25.04.2015 22:53
Jäsenille
  Etusivu >> null
MyFly

 
 
 
 
 
 
 
AJANKOHTAISTA
RSS
Näytä poistuneet

Hauen kutu on käynnissä

22.04.2015


Kevät on edennyt jo niin pitkälle, että hauen kutu on käynnissä isossa osassa maatamme. Etelärannikolla kutu alkaa olla jo ohi, pohjoisen vesissä se ei ole vielä alkanut. Suosituimpia kutupaikkoja ovat suojaiset ja matalat ruovikkorannat.

Slacklining - uusi tekniikka hauenkalastukseen

22.04.2015

Julkaisimme Vapaa-ajan Kalastaja lehden numerossa 6/2014 artikkelin uudesta slacklining-nimisestä hauenkalastustekniikasta. Kyseinen tekniikka toimii erityisen hyvin kylmän veden aikaan.
Nyt julkaisemme artikkelin uudestaan kaikkien vapaasti luettavana sähköisenä versiona.


Iso kasa vieheitä tarjouksessa

17.04.2015


Nyt on SVK:n kaupassa runsas valikoima vieheitä alennuksessa. Esimekiksi kuvan erikoisvärisen Spintube haukiperhon saa nyt hintaan 15 e.

Enemmistö puolueista: kuhalle 45 sentin alamitta kalastusasetuksella

02.04.2015

Enemmistö puolueista haluaa, että kuhalle asetetaan kalastusasetuksella alamitta, joka antaa emokaloille mahdollisuuden kutea vähintään kerran ennen saaliiksi joutumista.
Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö kyseli nykyisiltä eduskuntapuolueilta, kuinka ne päättäisivät seuraavalla hallituskaudella kalojen alamitoista, verkkojen silmäkokorajoituksista, vanhojen voimalaitosten kalatievelvoitteista ja koskiensuojelulain avaamisesta. Kaikki puolueet vastasivat sähköpostikyselyyn. Vastaukset eivät aina tietenkään olleet kyllä tai ei ja  jäivät siksi osittain tulkinnanvaraisiksi.
Oman tulkintasi voit tehdä itse. Lue kysymykset ja vastaukset lyhentämättöminä.

Laaja poliittinen tuki koskiensuojelulaille

02.04.2015

Koskiensuojelulain avaamista ja Kollajan altaan rakentamista vastustaa laaja joukko kansanedustajia ja eduskuntavaaliehdokkaita. Tätä tarkoittavan kannanoton ovat allekirjoittaneet mm. kolmen puolueen puheenjohtajat Timo Soini (ps), Paavo Arhinmäki (vas) ja Ville Niinistö (vihr). Istuvista kansanedustajista allekirjoittaneita ovat mm. ministeri Petteri Orpo (kok) ja kansanedustaja Tytti Tuppurainen (sd). Aloitteen kannanotosta teki keskustapuolueen kansanedustajaehdokas Riku Eskelinen.

Perhokalastuksen MM-kilpailu Pudasjärvellä peruutettiin Kollaja-päätöksen vuoksi

31.03.2015


Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) on päättänyt, että se ei järjestä perhokalastuksen MM-kilpailua Pudasjärvellä vuonna 2017. Keskusjärjestö katsoo, että sillä ei ole enää Pudasjärven kaupunginvaltuuston Kollajan tekoallasta tukevan päätöksen jälkeen edellytyksiä perhokalastuksen MM-kilpailujen järjestämiselle alueella. Päätös on keskusjärjestön toimintatavoitteiden vastainen ja vaarantaa vakavasti Iijoen vesistön tulevaisuuden merkittävänä vaelluskalavesistönä.

Ukrainasta mormuskoinnin maailmanmestari

29.03.2015

Kuopiossa järjestetyn mormuskoinnin maailmanmestaruuskilpailun voittajaksi nousi sunnuntain osakilpailun voittaja Ukraina. Suomen joukkue joutui lopulta taipumaan niukasti hopealle. Lauantaina pidetyn ensimmäisen osakilpailun jälkeen Suomi oli johdossa ja ukrainalaiset olivat neljäntenä. Eroa joukkueiden välillä oli kahdeksan sijoituspistettä. Lopputuloksissa ukrainalaiset olivat kaksi pistettä suomalaisia edellä.

 

Vapaa-ajan Kalastaja 2/2015

16.03.2015

Vapaa-ajan Kalastaja lehden numero 2/2015 ilmestyy perjantaina 20.3. Uudesa numerossa ovat aiheina mm. raudun pilkintä, vuoden 2014 suurkalat sekä kalastajan digitaaliset apuvälineet. Kannattaa ehdottomasti tsekata myös Teemu Kosken artikkeli, jossa hän esittelee suosikkivieheensä keväiseen hauenkalastukseen.

Pohjois-Pohjanmaan Vapaa-ajankalastajapiirin kannanotto Kollaja-hankkeeseen

13.03.2015

Yhteenvetonaan Pohjois-Pohjanmaan Vapaa-ajankalastajapiiri toteaa että Kollajan altaan ja siihen liittyvien padotusten ja virtaamien kääntelyn mukanaan tuomat alueelliset haitat ovat moninkertaisesti suuremmat kuin siitä saatava hyöty.  Pohjois-Pohjanmaan Vapaa-ajankalastajapiiri toivoo, että Iijoen aluetta ja sen palveluja kehitetään kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti ja luonnon ehdoilla. Edellä mainituin perustein  Pohjois-Pohjanmaan Vapaa-ajankalastajapiiri vastustaa hankkeen eteenpäin viemistä ja ehdottaa sen hylkäämistä.

Eduskunta hyväksyi uuden kalastuslain

13.03.2015

Eduskunta hyväksyi tänään uuden kalastuslain, joka antaa työvälineet heikentyneiden ja uhanalaisten kalakantojen suojeluun. Laki tukee kalojen luontaista lisääntymistä istutusten sijaan.
Valmisteilla olevassa kalastusasetuksessa on tarkoitus velvoittaa, että kaikilta yksivuotiaina tai vanhempina istutetuilta lohilta, järvilohilta ja meritaimenilta leikataan rasvaevät. Näin kalastajat tunnistavat luonnonkalat ja tietävät vapauttaa ne takaisin veteen.

Suurkalakilpailun vapautussarja uudistui, palkintojen arvo on yli 1600 euroa

10.03.2015

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön (SVK) suurkalakilpailun vapautussarja uudistui vuoden 2015 alusta. Kilpailun ja sen arvokkaiden palkintojen avulla halutaan korostaa suurten kalojen tärkeyttä osana elinvoimaisia kalavesiä ja kannustaa kalastajia vapauttamaan saamiaan suurkaloja. Samalla kiinnitetään huomiota uhanalaisten lohikalakantojen nykytilaan, minkä takia lohikalojen sarjassa siirrytään käyttämään kalojen pituutta niiden koon vertailussa.

SM-pilkissä Hauholla grammapeliä

09.03.2015

Lauantaina kilpailtu SM-pilkki houkutteli Hauhon Ilmoilanselälle kaikkiaan noin 1750 pilkkijää. Tuhruinen sää ei vaikuttanut niinkään osanottajiin, mutta ahveniin kylläkin. Kolmen kilon ylityksiä nähtiin vain parissa sarjassa.

Tornionjoella uusi lohen saalisennätys - kalastusmatkailijat ostivat palveluja 5,9 miljoonalla eurolla

06.03.2015

Luonnonvarakeskus kertoo tiedotteessaan, että Tornionjoesta nousi viime vuonna ennätysmäärä lohta. Tornionjoen lohisaalis oli vuonna 2014 147 tonnia. Yksilömääränä saalis tarkoittaa noin 18 000 lohta. Myös kalastajia oli alueella ennätysmäärä.

Iso turska ja kaksi uutta lajia ennätyskalojen listalle

04.03.2015

Ennätyskalalautakunta hyväksyi viimeisen vuoden aikana yhdeksän uutta ennätystä. Suurin kala oli 21,04 kg turska. Uusia lajeja listalla ovat sinisampi ja valkoevätörö. Ennätyskalalautakunnan 2000-luvun SE-listalla on 78 kalalajia ja kuusi rapulajia.
 

Kalastuslakiesitys parantaa säätelyä, kunhan kalastusviranomaisen resurssit turvataan

03.03.2015

Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta hyväksyi tänään hallituksen esityksen uudeksi ka-lastuslaiksi. Uudistus parantaa alueellisen kalastusviranomaisen (ELY -keskus) mahdollisuuksia ohjata kalastusta kestävämpään suuntaan.
Uutta on myös se, että lain tasolla pyritään rajoittamaan vapaa-ajankalastuksessa käytettävien verkkojen määrää yksityisvesialueilla. Lakiesityksen mukaan vapaa-ajankalastuksessa saisi käyttää enintään kahdeksaa verkkoa venekuntaa kohden.
Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) on tyytyväinen näihin uudistusesityksiin.

Lounaisrannikon sukukypsät kuhat entistä nuorempia ja pienempiä - kudulle tarvitaan myös kookkaita kuhia

24.02.2015

Luonnonvarakeskuksen (Luke) ja Itä-Suomen yliopiston biologian laitoksen tutkimuksen mukaan Saaristomeren kuha saavuttaa sukukypsyyden pienempänä kuin viime vuosikymmeninä. Pitkään jatkunut valikoiva kalastus on todennäköisesti vaikuttanut kuhakantaan siten, että pieninä ja nuorina kypsyvät kuhat muodostavat nykyisin enemmistön kannasta. Kalastajien kannalta ilmiö on epäedullinen, koska siihen liittyy yleensä heikompi saalistuotto. Tilanteen parantamiseksi kudulle pitäisi päästä myös isokokoisia, myöhään sukukypsäksi tulevia kaloja.

Koolla on väliä

09.02.2015

Suosittelemamme pyyntimitat muutamille keskeisille kalalajeille.

SVK:n esityksiä uuteen kalastusasetukseen

20.01.2015

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö on tyytyväinen siihen, että luonnoksessa uudeksi kalastusasetukseksi on
- otettu huomioon uhanalaisten kalalajien ja -kantojen suojelun tarpeet,
- esitetty eräille kalalajeille myös ylin sallittu pyyntimitta, mikä parantaa niiden luonnonlisääntymistä ja
- asetuksen määräyksiin on sisällytetty lohi- ja meritaimenstrategian mukaisia rajoituksia taimenen verkkopyyntiin meressä.
Luonnoksen suurimpana puutteena keskusjärjestö pitää sitä, että luonnos kalastusasetukseksi ei juuri tuo uusia välineitä verkkokalastuksen säätelyyn. Kalastuslain kokonaisuudistusta valmisteltaessa verkkokalastuksen säätelyä pidettiin yhtenä uudistuksen suurimmista haasteista. 
Powered by WebUpdate