24.04.2017 06:39
Jäsenille
  Etusivu >> Nuorten sivut >> Lapsesta kalaan >> Helppo mäskin teko-ohje 
 
 
 
 
 
HELPPO MÄSKIN TEKO-OHJE

Mäskääminen on tehokas tapa parantaa pilkkisaaliita. Erityisesti särkikaloja on helppo houkutella pilkkirei‘ille ja niiden läheisyyteen. Mäskäys myös aktivoi kaloja syömään, jolloin ne todennäköisemmin nappaavat kalastajan niille tarjoamaan syöttiin.
Pilkkijän mäski on helppoa valmistaa ja raaka-aineet ovat halpoja. Tarvittavat ainekset löytyvät useimmilta jo valmiiksi keittiöstä.


Helppo homma

Yksinkertaisimmillaan mäski valmistuu seuraavasti:
1. Kaada johonkin sopivaan astiaan tarvittava määrä kaurahiutaleita, esim. 4 dl.
2. Laita sekaan hyppysellinen vaniljaa tai teelusikallinen vaniljasokeria ja sekoita.
3. Lisää varovasti vähän kerrallaan vettä. Mäski on sopivan kosteaa, kun saat muotoiltua siitä palloja, jotka juuri ja juuri pysyvät koossa.


 Näistä aineista syntyy helposti hyvä pilkkimäski. Kuva: Juha Ojaharju
Näistä aineista syntyy helposti hyvä pilkkimäski. Kuva: Juha OjaharjuVaro kostuttamasta mäskiä liikaa. Liian kostea mäski on taikinamaista, eivätkä siitä tehdyt pallot hajoa vedessä.
Kaurahiutaleiden sijaan voit käyttää korppujauhoja tai leipäjauhoja. Leipäjauhoa voit tehdä myös itse raastamalla kuivia leipiä.
Vanilja on hyvä hajuste särjille. Ole kuitenkin maltillinen annostelussa. Kylmässä vedessä liialliset hajut muuttuvat helposti houkuttimesta karkotteeksi. Hajusteiden käyttö ei ole talvella ollenkaan välttämätöntä. Pelkkä hajustamaton mäski toimii useimmiten erinomaisesti.


Mäskääminen

Laita 2-3 mandariinin kokoista mäskipalloa reikään. Kokeile myös ripotella reikään pelkkiä kuivia kaurahiutaleita. Kostuessaan kaurahiutaleet vajoavat houkuttelevasti kohti pohjaa ja herättävät nopeasti kalojen mielenkiinnon. Myös koukussa käytettäviä syöttejä kannattaa silloin tällöin tiputella reikään.

Juha Ojaharju 
Powered by WebUpdate