19.04.2014 07:19
Jäsenille
  Etusivu >> nullErämessut 2014
Enontekiön pilkkiviikko
MyFly

 
 
 
 
 
 
 
AJANKOHTAISTA
RSS
Näytä poistuneet

Fisuun.fi uusi sivusto nuorille vapaa-ajankalastajille

11.04.2014

SVK on avannut nuorille vapaa-ajankalastajille uuden sivuston nimeltä Fisuun.fi. Sivustolta löytyy runsaasti mielenkiintoista asiaa kalastuksesta, kaloista, ajankohtaisista tapahtumista ja kaikesta kalastukseen liittyvästä. Fisuun sivuilta löytyy myös kalaklinikka, jossa autetaan erikoisten kalojen tunnistamisessa.

Taimenen ja järvilohen uusien alamittojen hyötyjä ei saa mitätöidä poikkeusluvilla

08.04.2014

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö on huolestunut siitä, että vuoden alusta voimaan tulleiden uusien alamittojen hyödyt taimen- ja järvilohikannoille vesitetään alueellisten kalastusviranomaisten poikkeusluvilla. Järjestön tietoon on tullut jo yli kaksikymmentä poikkeuslupahakemusta ja osan niistä ovat ELY -keskukset myös hyväksyneet. Poikkeuslupia on rajattujen virkistyskalastuskohteiden lisäksi haettu jopa suurille järvialueille, kuten Päijänteelle ja Konnevedelle.

Kysely järven tilaa koskevista havainnoista

25.03.2014

Tutkija Kari-Matti Vuori selvittää järvien tilan pitkän aikavälin muutoksia. Hän haluaa tietää myös, millaista muistitietoa mm. vapaa-ajankalastajilla on kalastuspaikkojensa muuttumisesta.
Mikäli Sinulla on aikaa ja harrastusta, niin vastaa oheiseen kyselyyn netissä osoitteessa: https://www.webropolsurveys.com/S/9A1676AA6F8D9549.par.

Muistutukset Hämeen ELY-keskukselle tehtyihin hakemuksiin järvitaimenen alamitan laskemisesta 40 senttimetriin

24.03.2014

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö vastustaa Pirkkalan-, Vammalan seudun-, Mahnalanselän- Kirkkojärven, Hartolan ja Virtain kalastusalueiden sekä Kuljun osakaskunnan esityksiä järvitaimenen alamitan laskemisesta kalastusasetuksen mukaisesta 60 senttimetristä 40 senttimetriin. Esitysten mukaiset muutokset vesittäisivät vuoden alussa voimaan tulleen kalastusasetuksen positiiviset vaikutukset.

Kari Rajamäki: Kalastusoikeuksia ei saa heikentää!

22.03.2014

Kansanedustaja Kari Rajamäki (sdp) edellyttää Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön kannan mukaisesti, että kalastuslaki ei etene, jollei siinä oteta huomioon näkemyksiä kalastusoikeuksien kehittämisestä.

Kalastusoikeuksien heikentäminen on vastoin hallitusohjelmaa. Esityksen vakavimpia puutteita olisivat 65 vuotta täyttäneiden maksuttomien yleiskalastusoikeuksien poistaminen ja aiheettomien kalastusmaksujen määrääminen verkoilla ja katiskalla kalastaville mökkiläisille ja vesialueiden omistajille. Selkeä puute on myös vetouistelun lupaongelmien ratkaisematta jättäminen.

Maa- ja metsätalousministeriön toinen huolestuttava viritys on valtion metsäomaisuuden pilkkominen, myyminen ja osakeyhtiöittäminen. Tämä on myös niin ikään hallitusohjelman vastainen ja kansallisvarallisuuden kannalta järjetön. Tämä vaarantaa myös valtion maiden virkistyskäytön.

 

Vapaa-ajankalastajat vaativat: kylmempi talvi ja parempi kalastuslaki!

22.03.2014

Vapaa-ajankalastajat ovat tyytymättömiä leutoon talveen ja kehnoon kalastuslakiesitykseen, jotka molemmat uhkaavat kalastusharrastusta. Leuto talvi on pakottanut peruuttamaan mahdollisesti jopa satoja pilkkikilpailuja tänä vuonna ja ensimmäistä kertaa SM-pilkin 58 vuoden historiassa kilpailu oli vaarassa peruuntua.
Uuteen kalastuslakiin kaavaillut tarpeettomat maksut eläkeläisille, verkolla ja katiskalla kalastaville mökkiläisille sekä veto- ja urheilukalastajille vähentäisivät nekin kalastusharrastusta. Lisäksi vapaa-ajankalastuksen tulevaisuutta varjostaa lakiuudistuksen riittämätön kalastuksen säätely.

 

Vapaa-ajan Kalastajan lukijamatkat 2014

12.03.2014

Vapaa-ajan Kalastaja - lehden lukijamatkat vievät kalastajat kolmeen kohteeseen vuonna 2014. "Talven" pilkkimatka suuntaa Norjan Finnmarkiin huhti-toukokuun vaihteessa. Tukikohtana toimii tasokas Adventure Camp Mehamn, josta on mahdollisuus päiväretkiin rautupilkille tai merikalastukseen Jäämerellä. Kesän kohteet ovat Inarin alue ja Norjan Näätämö. Tule mukaan kalastusretkelle!

Kansalaisaloite vaelluskalakantojen turvaamiseksi

10.03.2014

Oikeuministeriön ylläpitämällä kansalaisaloite.fi-sivustolla voi allekirjoittaa aloitteen, jonka avulla pyritään turvaamaan maamme vaelluskalakannat. Tavoitteena on muuttaa vesivoimalaitosten luvat määräaikaisiksi ja velvoittaa vesivoimayhtiöt rakentamaan kalatiet.

Ruotsissa merkittävä voitto virtavesien kaloille

10.03.2014

Ruotsissa Sportfiskarna on saavuttanut oikeussalissa merkittävän voiton taistelussa virtavesissä elävien kalojen puolesta. Voiton vaikutukset näkyvät todennäköisesti myös meillä Suomessa sekä muissa Euroopan maissa.
Asia koski alemman tuomioistuimen päätöstä olla langettamatta voimalaitokselle kalatievelvoitetta, koska vesistössä ei katsottu elävän vaelluskaloja, kuten lohia tai taimenia.. Sportfiskarna kuitenkin osoitti, että joessa elää muita lajeja, jotka pyrkivät vaeltamaan padon ohi, mutta niiden kulku oli nyt estynyt.
Korkein tuomioistuin päätyi asiassa Sportfiskarnan kannalle ja määräsi voimalaitoksen rakentamaan kalatien, jotta kalat pääsevät liikkumaan padon ohi. Päätöksen yhtenä tärkeimmistä perusteista oli EU:n vesipuitedirektiivi, jossa vaatimuksena vesistön hyvälle ekologiselle tilalle on kalan mahdollisuus esteettömään liikkumiseen.

Rasvaevällä vai ei?

07.03.2014


Selkäevän ja peräevän välissä sijaitseva rasvaevä löytyy yli 6000 eri kalalajilta. Evän toiminnallista tarkoitusta ei kuitenkaan ole tunnettu. Sitä on pitkään pidetty vain jäänteenä menneisydestä ja kalan kannalta lähes merkityksettömänä. Uusi tutkimus osoittaa kuitenkin, että rasvaevä ei ole evolutiivinen jäänne, vaan se on kehittynyt eri lajeilla toisistaan riippumatta. Rasvaevällä täytyy siksi olla tärkeä merkitys kalalle.
Tämän perusteella näyttäisi siis siltä, että lohikalojen rasvaeväleikkaus voi heikentää niiden elinkykyä.

Vuosipilkki 2008 on nyt erikoistarjouksessa

07.03.2014


Nyt saat huippuhyvän ja harvinaisen ahvenpilkin todella halpaan hintaan, vain 7€. Kyseessä on erikoisväritteinen Nils Master Jigger1, johon värityksen on suunnitellut nuorten pilkin värityskisan voittaja Juuso Komulainen. Tätä väritystä et saa muualta. Pilkkiä on tehty ainoastaan 400 kappaletta

Kuha uudelle kiloluvulle ennätyskalalistalla

04.03.2014

Ennätyskalalautakunta hyväksyi viimeisen vuoden aikana yhdeksän uutta ennätystä. Ennätyskalalautakunnan 2000-luvun SE-listalla on 76 kalalajia ja kuusi rapulajia.
 

Vapaa-ajankalastajat vaativat parempaa kalastuksen säätelyä ja yleiskalastusoikeuksien laajentamista

29.01.2014

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) on tyytymätön esitykseen kalastuslain uudistamisesta. Se heikentää kalastuksen säätelyä, kaventaa eläkeikäisten yleiskalastusoikeuksia ja vie kalastajilta oikeuden valita kalastusmaksunsa kalastustavan mukaisesti. SVK on pettynyt siihen, että 350 000 vetouistelijan heikkoa lupajärjestelmä ei paranneta. Sen sijaan lakiesitys pakottaa muilla luvilla kalastavat vetouistelijat ja omilla vesillään pyytävät verkko- ja katiskakalastajat maksamaan kalastuksesta, jota he eivät harrasta. He ja eläkeläiset ovat uudistuksen maksumiehiä.

Vastuullinen vapaa-ajankalastaja-seminaari - katso esitykset videoina

10.01.2014


Seminaari Vastuullisesta vapaa-ajankalastuyksesta järjestettiin 13.11.2013 Helsingissä. Jos et päässyt paikan päälle, niin ei hätää; nyt voit katsoa kaikki seminaarin alustukset videoina ja tutustua seminaarissa esitettyihin pp-esityksiin.

Vapaa-ajankalastajan kalenteri 2014 on ilmestynyt

03.10.2013

Vapaa-ajankalastajan kalenteri tarjoaa vapaa-ajankalastajan tarvitsemia tietoja monipuolisesti ja tiiviissä muodossa.

Vuoden 2014 kalenterista löydät tietoa mm.
-    rautupilkinnästä
-    ravustuksesta
-    saaliskalojen valinnasta
-    uistimen ja onkilaitteen tekemisestä
-    vastuullisesta kalastuksesta
-    specimen- ja suurkalakisoista
-    siimoista ja solmuista
-    kalastuslaista
-    ennätyskaloista
-    kalojen ottipäivistä

 

Oulangan taimenia seurataan lähettimin

06.07.2013

Vapaa-ajan Kalastaja lehden nimikkotaimen Ilkka vaeltaa Venäjällä Olangajoessa kohti Suomen jokia. Nouseeko Ilkka Kuusinkiin, Kitkaan vai Oulankaan? Metsähallitus ja RKTL yhteistyökumppaneineen tutkivat uhanalaisen Oulangan taimenen vaellusta radiolähettimin ja Carlin-merkein. Lähetin-taimenten liikkeitä aletaan päivittämään kartalle kesän aikana. Hanketta ja taimenten liikkeitä voi seurata Metsähallituksen nettisivuilla www.eraluvat.fi. 
Powered by WebUpdate