Palauta kalamerkki 2019-06-13T14:55:19+00:00

Palauta kalamerkki

Kalojen merkintä on kalatutkimuksen perusmenetelmiä ja sillä saadaan tietoa kalojen vaelluksista, kasvusta, istutusten onnistumisesta ja kannattavuudesta sekä siitä missä, miten ja milloin kalat jäävät saaliiksi. Kalamerkkien palautusprosentti on vuosien ajan ollut laskussa, mutta merkkipalautusten avulla olisi mahdollista kerätä hyödyllisiä tietoja. Tietoja tarvitaan esimerkiksi istutusten suunnittelussa ja kalastuksen säätelyssä. Suomessa Luonnonvarakeskus (LUKE) ylläpitää merkintärekisteriä ja käsittelee kaikki merkkipalautukset. Luonnonvarakeskuksen kalamerkintöjä koskeville sivuille pääset tästä

Merkintätutkimuksen onnistuminen on pitkälti riippuvaista kalastajien avusta. Jos kalastaja saa yksilömerkatun kalan, tulee merkissä oleva koodi ottaa talteen. Kalamerkkiä palautettaessa on tärkeää ilmoittaa kalasta ainakin pyyntipäivä ja -paikka. Hyödyllisiä tietoja ovat myös pituus, paino ja pyydys.

Merkkiä ei tarvitse, eikä kannatakaan irrottaa, mikäli vapauttaa kalan! Näin yhdestä kalasta voidaan saada useampia palautustietoja ja siten hankkia arvokasta tietoa kalayksilön liikkeistä ja kasvusta eri vuosina. Merkit usein likaantuvat niiden pinnalle kertyvän levän yms. johdosta, joten koodin lukemiseksi merkkiä on hyvä raaputtaa esimerkiksi kynnellä. Älä kuitenkaan kisko merkkiä, kevyt raaputtelu yleensä riittää puhdistamiseen.

Näin palautat kalamerkin

Voit palauttaa löytämäsi kalamerkit postimaksutta osoitteella:

Luonnonvarakeskus
Merki
5005751
00003 VASTAUSLÄHETYS

 

 

Myös suomunäytteen voi lähettää postitse, mikäli sellaisen ottaa. Ohjeet suomunäytteen ottamiseen tästä 

Merkin voi palauttaa sähköisesti palautuslomakkeella, joka löytyy täältä. Merkin palauttaneelle lähetetään korvaus (5 €) sekä tiedot kalan istutus-/merkintäpaikasta paikasta ja -koosta. Lisäksi kaikki (Suomessa vakituisesti asuvat) henkilöt, jotka palauttavat merkin pyyntitietoineen osallistuvat arvontaan. Yksi palautettu merkki vastaa yhtä arpaa. Muista siis ilmoittaa myös omat yhteystietosi.

Merkkipalautusilmoitus verkossa riittää, eikä merkkiä silloin tarvitse lähettää postitse.

Kalatarinoita

Merkintätutkimuksista ja kalamerkinnöistä ylipäätään löytyy ajoittain hauskojakin tapauksia. Toki myös niitä vähemmän hauskoja..

Wanhoja aarteita pohjasta

Harrastajasukeltaja löysi kalamerkin 2017 marraskuun puolivälissä Kouvolan Vuohijärven pohjasta 17 metrin syvyydestä. Luken kalamerkintätoimiston merkintätietokannasta kävi ilmi, että merkki oli kuulunut harmaanieriälle, joka oli istutettu samaiseen Vuohijärveen noin 51 vuotta aikaisemmin (20.5.1966). Itse kalasta ei enää vuosien jälkeen ollut mitään jäljellä, mutta merkki oli säilynyt hyvin.  Olihan se tehty käsin ja lankakin hopeaa.

Harmaanieriä on alun perin Pohjois-Amerikasta kotoisin oleva laji, joka viihtyy syvissä ja kylmissä järvissä, on pitkäikäinen ja kasvaa suureksi. Suomeen se tuotiin vuonna 1955, minkä jälkeen sitä istutettiin moniin järviin, myös Perämereen. Inarijärveen sitä istutettiin vuodesta 1972 lähtien korvaamaan säännöstelyn järven omalle nieriäkannalle aiheuttamia saalismenetyksiä. Luontaista lisääntymistä ei koskaan todettu varmuudella tapahtuneen. Sittemmin harmaanieriä on luokiteltu vieraslajiksi ja sen viljely ja istuttaminen Suomessa on lopetettu.

Kanadassa merkitty siika päätyi savustettuna Turkulaiseen ruokapöytään.

Syksyllä 2015 turkulainen mies löysi paikallisesta elintarvikeliikkeestä ostettua savusiikaa syödessään lautaseltaan kalamerkin. Hän lähetti merkin Luonnonvarakeskuksen kalamerkintätoimistoon, jossa asiaa selviteltiin. Merkki oli tyypiltään Suomessakin käytössä oleva t-ankkurimerkki, mutta merkkikoodiltaan vieras. Sähköpostiviestittelyn jälkeen selvisi, että siika oli peräisin Kanadasta. Se oli merkitty Manitobassa, Winnipeg-järveen laskevan Dauphin-joen alajuoksulla 16. syyskuuta 2014. Winnipeg-järvessä harjoitetaan syys-lokakuussa laajaa, sikäläisissä järvissä elävän sillisiian kaupallista kalastusta. Sillisiikaa savustetaan myös suomalaisiin ruokapöytiin.

Luken kalamerkintätoimisto kehottaakin kalastajia palauttamaan saamansa kalamerkit. Palautuksista saadaan arvokasta tietoa mm. kalojen vaelluksista, kasvusta ja pyyntimuodoista. Kalamerkin voi kätevästi palauttaa nettilomakkeella, joka löytyy osoitteesta  https://lomakkeet.luke.fi/kalamerkki.  Ties millainen tarina palautuksen takana piilee!