Pilkintä 2020-11-10T15:14:00+00:00

Pilkintä

Pilkkiminen on perinteinen kalastusmuoto. Sitä on Suomessa harrastettu jo tuhansia vuosia ja edelleen se on yksi suosituimpia kalastusmuotojamme. Jäällä pilkkivavan kärkeä tuijottaessa on helppo irtautua kiireisestä maailmasta.
Pilkkiminen on jokamiehenoikeus, johon ei tarvitse hankkia kalastuslupaa. On kuitenkin joitain erityiskalastuskohteita, joihin pilkkijäkin tarvitsee luvan. Nämä ovat yleensä paikkoja, joihin istutetaan pyyntikokoista kalaa kalastettavaksi. On suuri etuoikeus, että pilkkiminen on ilmaista ja saa vapaasti mennä melkein minne vain pilkkimään. Se asettaa kuitenkin pilkkijöille myös vastuuta.

Kuva: Jakke HaapanenÄlä aiheuta haittaa ranta-asutukselle

Pilkkijä kulkee usein autolla ja auton kunnolliseen paikoitukseen kannattaa hiukan nähdä vaivaa. Autoja ei pidä jättää miten sattuu, sillä ne saattavat olla tien muiden käyttäjien tiellä. Hyvä apuväline on lapio, jolla voi kaivaa autolleen hankeen paikan. Yleinen sopu ranta-asukkaiden kanssa on kaikille hyväksi.

Älä roskaa

Pilkkijöitä syytetään usein roskaamisesta. Älä anna siihen aihetta, vaan vie kaikki paperit yms. mukanasi kotiin jäteastiaan.

Älä jätä kaloja jäälle

Kaikki otettavat kalat on tainnutettava ja verestettävä välittömästi. Kaloja ei saa heittää jäälle tai reppuun kuolemaan. Kala tainnutetaan napakalla iskulla päähän aivojen kohdalle, jotka sijaitsevat hieman silmien tasalta taaksepäin. Kala verestetään välittömästi tainnutuksen jälkeen puhkaisemalla sydämestä kiduksiin kulkeva kidusvaltimo, joka sijaitsee kurkun lihasten sisällä kidusten alareunan tuntumassa.
Oikeaoppisesti tainnutettu ja verestetty kala myös säilyy pidempään. Toinen nopea tapa tappaa pieni kala, on vääntää siltä niskat nurin. Peukalo laitetaan kalan suuhun ja pää taitetaan nopealla liikkeellä taakse. Tämä on nopea tapa lopettaa kala.

Älä pidä pakkasella kalaa kauan pois vedestä

Kalan pinta jäätyy hyvin herkästi pakkasella. Silmät ja kidukset ovat erityisessä vaarassa pakkasvaurioille. Palauta siis vapautettava kala samantien takaisin reikään. Jos on tarkoitus päästää kaloja takaisin, ei kovalla pakkasella kannata lähteä lainkaan pilkille.

Kuva: Jakke Haapanen