Menneet vastuulliset kisat 2020-10-22T13:58:49+00:00

MENNEET VASTUULLISET KALAKILPAILUT

Suomessa järjestetään vuosittain satoja kalastuskilpailuja. Koolla on väliä -hanke nostaa esiin, tukee ja järjestää kilpailuja, joissa kiinnitetään erityistä huomiota vastuullisiin toimintatapoihin. Niihin kuuluvat kalastusta kestävän kalastonrakenteen ylläpitäminen sekä kalayksilöiden kunnioittaminen ja kohtelu. Lähtökohtana on, ettei petokaloja ja uhanalaisia lajeja tarvitse tappaa kilpailijoiden paremmuuden selvittämiseksi.

Tuomiojärven Vastuullinen Petokalakilpailu 2017

Elokuun viimeisen lauantain aamuvarhaisina tunteina kerääntyi joukko innokkaita vapaa-ajankalastajia Jyväskylän Tuomiojärven rantaan. Alkamassa oli jo neljäntenä vuonna peräkkäin Tuomiojärven Vastuullinen Petokalakilpailu. SVK:n Koolla on väliä -hankkeen ja Jyväskylän kaupungin virkistyskalastuspalveluiden yhdessä järjestämässä kilpailussa korostetaan vastuullisen vapaa-ajankalastuksen toteutumista. Asian tärkeyttä ei vähennä se, että kilpailuvesistön kalastuksensäätelyssä kiinnitetään erityistä huomiota petokalaston elinvoimaisuuteen.

1-2 henkisin joukkueiden käytävässä kilpailussa tavoitellaan mahdollisimman pitkää ahventa, haukea ja kuhaa (alamitta 45 cm). Joukkueille jaetaan sijoituspisteet jokaisesta lajista sen mukaan, kuinka monenneksi pisimmän kalan he ovat saaneet. Voiton ratkaisee sijoituspisteiden summa. Saaliskalat mitataan järjestäjän jakamalla mittalaudalla yhden (1) senttimetrin tarkkuudella, valokuvataan ja vapautetaan sen jälkeen välittömästi. Hyväksyttyihin menetelmiin kuuluvat kaikki vapakalastusmenetelmät, mutta vain keinotekoiset vieheet ja syötit ovat sallittuja. Polttomoottorin käyttö on kielletty. Suosituksena on väkäsettömien koukkujen sekä solmuttoman ja kumihavaksellisen haavin käyttö. Säännöt ovat kokonaisuudessaan luettavissa täällä:
TUOMIOJÄRVEN VASTUULLISEN PETOKALAKILPAILUN SÄÄNNÖT 2017

Kilpailu käynnistyy
Äänimerkki kajahti ilmoille tasan yhdeksältä. Formulamaista lähtökiihdytystä ei nähty, sillä Tuomiojärvellä saa edetä vain käsivoimin tai sähkömoottorin alla. Kisakuumeen kannustamana 17 joukkuetta hajaantui hitaasti, mutta määrätietoisesti kohti toivon täyteisiä aloituspaikkojaan.

Kilpailukeskuksessa tuomaristolle alkoi välittömästi saapua bittiavaruuden kuljettamia saalisilmoituksia ensimmäisistä kaloista. Kilpailijoiden tehtävä siis oli ilmoittaa kännykän internetselaimen avulla saamansa kalan pituustieto kuvaliitteen kera heti kalan vapauttamisen jälkeen. Ilmoitusten tarkastamisen jälkeen tuloslistat päivittyivät automaattisesti ja ajantasainen kilpailutilanne oli nähtävillä myös kilpailun nettisivulla.

Haukipainotteiset ensihetket, tilanne klo 10.27
Ensimmäisen kisatunnin aikana saapuneiden ilmoitusten perusteella hauki näytti olevan kohdekaloista hanakimmalla syömäpäällä. Seassa oli myös kaksi komeaa 90 sentin molemmin puolin ollutta hauenjärkälettä. Kilpailun erityisen pisteenlaskujärjestelmän (esim. kisan 3. pisin ahven ja 3. hauki ovat yhtä arvokkaita) takia oli erityisen mielenkiintoista seurata, minkä mittaisia ahvenia ja kuhia tuloslistalle alkaa ilmestyä. Niinpä piikkipaikalle ei pelkillä hauilla ollut asiaa, vaan kahden kärki muodostui joukkueista, joilla oli jo kaksi lajia saatuna.
Aiemmilta vuosilta oli jo tiedossa, että kilpailussa menestyminen edellyttää kaikkien kolmen lajin suurehkon yksilön saamista, joskin kuha on aina ollut lajeista kaikkein haastavin. Mitä enemmän ”kortin täyteen” saaneita joukkueita löytyisi, sen jännemmäksi voittokamppailu äityisi. Lisäksi sijoituspistekilpailun loppuvihellykseen saakka kestävä erityisjuju on siinä, että joukkueiden jokainen tulosparannus on aina pois jonkun muun joukkueen pisteistä. Niinpä tässä kilpailuformaatissa loppupeleissä mitataankin joukkueiden päivänkuntoa kunkin lajin osalta.

Puolivälin krouvi, tilanne klo 12.16
Kellon näyttäessä kahtatoista oli kilpailu ennättänyt jo puoliväliin. Kilpailun kärjessä, ainoana sekä ahvenen (kisan 3. suurin), hauen (2. suurin) että kuhan (2. suurin) saaneena joukkueena, paistatteli selvässä pistejohdossa Team Ärrimörrit. Näytti siltä, että vihdoin tämä menestyspaineille aiempinakin vuosina altistettu Tuomiojärven aktiivikalastajakaksikko saattaisi omansa korjata pois. Kärkijoukkueen takana hengitti kyttäysasemissa kuusi joukkuetta, joilla oli kaksi kolmesta lajista saatuna.

Iltapäiväkahvin aika, tilanne klo 13.24
Edellisen vuoden voittajakaksikko, nyt Tehokaksikko-nimeä kantanut joukkue ilmoittautui jälleen voittotaistoon saatuaan tuloskortista viimeisenä puuttuneen kuhan alle kaksi tuntia ennen kisan päättymistä. Heillä oli tässä vaiheessa hallussaan päivän 2. suurin ahven, 4. suurin hauki ja 3. suurin kuha. Kokonaispisteissä he olivat vain yhden pisteen päässä yhä kärjessä olleista Ärrimörreistä, joka oli puolestaan vain hetkeä aiemmin parantanut haukinoteeraustaan kunnioitettaviin 98 sentin lukemiin. Moinen peto painaa Tuomiojärvellä lähemmäs seitsemän kiloa!

Kärkikaksikon takana hengitti seitsemän joukkuetta, joilla oli plakkarissa kaksi eri lajia. Näistä oletusarvoisesti parhaat mahdollisuudet menestymiseen olivat Team Ahmalla ja Team SELKÄEVILLÄ, joilla kummallakin oli saatuna aina niin vaikeaksi osoittautuva mittakuha. Mitä tahansa voisi siis vielä tapahtua.

Team Ärrimörrien 98 cm hauki

Ratkaisut omissa ja muiden käsissä, tilanne klo 14.
Ennen kilpailun viimeisen tunnin alkamista, jolloin tulostilannetta ei nettiin jännityksen säilyttämiseksi päivitetty, nähtiin kilpailun kärkipaikoilla monta jännittävää käännettä. Ärrimörrit joutuivat luopumaan kärkipaikastaan, kun Team Kursk kaapaisi komealla 102 cm hauella lajin täydet sijoituspisteet itselleen. Samainen hauki söi yhden haukisijoituspisteen myös Tehokaksikolta, joka oli kuitenkin vain muutamaa minuuttia aiemmin saanut 33 senttisen ahvenen. Sillä he kiilasivat ahvenpisteissä ykköseksi ja saman tien koko kisan piikkipaikalle.

Mutta vielä nähtiin yksi käänne ennen pimennysverhon laskeutumista tulosseurannan ylle. Kärkijoukkueiden takana onnistui Suomen Uistin -niminen tiimi parantamaan haukinoteeraustaan niin, että se nipisti Tehokaksikolta yhden haukipisteen pois. Niinpä kisan viimeiselle tunnille lähdettäessä Team Ärrimörrit piti sittenkin kärkipaikkaa yhden pisteen marginaalilla ennen Tehokaksikkoa.

Ken yltää palkinnoille?
Kello 15 raikasi auton torven törähdys pitkin Tuomiojärven selkää merkiksi kilpailuajan umpeutumisesta. Sadekuurojen piiskaamat joukkueet rantautuivat 15 minuutin siirtymäajan puitteissa lähtörannan hiekalle. Totta tosiaan keliolosuhteet eivät tänäkään vuonna kisaajia helpolla päästäneet, mutta onneksi edellisvuoden kisapäivän siirtämispäätökseltä vältyttiin. Joukkueiden yhä nauttiessa kisakeskuksen kahvitarjoilusta, alkoivat tulokset olla jo julkistamista vailla valmiina.

Kympin kärki paljastettiin yksi joukkue kerrallaan: ”10. Kalamaakarit, 9. Team Tumpelot, 8. Suomen Uistin, 7. NoName ja 6. Team Saukko”. Viidenneksi ylsi joukkue Team SELKÄEVÄT, jolla oli kisan suurin (51 cm) kuha, mutta harmittavasti ahven jäi kokonaan saamatta. Täpärästi kärkikolmikon taakse neljänneksi jäi Team Ahma, jolla tuloskortista jäi hauki uupumaan.

Kolmanneksi sijoittuneen joukkueen jäsenille oli palkinnoksi luvassa jyväskyläläisen Jokierä-liikkeen 50 € lahjakortit ja Koolla on väliä -hankkeen tarjoamat vapautusmatot. Palkinnot pokkasi Janne Nauhan ja Sami Myllymäen TEAM Kursk, jonka tuloskortissa komeili kisan suurin (102 cm) hauki ja toiseksi suurin ahven. Jossiteltavaakin siis jäi, koska saamatta jäänyt mittakuha olisi nostanut joukkueen voittoon saakka.

3. sija, Team Kursk

Voittotaistelu kahden kauppa
Julkistamatta oli vielä niiden kahden joukkueen keskinäinen järjestys, jotka viimeiselle tunnille johtopaikoilta lähtivät. Kumpikaan joukkueista ei ollut onnistunut omaa tulostaan parantamaan, mutta muiden joukkueiden tulosparannuksia he joutuivat vielä jännittämään.

Draama huipentui viimeisellä tunnilla. NoName-joukkue oli löytänyt syömäpäällä olleen ahvenparven, josta ilmoittivat monta tulostaan parantanutta ahven. Viimeiseksi jäänyt 28 cm ahven, oli sentin verran suurempi, kuin kärjessä olleen Team Ärrimörrien paras ahvennoteeraus. Tämä tarkoitti yhden sijoituspisteen menetystä, jonka jälkeen kärkijoukkueilla, Team Ärrimörrreillä ja Tehokaksikolla, oli sijoituspisteiden summa kisan päättyessä tasan.

Sääntöjen mukaisesti tasatilanteessa voiton ratkaisee lajikohtaisien sijoituspisteiden paremmuus. Ärrimörreillä oli plakkarissa yksi 2. tila (hauki) ja kaksi 4. tilaa (ahven ja kuha). Tehokaksikon tuloskortissa komeili kisan suurin ahven, 3. suurin kuha ja 6. suurin hauki. Näin ollen Tehokaksikon 33 cm ahven painoi vaakakupissa enemmän kuin Ärrimörrien 98 cm hauki.

Hopeasijalle päätynyt Team Ärrimörrit, eli Timo ja Tuomo Teivainen, palkittiin Kalastajan Sähkön sponsoroimilla Motorguide-sähköperämoottoreilla sekä Koolla on väliä -hankkeen tarjoamilla vapautusmatoilla.

Team Ärrimörrien veljeskaksikko pokkasi hymyssä suin kakkosjoukkueen palkinnot.

Podiumin korkeimman korokkeen valloittivat toisena vuotena peräkkäin Tehokaksikko-joukkueeseen kuuluneet Kalle Kuikka ja Pedro Sukuvaara. Pääpalkinto koostui OPM:n lahjoittamista Jigaus- ja jerkkausseteistä, Tuomiojärven kausiluvista vuodelle 2018 sekä Koolla on väliä -hankkeen rytkyistä

Tuomiojärven voittajakolmikko vuonna 2017

Lopuksi arvottiin palkintokolmikon ulkopuolelta vielä arvontapalkinnoille uusi omistaja. Edellisenä vuonna komeasti 3. sijalle yltänyt isä-poika-kaksikko Team Saukko oli onnekkain ja pokkasi Tuomiojärven luvat vuodelle 2018 sekä Koolla on väliä -hankkeen legendaarisista rytkyistä. Kisakeskuksen tiluksista vastaava Meloiloa Ry halusi myös huomioida kisaajia, joten sijoille 4-10 yltäneet joukkueet sekä suurimpien kalojen saajat palkittiin lahjakortein.

PALKINNOT 2017

  1. Jigaus- ja jerkkaussetit kahdelle (arvo 1000 €, OPM)+ 2 kpl Tuomiojärven kausilupa 2018 + Koolla on väliä -rytkyjä
  2. 2*Motorguide R3-45 Digital 36″ sähköperämoottori (Lahjoittajana Kalastajan Sähkö) + 2 kpl Prologicin punnitussäkki
  3. 2*50 € lahjakortti (Jokierä) + 2 kpl Savagearin vapautusmatto.

TUOMIOJÄRVEN VASTUULLINEN PETOKALAKILPAILU 2016

Tuomiojärven Vastuullisen Petokalakilpailun 2016 voittajaksi kruunattiin Kalle Kuikan ja Pedro Sukuvaaran joukkue Sorvankyttääjät 2 lähes täydellisellä pistesuorituksella.
Toiselle sijalle kiri Team Iktyonomit, eli Harri Piesanen ja Henri Turpeinen. Kolmannen palkintosijan pokkasi joukkue Saukko, jäseninään Jukka Saukkonen ja Eelis Saukkonen.
Arvontapalkinto matkasi Esa Virtaselle ja Jukka-Pekka Virtaselle, eli joukkueelle Veljekset Virtanen.

KILPAILUN TULOKSET

Sijoitus Joukkue Jäsen 1 Jäsen 2 Sijoituspisteet Pisin ahven Pisin hauki Pisin kuha
1 Sorvankyttääjät 2 Kalle Kuikka Pedro Sukuvaara 40 30 81 49
2 Team Iktyonomit Harri Piesanen Henri Turpeinen 33 24 44 54
3 Saukko Jukka Saukkonen Eelis Saukkonen 24 18 34 46
4 Mao Ze Tunk Juha Henriksson Jari Hirvonen 19 19 73
5 Rantakylän kalakaverit Liisa Alaoutinen Tarmo Muuri 19 19 57
6 Peto irti Timo Teivainen Toni Hämäläinen 18 20 45
7 Jamaha Janne Hannula Maija Hannula 18 20 44
8 Veljekset Virtanen Esa Virtanen Jukka-Pekka Virtanen 14 34
9 Sihteerit Tero Matilainen Joona Nurmi 12 27
10 MP-team Ville Strandman Antti Strandman 11 52
11 Team Rapala Finland Kimmo Mänttäri Sami Hiltunen 10 23
12 Pulu Jani Pulkkinen 4 16
13 BioKymppi Kimmo Suortamo Ilari Suortamo 3 15
14 Team Haba Hannu Kohonen Markku Kautto 0

Suuret kiitokset kaikille osallistujille, nähdään ensi vuonna 26.8.2017. Erityiskiitos myös tapahtuman sponsoreille OPM, Pelimies, Jokierä sekä Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelut!

RANTA-TANE 2015

Hangon Kalamiehet ry järjesti 18.4. (klo 9-18) Ranta-Tane 2015 -nimisen kalastuskilpailun, jossa kalastetaan meritaimenta vapavälinein rannalta. Kilpailussa saa käyttää heittokalastukseen soveltuvaa vapaa tai perhovälineitä. Kalojen alamitta on 60 cm. Mitan täyttävät taimenet mitataan ja valokuvataan, jonka jälkeen ne vapautetaan.
Kilpailun ensisijaisena tavoitteena on lisätä tietoisuutta meritaimenkantojen huonosta tilasta. Ranta-Tanen yhteistyötahoilta saatavat mainostuet ohjataan meritaimenistutuksiin meritaimenkantojen elvyttämiseksi.

Tarkemmat tiedot ja uudistuneet säännöt löytyvät osoitteesta: www.rantatane.fi/ranta-tane-2015/

 

VASTUULLINEN AHVENKILPAILU JÄRJESTETTIIN VAASASSA

Tiistaina 12.5. järjestettiin Vaasassa aivan uudentyyppinen ahvenkilpailu. Kilpailijoiden paremmuuden ratkaisi heidän saamiensa kolmen pisimmän ahvenen yhteismitta.

Kilpailijat mittasivat saamansa kalan mittalaudan päällä ja ottivat mittalaudan päällä olevasta kalasta valokuvan. Mittaustuloksen kilpailijat lähettivät mittamisen jälkeen tekstiviestillä järjestäjien kisan alussa kertomaan numeroon. Kilpailua varten kehitetty tietokoneohjelma päivitti tulostiedot automaattisesti tuloslistaan. Kilpailun kehittymistä voitiin siis seurata reaaliaikaisesti.

Kilpailualueella viimepäivinä vallinnut kova tuuli oli samentanut veden, mistä syystä ahven oli huonolla syönnillä. Kalaa kuitenkin tuli riittävästi, jotta järjestys saatin selville.
Kilpailun voitti vaasalainen Tero Saarnisto, jonka kolmen ahvenen yhteismitta oli tasan 80 cm.

KILPAILUN TULOKSET


TUOMIOJÄRVEN VASTUULLINEN PETOKALAKILPAILU
2015

Jyväskylän Tuomiojärvellä kisattiin jo toista vuotta peräkkäin Vastuullisessa petokalakilpailussa lauantaina 29.8. klo 9-15. Kilpailun järjestivät Koolla on väliä -hanke (SVK) ja Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelut.

Kilpailussa tavoiteltiin venekunnittain mahdollisimman pitkää ahventa, haukea ja kuhaa (alamitta 45 cm). Saaliskalat mitattiin järjestäjän jakamalla mittalaudalla yhden (1) senttimetrin tarkkuudella ja mittauksesta otettiin valokuva. Sen jälkeen kalat vapautettiin takaisin veteen ja kalojen tiedot ilmoitettiin tuomaristolle tekstiviestillä. Rannassa varmistettiin kalojen pituuden oikeellisuus kuvien avulla.

Joukkueille jaettiin sijoituspisteet jokaisesta lajista sen mukaan, kuinka monenneksi pisimmän kalan he olivat saaneet. Lajikohtaiset maksimipisteet oli sama kuin osallistuvien venekuntien määrä. Yhtä pitkien kalojen kohdalla etu oli aiemmin kalan saaneella joukkueella. Sijoituspisteiden summa ratkaisi kilpailun voiton. Mikäli pisteet olivat tasan, oli etu korkeampia lajikohtaisia sijoituksia saaneella joukkueella. Niidenkin ollessa tasan, verrattiin kalojen pituutta.

Tuomaristolla oli käytössään ohjelma, joka tallensi tekstiviesti-ilmoitukset automaattisesti kokonaistuloksiin. Kilpailusääntöjen mukaisesti tuomaristo julkaisi väliaikatilanteet kahdesti kilpailun aikana facebookissa.

PALKINNOT

1. sija: Motorguide-sähköperämoottori R3-30 + 60 Ah akku (Jyväs-Marine) + 3 kg KP-jigejä (Hong Kong) + 2 kpl Tuomiojärven kausilupa 2016

2. sija: 2*50 € lahjakortti (Pelimies) + 2 kpl Prologicin punnitussäkki

3. sija: 2*50 € lahjakortti (Perhokolmio) + 2 kpl Savagearin vapautusmatto

Arvontapalkinto: 2 kpl Tuomiojärven kausilupa 2016 + 2 kpl Fladen sadeasu (Hong Kong)

KILPAILUN TULOKSET

Sijoitus Joukkue Jäsen 1 Jäsen 2 Sijoituspisteet Pisin ahven Pisin hauki Pisin kuha
1 Vilttiketju Viljami Kinnunen Antti Henriksson 52 33 45 54
2 Sorvankyttääjät Tarvo Kulo Pedro Sukuvaara 38 37 54
3 Kärkisärki Tero Matilainen Kalle Kuikka 36 28 61
4 Smörbultarna Ari Westermark Ica Lindström 36 28 57
5 L&H Lauri Kovanen Henri Venäläinen 31 15 61
6 MKP feat. Kissapasi Marko Puranen Tino Hovinen 26 13 54
7 Veljekset Virtanen Esa Virtanen Jukka-Pekka Virtanen 25 26 44
8 Bronto Toni Sillanpää Mikko Malinen 25 25 44
9 Kala ja Kulaus Edustus Liisa Alaoutinen Ville Lempinen 24 16 47
10 Iivari Tommi Rautiainen Riku Jokinen 21 100
11 Pelimies Mika Kauppinen Toni Hämäläinen 20 18 41
12 H&K Janne Hannula Maija Hannula 19 29
13 Ilves Juha Ilves Netta Ilves 15 53
14 Team Iktyonomit Harri Piesanen Henri Turpeinen 14 48
15 Leponiemen syke Timo Teivainen Tuomo Teivainen 14 22
16 Päivärinta Elias Päivärinta Terhi Kinnari 13 48
17 Team Haba Hannu Kohonen Markku Kautto 8 42
18 White Copper Jani Valkonen Ville Kupari 0
18 Fishing mafia Jaakko Riikonen Salvatore Vitale 0
18 Niiskuneiti Atte Mäkinen 0
18 Team perkele Teemu Mäkinen Ali Vahtokari 0

Arvontapalkinnon voitti joukkue L&H eli Lauri Kovanen ja Henri Venäläinen.

Kilpailun suurimmat kalat olivat: ahven 37 cm (Sorvankyttääjät), hauki 100 cm (Iivari) ja kuha 54 cm (Vilttiketju).

SUURET KIITOKSET KAIKILLE KISAAJILLE JA YHTEISTYÖKUMPPANEILLE!

KUVIA KILPAILUSTA

Lisää kuvia kisasta osoitteessa: www.facebook.com/vastuullinen

WORLD PREDATOR CLASSIC QUALIFYING FINLAND 2015

Euroopan parhaat viehekalastajat mittelevät vuosittain paremmuudesta ja muhkeista palkinnoista World Predator Classic – kalastuskilpailussa.
Kilpailua pidetään yleisesti Euroopan kovatasoisimpana viehekalastuskilpailuna. Tänä vuonna kilpailuun osallistuu venekuntia 16 eri maasta.

World Predator Classic -kalastuskilpailun Suomen karsintakilpailu järjestettiin lauantaina 5.9.2015 Tammisaaren kalaisilla vesillä. Kilpailussa yritettiin pyydystää 3 ahventa, 3 kuhaa ja 1 hauki. Voittaja ratkaistiin kalojen yhteenlasketun pituuden perusteella. Saaliiksi saadut kalat kuvattiin mittalaudalla ja vapautettiin sen jälkeen, eli kilpailu edustaa uudentyyppisiä c&r-kilpailuja. Kilpailussa sai käyttää ainoastaan keinotekoisia vieheitä ja kalastus tapahtui joko virvelöimällä tai vertikaalijigaamalla.

World Predator Classic Qualifying Finland 2015 -kilpailun palkintopöytä oli arvokas. Yli 5000 euron arvoinen
pääpalkinto oli ainutlaatuinen kilpailulisenssi World Predator Classic -kilpailuun, sisältäen osallistumismaksun, laivamatkan autolle ja veneelle sekä majoituksen Hollannissa. Lisäksi palkintopöydällä oli mm.MinnKota PowerDrive 55 i-Pilot -keulasähkömoottori ja Raymarine a 98 kaikuluotain-plotteri. Lisää kilpailusta osoitteessa: www.wpcfinland.fi

TULOKSET

KUVIA VOITTAJISTA

Vasemmalta lähtien: 3. sija Mika Vornanen & Peter Lahti, 2. sija Lasse Laukkainen & Janne Helenius, 1. sija Ville-Matti Blomqvist ja Ari Paataja, kilpailun järjestäjät Antti Anttila & Markku Tiusanen.

Voittajavenekunta: Ari Paataja & Ville-Matti Blomqvist

Toiseksi sijoittui venekunta CWC Fishing Team Finland: Lasse Laukkarinen & Janne Helenius

Kolmas sija venekunnalle Lowrance 1: Mika Vornanen & Peter Lahti

Neljänneksi ylsi venekunta Ursuit Fishing Team: Mika Kauppinen & Toni Hämäläinen

HONG KONG CHALLENGE C&R HEITTOKALASTUSKILPAILU 12.9.2015

Lohjan
Kalaseura ry ja KuhanVetäsen-kalastustiimi järjestivät 12.9. Lohjanjärvellä Suomen suurimmaksi heittokalastuskilpailuksi tituleeratun Hong Kong Challenge 2015, pyydystä ja päästä -säännöillä käydyn heittokalastuskilpailun. Viime vuotinen osallistujamäärä (77 venekuntaa) nokitettiin reippaasti, sillä nyt osallistujia oli komeasti 93 joukkuetta.

Tänä vuonna paremmuudesta kilpailtiin kolmen lajin (ahven, hauki, kuha) yhteispituuden perusteella. Niihin laskettiin vain yksi kala / laji. Ahvenella ja kuhalla oli käytössä kerroin, joka tasapuolisti kunkin lajin merkitystä. Saadut kalat mitattiin, kuvattiin ja vapautettiin. Yhteistuloksen lisäksi palkittiin kalastusoppaiden (Ville-Matti Blomqvist, Peter Lahti, Kalle Paavola) tarjoamalla reissulla kunkin lajin suurimman yksilön saanut venekunta. Palkintojen yhteisarvoksi muodostui 10000 €!

TULOKSET

Voittajakolmikko:

1. Team Humminbird Finland: Sami Karhu, Olli-Pekka Häkänen ja Kimmo Mänttäri.
2. Savage Gear 2: Ville-Matti Blomqvist, Tero Ruoho ja Petri Parkman.
3. Henri-Saari +1: Antti Henriksson, Olli Saari ja Ari Westermark.

Pisimmät kalat:

Ahven 42 cm, EPFT: Martti Simonen ja Pasi Kärkkäinen.
Hauki 97 cm, Luupään metsästäjät: Mika Mujunen ja Ari Takkunen.
Kuha 86 cm, Team JAV: Antti Pöllä, Jussi Vastamäki ja Ville Puustinen.

Kokonaistuloset.

Lisätietoja kilpailusta facebookissa ja netissä

.

 

KURRE CUP 2015

Vaasan Urheilukalastajien järjestämä Kurre Cup on oiva esimerkki siitä, miten kalastuskilpailu voidaan menestyksekkäästi nykyaikaistaa.  Kurre Cup on yksi suomen vanhimpia, ellei vanhin jokavuotisesti järjestettävä heittokalastusturnaus.
Kurre Cupissa kalat mitataan ja kuvataan järjestäjän jakaman mittalaudan päällä. Pituustieto lähetetään kisan koordinaattorille, joka kerää tiedot ja laatii tulosluettelon. Kolme pisintä kalaa/venekunta lasketaan tuloksiin.

Vuoden 2015 aikana järjestettiin viisi osakilpailua, joista neljä parasta sijoitusta laskettiin lopputuloksiin.
Kurre Cup 2015 kokonaiskisan voitti selvällä piste-erolla venekunta Kutu, jonka miehistönä oli Juho Korpi, Mika Lemmetti ja Anssi Kinnari.
KURRE CUP 2015 PISTEET

1. Kutu 51
2. Leech 45
3. Vacks 42
4. Masterbaiters 40
5. Pike 38
6. Team Mob 32
7. Team Köplinki 28
8. Kotkat 27
9. Alfaurokset 26
10. Team Ahma 25

LAJIKALASTUKSEN SM 2015 KOTKASSA

Tänä syksynä Kalamaratonissa järjestettiin 27.9 ensimmäistä kertaa henkilökohtainen lajikalastuksen
SM- kilpailu, jossa paremmuus ratkottiin Kotkansaaressa.

TULOKSET

1. Olli Varhimo (12 lajia)
2. Juha Kuosa (11 lajia, ässä)
3. Timi Laitinen (11 lajia)
4. Tuomas Ovaska (10 lajia)
5. Mikko Joensivu (10 lajia)
6. Joni Pietiläinen (9 lajia)
7. Roope Jansson (9 lajia)
8. Antti Saarikoski (9 lajia)
9. Jesse Suntio (8 lajia)
10. Anssi Immonen (7 lajia)

Katso Tuomas Heinosen tekemä dokumentaarinen läpikäynti kisan voittaneen Olli Varhimon suorituksesta tästä.

Kalamaratonissa on voimassa uhanalaisten, kalakantojen hyvinvointia edistävien ja urheilukalastajien suosimien kalalajien vapautusta koskevat säännöt ja kehotukset. Kaikki luonnonkantaa olevat taimenet ja lohet tulee kuvata tuomaristolle yhdessä mitan ja kisapassin kanssa, jonka jälkeen ne on heti vapautettava. Vapautussääntö koskee myös isoja karppeja ja kilpailusta riippuen muitakin lajeja, joista riittää kuva kisapassin kanssa. Muut saadut kalat toimitetaan kisan jälkeen hyötykäyttöön. Alamittaisia kaloja ei kelpuuteta kisaan.

Kalamaratonin järjestää SKES, Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseura ry, yhdessä paikallisten toimijoiden avustuksella. Lisätiedot: www.skes.fi/lajikalastuksen_sm

TUOMIOJÄRVEN VASTUULLINEN PETOKALAKILPAILU 2015

Kalastuskilpailujen vastuullisemmasta tulevaisuudesta saatiin esimakua 6.9. Jyväskylän Tuomiojärvellä. Petokaloihin kohdistuvassa kilpailussa tavoiteltiin mahdollisimman pitkää ahventa, haukea ja kuhaa. Saaliskalat mitattiin järjestäjän jakamalla mittalaudalla yhden (1) senttimetrin tarkkuudella ja mittauksesta otettiin valokuva. Sen jälkeen kalat vapautettiin takaisin veteen.

Joukkueille jaettiin sijoituspisteet jokaisesta lajista sen mukaan, kuinka monenneksi pisimmän kalan he olivat saaneet. Sijoituspisteiden summa ratkaisi kilpailun voiton.

KILPAILUN TULOKSET

Sijoitus Joukkue Jäsen 1 Jäsen 2 Sijoituspisteet Pisin ahven Pisin hauki Pisin kuha
1 Team Lede Tero Matilainen Antti Leppänen 29 28 57 34
2 Kala ja Kulaus Edustus Liisa Alaoutinen Tarmo Muuri 23,5 25 43 35
3 Raskas  Tykistö Marko Uimonen Otto Blomqvist 22 29 68
4 Elite-seiskat Riku Helisevä Toni Hämäläinen 18,5 19 37
5 Team Vision Esa Virtanen Janne Kellosaari 18,5 51 35
6 Valkonen & Nieminen Jani Valkonen Petri Nieminen 17 21 52
7 Teivaiset Timo Teivainen Tuomo Teivainen 15 31 40
8 Jamaha Janne Hannula Maija Hannula 14,5 47 31
9 Kala ja Kulaus Old school Viljami Kinnunen 12 76
10 Etelän vetelät Antti Henriksson Matti Leimi 6,5 19
10 Pulkkinen & Kemppainen Jari Pulkkinen Jarkko Kemppainen 6,5 47
12 Kalahemmot Heikki Alaja Hemmo Immonen 5 45

 

PALKINNOT

1. palkinto: 200 € arvoinen lahjakortti Hong Kong Verkkokauppaan.

2. palkinto: Eagle FishEasy 350c Portable -värinäytöllinen kaikuluotain ja 50 € arvoinen lahjakortti Hong Kong Verkkokauppaan.

3. palkinto: Eagle FishEasy 350c Portable -värinäytöllinen kaikuluotain ja Prologicin punnitussäkki.

Arvontapalkinto (Etelän vetelät): Savagearin vapautusmatto ja Prologicin punnitussäkki.

 

HONG KONG CHALLENGE C&R HEITTOKALASTUSKILPAILU 2015 LOHJANJÄRVELLÄ

Lohjan Kalaseura ry ja KuhanVetäsen-kalastustiimi järjestivät 13.9. Etelä-Suomen suurimmalla järvellä, Lohjanjärvellä, C&R (Catch & Release, pyydystä ja päästä) heittokalastuskilpailun. Kilpailussa ratkaisi kalan pituus. Saadut kalat mitattiin sekä valokuvattiin ja vapautettiin. Sarjoja oli neljä: pisin hauki, pisin kuha, pisin ahven ja pisin yhteistulos (1kala/laji, pituus kertoimilla kerrottuna).

Kilpailuun osallistui kunnioitettavat 77 venekuntaa. Kilpailun tulokset ja tarkemmat tiedot löydät osoitteesta: www.hongkong.fi/challenge

 

RANTA-TANE 2014

Hangon Kalamiehet ry:n järjesti Ranta-Tane 2014 -nimisen kaksiosaisen (26.4. ja 25.10.) tapahtuman, jonka ensisijaisena tavoitteena oli lisätä tietoisuutta meritaimenkantojen huonosta tilasta. Tapahtumassa kilpailtiin Ranta-Tane SM -tittelistä. Paremmuus ratkaistiin meritaimenen pituuden perusteella, ja kaikki kalat oli kilpailussa vapautettava.Ranta-Tanen yhteistyötahoilta saatavat mainostuet ohjattiin meritaimenistutuksiin meritaimenkantojen elvyttämiseksi.

Tapahtumaa tullaan jatkamaan myös vuonna 2015. Tarkemmat tiedot osoitteessa: http://www.rantatane.fi/.