30.04.2017 10:03
Jäsenille
  Etusivu >> Nuorten sivut >> Lapsesta kalaan >> Onkijan saaliskalat 
 
 
 
 
 
ONKIJAN SAALISKALAT

Toisin kuin uistinkalastajan, on onkijan mahdollista saada kaikkia maamme vesissä uivia kaloja. Onkijan täytyy vain tietää, millaista syöttiä kannattaa tarjota millekin kalalle. Eri kalalajit syövät eri ruokaa. Hauet syövät toisia kaloja, särjelle puolestaan maistuvat pienet äyriäiset, toukat ja kotilot. Madot ovat hyviä syöttejä useimmille eri lajeille. Esimerkiksi isoja ahvenia ja lahnoja kannattaa onkia isoilla kastemadoilla. Pienemmille kaloille, kuten vaikka salakoille, voi tarjota pieniä lehtimatoja.

Särki. Kuva: Juha Ojaharju
Särki. Kuva: Juha Ojaharju


Ahven ja särki ovat yleisimpiä

Vaikka kaikkia kaloja voi saada ongella, ovat muutamat lajit silti selvästi yleisimpiä. Kaikkein tavallisimpia ovat särki ja ahven. Kumpaakin lajia esiintyy maassamme lähes joka paikassa, ja niitä saa usein samoilta jalansijoilta. Särkiä ja ahvenia kannattaa yrittää ruovikoiden ja muiden vesikasvien läheisyydestä, siltojen pielistä sekä laitureilta. Mato on hyvä syötti molemmille lajeille. Pienet kalat ja kalanpalat ovat erinomaisia syöttejä isoille ahvenille, saattaapa saaliiksi tulla myös kuha tai hauki.

Ahven. Kuva: Juha Ojaharju
Ahven. Kuva: Juha Ojaharju

Kiiski. Kuva: Juha Ojaharju
Kiiski. Kuva: Juha Ojaharju

 Kuha. Kuva: Jaana Vetikko
Kuha. Kuva: Jaana Vetikko


Muita yleisiä onkijan saaliita


Yleisiä onkijansaaliskaloja ovat myös lahna, pasuri, sorva, salakka ja kiiski. Lahna, pasuri ja kiiski etsivät ravintoa pohjasta, onkijan kannattaakin pitää näitä kaloja onkiessaan syöttiä pohjassa tai aivan pohjan tuntumassa. Myös sorvia voi saada pohjan läheltä, ne ottavat kuitenkin ravintoa myös veden pinnasta sekä välivedestä.

Lahna
Lahna. Kuva: Juha Ojaharju

Sorva. Kuva: Juha Ojaharju
Sorva. Kuva: Juha Ojaharju


Salakan ylöspäin suuntautunut suu kertoo sen etsivän ruokansa läheltä pintaa. Salakoita ongittaessa koukun pitää vajota mahdollisimman hitaasti, silloin salakka ehtii ottaa sen. Hyvä keino hidastaa koukun ja samalla syötin vajoamista, on nostaa kaikki painot aivan kohon alle.

Salakoita. Kuva: Jaana Vetikko
Salakoita. Kuva: Jaana Vetikko


Juha Ojaharju 
Powered by WebUpdate