Heittokalastus 2019-11-21T12:44:04+00:00

HEITTOKALASTUS

Heittokalastus on maamme suosituin kalastusmuoto heti onginnan jälkeen. Lähes jokainen suomalainen on joskus eläissään kalastanut heittovavalla eli virvelillä.  Heittokalastus on hauskaa ja virkistävää puuhaa etenkin silloin, kun tulee saalista. Kokemuksen myötä saaliit yleensä paranevat, kokenut heittokalastaja löytää hämmästyttävän tehokkaasti kalat vedestä. Taitojen karttuessa kasvaa myös heittokalastajan vastuu.

Valitse välineet oikein

Vieheet

Useampi kolmihaarainen koukku saattaa vahingoittaa erityisesti pienempiä kaloja. Kalan rimpuillessa yhden koukun ollessa suussa, saattavat muut suun ulkopuolella olevat koukut tehdä suurta vahinkoa erityisesti silmille tai kiduksille. Uistin kalastaa monesti jopa paremmin, kun siitä vähentää koukkujen määrää.

Kaikenlaisissa uistimissa voi hyvin käyttää yksihaaraisia koukkuja, jolloin kala on helpompi vapauttaa, eikä koukku aiheuta yhtä suurta vahinkoa kuin kolmihaaraista käytettäessä. Myös kalojen ulkoapäin tarttumiset vähenevät yksihaaraisella koukulla. Yksihaaraista koukkua käytettäessä voi käyttää vahvalankaisempaa koukkua kuin kolmihaaraista käytettäessä. Monen kokeneen kalamiehen mielestä kalan tarttuminen ja kiinnipysyminen on parempaa yksihaaraisella koukulla.

Vanha Rapala yksihaarakoukuilla. Kuva: Jan-Peter Pohjola

Hyvin varustetuista kalastustarvikeliikkeistä on saatavilla yksihaaraisia uistinkoukkuja, joissa on lyhyt varsi ja isompi silmä, joka on pystysuunnassa koukkuun nähden. Yksihaaraiset uistinkoukut asettuvat suoraan uistimeen nähden ja tarttumisominaisuudet ovat todella hyvät. Uistimen uinti yleensä myös paranee yksihaaraista koukkua käytettäessä.
Koukun väkänen on helppo puristaa pihdeillä lyttyyn. Väkäsettömästä koukusta kala on helpompi vapauttaa, eikä väkäsetön koukku aiheuta suurta vahinkoa kalalle. Jos sattuu vahinko ja koukku tarttuu vaatteisiin tai jopa kalastajaan, on väkäsetön koukku paljon helpompi ja kivuttomampi irrottaa kuin väkäsellinen. Väkäsetön koukku ei kuitenkaan lisää kalojen karkuutuksia, kunhan muistaa pitää siiman jatkuvasti kireällä kalaa väsyttäessä

Kuva: Jan-Peter Pohjola

Virveli

Välineet pitää mitoittaa saaliskalan mukaisesti. Liian kevytluokkaisilla välineillä väsytys pitkittyy niin, että se saattaa olla haitallista kalalle. Varsinkin kun kaloja on tarkoitus vapauttaa, on tärkeää, ettei niitä väsytellä turhan pitkään. Myös siiman pitää olla niin vahvaa, ettei tarvitse varoa sen katkeamista kalan kanssa. Koukkujen jättämistä kalojen suuhun pitää välttää, vaikka ne irtoavat kyllä ajan myötä.

Haukea voi tarttua ottamalla sitä kiinni kiduskannesta. Kuva: Jan-Peter Pohjola

Välineet kalan vapauttamiseen

Koukkujen irrottaminen kalan suusta käsin saattaa vaurioittaa sekä kalaa että kalastajaa. Pienellä kalalla suun rakenteet ovat heikot ja ne voivat pysyvästi vaurioitua liian kovasta käsittelystä. Petokaloilla puolestaan on usein suussaan kunnioitusta herättävä hammasrivistö, josta kalastaja voi helposti saada verta vuotavia syviä haavoja.

Koukkujen irrottamisessa pärjää parin kilon kaloihin asti tavallisilla suonipihdeillä. Isompia haukia kalastettaessa tulee kuitenkin varustautua pitkävartisemmilla pihdeillä. Haukia kalastaessa tulee myös pitää mukana sivuleikkureita eli katkaisupihtejä. Niillä voi pätkiä vaikeasti tarttuneen koukun pieniin osiin, jotka on helppo poistaa.
Kala tulee olla koukun irrottamisen ajan joko vedessä tai vaihtoehtoisesti pehmeälle ja suojaavalle alustalle laskettuna. Älä laske kalaa suoraan maahan, äläkä roikota kalaa ilmassa. Maahan laskeminen vaurioittaa kalan ihoa ja altistaa sen sieni- ja bakteeritartunnoille. Markkinoilla on tätä varten tehtyjä vapautusmattoja. Myös telttapatja tms. käy tähän tarkoitukseen hyvin. Roikottaminen voi vaurioittaa kalan kiduksia, pään luustoa ja selkärankaa.

Samasta syystä takaisin päästettävää kalaa ei saa milloinkaan asettaa puntarin koukkuun roikkumaan. Punnituspussi on loistava apuväline varsinkin isompien kalojen punnitsemiseen. Markkinoilla on runsaasti erilaisia punnituspusseja, jotka mahtuvat vaikka taskuun. Isot kauppakassit mallia ”Ikea” ovat myös kelvollisia. Punnituspussi kastellaan aina ennen kalan laittamista sinne. Tyhjä märkä pussi punnitaan myös ja lopullisesta punnitustuloksesta vähennetään pussin paino. Kalan voi myös punnita solmuttomassa tiheäsilmäisessä haavissa.

Älä kalasta alamittaisia kaloja

Alamittaisten kalojen saamisen pystyy suurelta osin välttämään kalastuspaikan, -menetelmän ja kalasvälineiden valinnalla. Joskus tulee kuitenkin tilanteita, jolloin alamittaisia kaloja tulee lähes solkenaan ja mitan täyttävät kalat ovat harvassa. Silloin on varsin perusteltua lopettaa kalastus.

Turha alamittaisten kalojen koukuttaminen on hölmöä ja aiheuttaa ylimääräistä rasitusta kaloille. Yleensä isot ja pienet kalat eivät viihdy samoilla alueilla.

Vältä kalojen tarttumista ulkoapäin

Kun kalastetaan kohteissa, jossa kalatiheys on suuri, tarttuu kaloja vahingossa myös ulkoapäin. Tämä ei ole tarkoitus ja sitä on pyrittävä välttämään mahdollisuuksien mukaan. Koukkukokoa pienentämällä, yksihaaraisiin koukkuihin vaihtamalla ja uittotekniikkaa muuttamalla, pystytään usein vähentämään ulkoapäin tarttumisia merkittävästi.

Tarkoituksenmukainen ulkoapäin tartuttaminen on rokastamista, eikä se kuulu vastuullisen kalamiehen toimintatapoihin. Lisäksi se on lain mukaan virtavesissä kiellettyä.

Ympäristön huomioon ottaminen

Vapaa-ajankalastajan ei ole tarkoitus häiritä toiminnallaan luontoa enempää kuin on välttämätöntä. Linnuille on suotava pesimärauha. Lintujen pesimäaikana on pesimäluodoille rantautumista vältettävä.
Kalamiehet eivät ole ainoita vesien käyttäjiä, eivätkä etuoikeutettuja. Muut vesien ja rantojen käyttäjät on otettava huomioon. Kesämökkeihin ja muuhun ranta-asutukseen on pidettävä riittävästi etäisyyttä.

Siimat ovat vahingollisia linnuille ja muille eläimille. Luontoon jätetyt siimat takertuvat lintujen jalkoihin. Ne saattavat aiheuttaa linnulle jalan kuolion ja pahimmassa tapauksessa hitaan kuoleman. Siimat viedään roskikseen ja pätkitään silpuksi. Varsinkin nykyaikaisen punotun siiman maatuminen kestää todella pitkään.