25.04.2017 04:02
Jäsenille
  Etusivu >> Nuorten sivut >> Lapsesta kalaan >> Pilkkijän perusvarusteet 
 
 
 
 
 
PILKKIJÄN PERUSVARUSTEET

Pilkkiminen on hauska harrastus ja verrattuna moneen muuhun lajiin varsin halpa sellainen. Aloittelevan pilkkijän perustarvikkeiden määrä on lopulta aika pieni. Kalastusvälinekauppojen hyllyt ovat kuitenkin täynnä mitä erilaisimpia hienouksia, ja valinnan vaikeudet saattavat kohdata aloittelijan heti ovella.
Millaiset varusteet tulee hankkia, jotta alkuun pääsee? Alla käydään läpi pilkkijän "pakollisiksi" luettavat varusteet. Lapsen omat mielipiteet tulee luonnollisesti ottaa huomioon, kun hankintoja tehdään, ja ennen lopullista valintaa tulee käydä molemminpuolista keskustelua.

Tasapainot matkivat kalanpoikasia ja sopivat pilkiksi petokaloille, kuten suurille ahvenille, kuhalle ja hauelle. Kuva: Petter Nissén
Tasapainot matkivat kalanpoikasia ja sopivat pilkiksi petokaloille, kuten suurille ahvenille, kuhalle ja hauelle. Kuva: Petter Nissén


Jäänaskalit

Turvallisuus on kaikessa kalastuksessa a ja o. Jäänaskalit ovat halpa ja hyvä henkivakuutus, ja niiden kuuluu aina roikkua kaulassa jäällä liikkuessa. Valitse itselle ja lapselle sellaiset naskalit, jotka saa helposti ja nopeasti käyttövalmiiksi. Kokeile siis eri mallien käyttökelpoisuutta jo kaupassa. Kuuntele tarvittaessa myös myyjän suosituksia.
Muista myös, ettei koskaan pidä mennä yksin jäälle. Se on turvalause, joka kannattaa kerrata lapselle, kunnes se varmasti on juurtunut selkäytimeen.
Jos putoat jäihin, käänny samaan suuntaan, mistä olit tulossa, irrota naskalit ja lyö ne tukevasti jäähän kiinni. Huuda apua, toiset pilkkijät tai ohikulkijat rientävät apuun huutosi kuultuaan. Pidä naskaleista tiukasti kiinni ja yritä vetää itsesi takaisin jäälle. Potkaise samalla molemmin jaloin. Ylös päästyäsi, ryömi jäällä rantaan päin, kunnes olet varma, että jää kantaa sinut. Nouse pystyyn ja juokse niin nopeasti kuin pystyt jonnekin sisälle, esimerkiksi autoon tai taloon. Soita tarvittaessa apua.


Kaira

Kaira on pilkkivarusteista yleensä se kallein hankinta. Kannattaa satsata laatukairaan, ettei pilkkijäillä tulisi ikäviä yllätyksiä. Muista valinnan yhteydessä tiedustella kairan varaterien saatavuutta. Terän tulisi olla helposti vaihdettavissa. Markkinoille on ilmestynyt myös lasten käyttöön sopivia malleja. Alkuvaiheessa pärjää useampi henkilö samaa kairaa käyttäen. Vasta kun harrastus muuttuu satunnaisesta pilkinnästä aktiiviharrastukseksi, voidaan harkita lapselle oman kairan hankintaa.
Kairan terä on kuin partaterä ja siksi sillä on oma suojakuppi. Terän suoja pidetään aina päällä kuljetuksessa ja ihmisjoukossa kävellessä. Vasta kalapaikalle tultua se poistetaan ja aletaan kairata reikää jäähän. Reiänteon jälkeen kaira kairataan aina jäähän pystyyn. Jos kairan jättää jäälle makaamaan, voivat toiset ihmiset tai lemmikkieläimet vahingossa astua tai kaatua terän päälle.


Pilkkivapa

Erilaisia pilkkivapoja on runsain mitoin. Ne ovat yleensä halpoja ja siksi niitä voi hankkia pari, kolme kappaletta saman tien. Yleisvavaksi kelpaa suhteellisen jämäkkäkärkinen vapa, jolla voit halutessasi uittaa sekä pystypilkkejä että tasapainopilkkejä. Eri vapaan voi jo kotona sitoa eri pilkit valmiiksi. Silloin ei tarvitse jäällä yrittää kohmein sormin tehdä solmuja.

Käytetyimmät pilkkivapojen mallit ovat ylhäältä alaspäin haarukkavapa, herkistinkärjellä varustettu vapa ja jäykkäkärkinen vapa. Kuva: Petter Nissén
Käytetyimmät pilkkivapojen mallit ovat ylhäältä alaspäin haarukkavapa, herkistinkärjellä varustettu vapa ja jäykkäkärkinen vapa. Kuva: Petter Nissén


Siima

Pilkkisiimaksi kelpaa parhaiten sellainen siima, joka on talvikalastukseen suunniteltu. Hyvä näkyvyys on myös tärkeä. Esim. keltaiset tai oranssit siimat erottuvat hyvin lunta tai jäätä vasten. Siima ei saa olla liian paksu, silloin se häiritsee pilkin liikkeitä. Liian ohut siima voi vuorostaan katketa ison kalan napatessa. Sopiva siimapaksuus ahvenpilkinnässä on noin 0,18-0,25 mm riippuen saaliskalojen ja käytettävän pilkin koosta. Opettele esimerkiksi vaappukalastajien käyttämä lenkkisolmu. Lenkkisolmu antaa pilkin liikkua luonnollisesti, ja silloin se pyytää parhaiten.


Pilkit

Pilkkejä löytyy joka makuun ja menoon. Yleisesti ottaen puhutaan pystypilkeistä sekä tasapainopilkeistä. Pystypilkki on yleensä metallista tehty ja sitä uitetaan nimensä mukaan pystysuorassa. Tasapainopilkki matkii haavoittunutta pikkukalaa ja keinuu vaakatasossa puolelta toiselle.

Pystypilkkien malleja ylhäältä alaspäin värikoukkupilkki, ketjupilkki ja tapsipilkki. Kuva: Petter Nissén
Pystypilkkien malleja vasemmalta oikealle: värikoukkupilkki, ketjupilkki ja tapsipilkki. Kuva: Petter Nissén


Ensimmäisiksi pilkeiksi kannattaa hankkia perinteisiä jo pitkään kalastavuutensa todistaneita vieheitä. Ostoskärryyn kannattaa laittaa pari erilaista pilkkiä, ja jäällä opetella niiden uittamista. Jokainen pilkkimalli vaatii omat uittoniksinsä, joten jo kahden erilaisen pilkin oikeaoppisen uittamisen opetteluun menee - sekä aikuisella että lapsella - tovi. Yhden tai muutaman pilkin täydellinen hallinta on tehokkaampaa, kuin kirjavan pilkkivalikoiman huonohko käsittelytaito.


Koukut ja mormuskat

Pilkissä kuuluu olla hyvälaatuinen koukku, ja niitä on monenlaisia. Yleisesti puhutaan yksi- tai kolmihaarakoukuista. Yksihaarakoukut roikkuvat yleensä ketjun tai lyhyen siimatapsin päässä. Kolmihaarakoukku kiinnitetään yleensä yksihaarakoukkua hiukan lyhyemmällä ketjulla pilkkiin. Jotkut pilkit kalastavat paremmin pitkällä ketjulla tai siimatapsilla varustettuina, toiset taas lyhyellä. Jos olet epävarma, pyydä myyjältä neuvoja.

Erilaisia värikoukkuja. Suurimmat nro 6 koukut sopivat suurille ahvenille ja kuhille. Pienimmät nro 14 kokoiset koukut perusahvenille. Kuva: Petter Nissén
Erilaisia värikoukkuja. Suurimmat nro 6 koukut sopivat suurille ahvenille ja kuhille. Pienimmät nro 14 kokoiset koukut perusahvenille. Kuva: Petter NissénMonessa pilkissä on jonkinnäköinen koukku valmiina jo ostohetkellä. Jotkut ovat paljaita koukkuja ilman minkäänlaista väripallukkaa tai karvatupsua, ja toisissa on "lisämausteena" juuri mainitut ehosteet. Väripallukka tai tupsu parantaa yleensä koukun pyytävyyttä.

Ylärivissä vasemmalta kaksi pelkällä mormuskalla pilkintään sopivaa volfram-mormuskaa ja kaksi lenkkimorria tapsipilkintään. Alarivissä reikämorreja tapsipilkintään. Kuva: Petter Nissén
Ylärivissä vasemmalta kaksi pelkällä mormuskalla pilkintään sopivaa volfram-mormuskaa ja kaksi lenkkimorria tapsipilkintään. Alarivissä reikämorreja tapsipilkintään. Kuva: Petter Nissén


Mormuska, jota kutsutaan myös morriksi, on pienehkö painokoukku, joka voi olla joko väritetty tai metallipintainen. Keveytensä takia pelkällä morrilla voidaan kalastaa vain matalassa vedessä. Syvissä vesissä pilkkiessä kannattaa morri kiinnittää noin 5-10 cm siimatapsilla pystypilkkiin kiinni. Pilkin avulla se uppoaa nopeammin ja pilkki auttaa myös houkuttelemaan kaloja.


Syötit

Pilkkijän syöttejä myydään nykyään melkein kaikissa kalastusvälinekaupoissa sekä monissa tavarataloissa. Eniten käytettyjä ovat kärpäsentoukat. Niitä saa erivärisinä; valkoisia, keltaisia, sinisiä, punaisia jne. Punaiset ovat etenkin ahvenpilkinnässä suosittuja. Kärpäsentoukat kannattaa säilyttää viileässä, esimerkiksi jääkaapissa. Jos toukkapurkki jää vahingossa lämpimään huoneeseen, on purkki ennen pitkää täynnä surisevia kärpäsiä.
Muita hyviä pilkkisyöttejä ovat surviaissääskentoukat sekä madot. Näitäkin saa hyvin varustetuista kalastusvälineliikkeistä.

Ylhäällä kolme elävää kärpäsentoukkaa ja kastemato. Alhaalta kolme keinotekoista kärpäsen toukkaa ja kastemato. Kuva: Petter Nissén
Ylhäällä kolme elävää kärpäsentoukkaa ja kastemato. Alhaalta kolme keinotekoista kärpäsen toukkaa ja kastemato. Kuva: Petter Nissén


Sohjokauha


Sohjokauha on joko metallista tai muovista tehty kauha, jossa on pieniä reikiä. Kauhassa olevat reiät päästävät veden läpi mutta sohjo jää. Kauhalla kauhotaan sohjot pilkkireiästä, jotta on helpompi pilkkiä.


Pilkkireppu

Kun muut hankinnat on tehty, on pilkkirepun vuoro. Repun tulee olla sen verran tilava, että ainakin pilkkivavat, eväät ja mahdollinen saalis mahtuu siihen. Pilkkireppu toimii myös istuimena ja malli, jossa on esimerkiksi lämpövuorella päällystetty istuin, on hyvä valinta. Lämmin istuin pitää takapuolen lämpimänä ja silloin jaksaa keskittyä pilkkimiseen paremmin. Lapsille löytyy pienempiä heille sopivia malleja. On tärkeää, että istuminen tuntuu kaikin puolin mukavalta, jotta jaksaa peräti tuntikaupalla keskittyä itse kalastukseen.

Kaupoista löytyy myös lapsille sopivan kokoisia pilkkireppuja. Kuva: Jaana Vetikko
Kaupoista löytyy myös lapsille sopivan kokoisia pilkkireppuja. Kuva: Jaana Vetikko


Muu varustus


Talvella on yleensä kylmää, ja mahdollinen viima lisää pakkasen purevuutta. Pukeudu siis lämpimästi. Kehotus koskee luonnollisesti myös lapsen vaatetusta. Muista suojata erityisesti pääsi ja kätesi. Kauluri tai kaulahuivi suojaa hyvin niskaa. Jotkut pipotkin ovat sen mallisia, että ylettyvät peittämään niskan.

Pilkkikäsineiden eli kynsikkäiden - eli sormikkaat, jotka jättää vain sormenpäät näkyviin - avulla on helppoa käsitellä sekä pilkkivapaa että saalista ilman, että kylmyys pääsee yllättämään. Myös ilmatäytteiset pelastusliivit voivat olla hyvä idea, etenkin pienille lapsille. Liivit jäänaskalien kera ovat paras mahdollinen yhdistelmä jäällä liikkuessa. Pieni ensiapupakkaus mahdollisia pikkuhaavereita varten on hyvä pitää mukana. Puukko saaliskalojen verestämistä varten kuuluu myös pilkkijän vakiovarusteisiin.

Reppu voi olla painava, joten moni kalastaja vetää sen ahkiossa perässään. Ahkiota voidaan myös käyttää lapsipulkkana. Evästauolla voidaan innostuneita nuorukaisia vetää edestakaisin jäällä, jos puhti moiseen vielä riittää!Marcus Wikström 
Powered by WebUpdate