Kalastaminen lähivesillä palkitsee monin tavoin

Pilkkiminen lähivesillä yksin tai perheen kanssa tarjoaa näinä aikoina mitä mainiointa mielen-rauhaa ja liikuntaa. Kuva: Jaana Vetikko.

Kalastaminen lähivesillä palkitsee monin tavoin:
Pohjois-Suomessa parhaat pilkkikelit vasta edessäpäin

Vaikka maan etelä- ja keskiosista ei kantavia jäitä enää löydy, osassa Pohjois-Suomea parhaat pilkkikelit ovat vasta edessäpäin. Pilkkiminen lähivesillä yksin tai perheen kanssa tarjoaa näinä aikoina mitä mainiointa mielenrauhaa ja liikuntaa raittiissa ulkoilmassa sekä parhaassa tapauksessa herkullista kalaa ruokapöytään.

Kevät on pilkkikalastajan huippukautta, kun jään päällä lisääntynyt valo aktivoi kalat syömään. Kevätpilkkijä tavoittelee erityisesti ahvenia, mutta myös kuhat, siiat ja hauet haksahtavat vieheisiin. Kevätkutuisina nämä hakeutuvat hiljalleen kutualueidensa läheisyyteen tankkaamaan ravintoa. Tällöin ahvenille maistuvat erityisesti pienimmät herkkupalat, kuten mormuskat, värikoukut ja pienet tasapainot. Pienimpiin vieheisiin saattaa haksahtaa myös keväällä aktiivinen siika. Siikapilkit tai mormuskat kannattaa syötittää kärpäsentoukalla tai surviaisella. Kuhien ja haukien mieleen ovat erityisesti hieman kookkaammat tasapainot sekä pystypilkit.
Useimmiten sivusaaliksi päätyy särkikaloja sekä pienempiä ahvenia. Nykyaikainen kalastaja ei jätä jäälle sivusalista, eikä roskia. Myös erityisen kookkaat yksilöt usein vapautetaan lisääntymään ja jatkamaan hyvää perimäänsä.

Pilkkiminen lähivesillä yksin tai perheen kanssa tarjoaa näinä aikoina mitä mainiointa mielen-rauhaa ja liikuntaa. Kuva: Jaana Vetikko.

Pilkkiminen on onkimisen ja silakan litkauksen tavoin jokamiehenoikeus, johon ei normaaleissa ”talousvesissä” tarvita kalastuslupaa. Pilkinnässä saa käyttää yhtä vapaa ja viehettä kerrallaan.

Ennen kuin jäälle lähtee kannattaa aina varmistaa, että se varmasti kestää pilkkijöiden alla. Varsinkin virtaavat salmet, joet, sillanaluset sekä paikat, joissa jää ei koskaan muodostu hyväksi, ovat vaaranpaikkoja, joita tulee aina välttää. Jään muuttuessa tummaksi ja ”puikkoiseksi” pilkkikausi pitää lopettaa. Vastuullisella pilkkijällä on kaulassaan jäänaskalit sekä repussa köysi tai heittoliina.

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö haluaa lisäksi muistuttaa kaikkia harrastajia näin epidemia-aikana vastuullisen kalastajan askelmerkeistä:
*Lähde kalaan vain täysin terveenä.  Jos tunnet olosi vähääkään kipeäksi tai perheessäsi sairastetaan, jää kotiin.
*Kalasta nyt vain lähivesillä. Matkustamisen aika on myöhemmin.
*Kalasta yksin tai perheen kera. Muista pitää muihin kalastajiin ja ulkoilijoihin riittävä turvaväli, ulkonakin vähintään kaksi metriä.

 

Lisätietoja:
SVK, kalatalousasiantuntija Petter Nissén puh. 0500 440 923, s-posti: petter.nissen(at)vapaa-ajankalastaja.fi

 

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) on maamme suurin vapaa-ajankalastajien järjestö, joka edistää vapaa-ajankalastajien kalastusmahdollisuuksia sekä neuvoo järjestäytyneitä ja järjestäytymättömiä vapaa-ajankalastajia kestävän käytön mukaisessa kalastuksessa. Järjestön 13 vapaa-ajankalastajapiirin 490 seurassa toimii yhteensä noin 36 000 kalastuksen harrastajaa.