarvitsee aikuisen apua muun muassa syöttien laittamiseen ja kalan irrottamiseen. Kuva: Jaana Vetikko
Veneellä pääsee hyville onkipaikoille kaislikoiden reunaan. Lapsi tarvitsee aikuisen apua muun muassa syöttien laittamiseen ja kalan irrottamiseen. Kuva: Jaana Vetikko

Mäskäys lisää saalisvarmuutta

Mäskäyksellä eli kalojen houkuttelulla parannetaan saalisvarmuutta ja -määrää lähinnä kilpaonginnassa. Parempaa kalasaalista tuskin pistää pahakseen kukaan, joten mäskäys kannattaa ottaa avuksi myös tavalliseen ongintaan. Erityisesti lasten saaliin varmistuksessa siitä on hyötyä.
Kalastustarvikeliikkeissä myytävillä valmismäskeillä pärjää pitkälle. Niistä voi valita joko ongittavan vesistön tai kalalajin mukaan. Hupiongelle lähdettäessä valinta kannattaa tehdä vesistön mukaan eli järvelle valitaan järvimäski jne.
Mäskit ovat jauhetuista viljatuotteista tehtyjä sekoituksia, jotka kostutetaan käyttöön otettaessa. Mukaan voi lisätä syöttejä, kuten kärpäsentoukkia tai madon pätkiä. Valmiista mäskistä muotoillaan nyrkin kokoisia palloja, jotka heitetään onkipaikalle, ennen onginnan aloittamista enemmän ja hieman isompia ja onginnan kuluessa harvakseltaan pienempiä palloja. Mäskipallon vajotessa veteen se hajoaa vähitellen houkutellen samalla kaloja.
Valmismäskit ovat harvoin onkiville turhan tyyriitä. Särkikaloja on helppo houkutella muutenkin. Mäskin korvikkeeksi kelpaa tähteeksi jäänyt aamupuuro. Myös vaalea leipä, korppujauhot ja kaurahiutaleet ovat edullisia houkuttimia. Vehnäjauhoista ja leseistä syntyy taikina, joka käy mäskistä. Kannattaa muistaa, että lapsille kalojen houkuttelukin on elämys.


Jaana Vetikko 
Powered by WebUpdate