Tuomiojärven Vastuullinen Petokalakilpailu 2017 2019-06-13T15:03:39+00:00

Tuomiojärven Vastuullinen Petokalakilpailu 2017

KILPAILURAPORTTI

Elokuun viimeisen lauantain aamuvarhaisina tunteina kerääntyi joukko innokkaita vapaa-ajankalastajia Jyväskylän Tuomiojärven rantaan. Alkamassa oli jo neljäntenä vuonna peräkkäin Tuomiojärven Vastuullinen Petokalakilpailu. SVK:n Koolla on väliä -hankkeen ja Jyväskylän kaupungin virkistyskalastuspalveluiden yhdessä järjestämässä kilpailussa korostetaan vastuullisen vapaa-ajankalastuksen toteutumista. Asian tärkeyttä ei vähennä se, että kilpailuvesistön kalastuksensäätelyssä kiinnitetään erityistä huomiota petokalaston elinvoimaisuuteen.

1-2 henkisin joukkueiden käytävässä kilpailussa tavoitellaan mahdollisimman pitkää ahventa, haukea ja kuhaa (alamitta 45 cm). Joukkueille jaetaan sijoituspisteet jokaisesta lajista sen mukaan, kuinka monenneksi pisimmän kalan he ovat saaneet. Voiton ratkaisee sijoituspisteiden summa. Saaliskalat mitataan järjestäjän jakamalla mittalaudalla yhden (1) senttimetrin tarkkuudella, valokuvataan ja vapautetaan sen jälkeen välittömästi. Hyväksyttyihin menetelmiin kuuluvat kaikki vapakalastusmenetelmät, mutta vain keinotekoiset vieheet ja syötit ovat sallittuja. Polttomoottorin käyttö on kielletty. Suosituksena on väkäsettömien koukkujen sekä solmuttoman ja kumihavaksellisen haavin käyttö. Säännöt ovat kokonaisuudessaan luettavissa täällä:
TUOMIOJÄRVEN VASTUULLISEN PETOKALAKILPAILUN SÄÄNNÖT 2017

Lähdön hetki


Kilpailu käynnistyy

Äänimerkki kajahti ilmoille tasan yhdeksältä. Formulamaista lähtökiihdytystä ei nähty, sillä Tuomiojärvellä saa edetä vain käsivoimin tai sähkömoottorin alla. Kisakuumeen kannustamana 17 joukkuetta hajaantui hitaasti, mutta määrätietoisesti kohti toivon täyteisiä aloituspaikkojaan.

Kilpailukeskuksessa tuomaristolle alkoi välittömästi saapua bittiavaruuden kuljettamia saalisilmoituksia ensimmäisistä kaloista. Kilpailijoiden tehtävä siis oli ilmoittaa kännykän internetselaimen avulla saamansa kalan pituustieto kuvaliitteen kera heti kalan vapauttamisen jälkeen. Ilmoitusten tarkastamisen jälkeen tuloslistat päivittyivät automaattisesti ja ajantasainen kilpailutilanne oli nähtävillä myös kilpailun nettisivulla.

Haukipainotteiset ensihetket, tilanne klo 10.27
Ensimmäisen kisatunnin aikana saapuneiden ilmoitusten perusteella hauki näytti olevan kohdekaloista hanakimmalla syömäpäällä. Seassa oli myös kaksi komeaa 90 sentin molemmin puolin ollutta hauenjärkälettä. Kilpailun erityisen pisteenlaskujärjestelmän (esim. kisan 3. pisin ahven ja 3. hauki ovat yhtä arvokkaita) takia oli erityisen mielenkiintoista seurata, minkä mittaisia ahvenia ja kuhia tuloslistalle alkaa ilmestyä. Niinpä piikkipaikalle ei pelkillä hauilla ollut asiaa, vaan kahden kärki muodostui joukkueista, joilla oli jo kaksi lajia saatuna.
Aiemmilta vuosilta oli jo tiedossa, että kilpailussa menestyminen edellyttää kaikkien kolmen lajin suurehkon yksilön saamista, joskin kuha on aina ollut lajeista kaikkein haastavin. Mitä enemmän ”kortin täyteen” saaneita joukkueita löytyisi, sen jännemmäksi voittokamppailu äityisi. Lisäksi sijoituspistekilpailun loppuvihellykseen saakka kestävä erityisjuju on siinä, että joukkueiden jokainen tulosparannus on aina pois jonkun muun joukkueen pisteistä. Niinpä tässä kilpailuformaatissa loppupeleissä mitataankin joukkueiden päivänkuntoa kunkin lajin osalta.

Kisakeskuksen perheongintapisteellä riitti ruuhkaa venekuntien keikkuessa Tuomiojärven aalloilla.

 

Kalastuskätköjen etsintä kuului myös lapsiperheiden ohjelmistoon.


Puolivälin krouvi, tilanne klo 12.16

Kellon näyttäessä kahtatoista oli kilpailu ennättänyt jo puoliväliin. Kilpailun kärjessä, ainoana sekä ahvenen (kisan 3. suurin), hauen (2. suurin) että kuhan (2. suurin) saaneena joukkueena, paistatteli selvässä pistejohdossa Team Ärrimörrit. Näytti siltä, että vihdoin tämä menestyspaineille aiempinakin vuosina altistettu Tuomiojärven aktiivikalastajakaksikko saattaisi omansa korjata pois. Kärkijoukkueen takana hengitti kyttäysasemissa kuusi joukkuetta, joilla oli kaksi kolmesta lajista saatuna.


Iltapäiväkahvin aika, tilanne klo 13.24

Edellisen vuoden voittajakaksikko, nyt Tehokaksikko-nimeä kantanut joukkue ilmoittautui jälleen voittotaistoon saatuaan tuloskortista viimeisenä puuttuneen kuhan alle kaksi tuntia ennen kisan päättymistä. Heillä oli tässä vaiheessa hallussaan päivän 2. suurin ahven, 4. suurin hauki ja 3. suurin kuha. Kokonaispisteissä he olivat vain yhden pisteen päässä yhä kärjessä olleista Ärrimörreistä, joka oli puolestaan vain hetkeä aiemmin parantanut haukinoteeraustaan kunnioitettaviin 98 sentin lukemiin. Moinen peto painaa Tuomiojärvellä lähemmäs seitsemän kiloa!

Kärkikaksikon takana hengitti seitsemän joukkuetta, joilla oli plakkarissa kaksi eri lajia. Näistä oletusarvoisesti parhaat mahdollisuudet menestymiseen olivat Team Ahmalla ja Team SELKÄEVILLÄ, joilla kummallakin oli saatuna aina niin vaikeaksi osoittautuva mittakuha. Mitä tahansa voisi siis vielä tapahtua.

Team Ärrimörrien 98 cm hauki

 

Team SELKÄEVIEN 51 cm kuhanoteeraus

 


Ratkaisut omissa ja muiden käsissä, tilanne klo 14.

Ennen kilpailun viimeisen tunnin alkamista, jolloin tulostilannetta ei nettiin jännityksen säilyttämiseksi päivitetty, nähtiin kilpailun kärkipaikoilla monta jännittävää käännettä. Ärrimörrit joutuivat luopumaan kärkipaikastaan, kun Team Kursk kaapaisi komealla 102 cm hauella lajin täydet sijoituspisteet itselleen. Samainen hauki söi yhden haukisijoituspisteen myös Tehokaksikolta, joka oli kuitenkin vain muutamaa minuuttia aiemmin saanut 33 senttisen ahvenen. Sillä he kiilasivat ahvenpisteissä ykköseksi ja saman tien koko kisan piikkipaikalle.

Team Kurskin hauki rikkoi metrirajan parilla sentillä.

Tehokaksikon 33 cm ahven.

Mutta vielä nähtiin yksi käänne ennen pimennysverhon laskeutumista tulosseurannan ylle. Kärkijoukkueiden takana onnistui Suomen Uistin -niminen tiimi parantamaan haukinoteeraustaan niin, että se nipisti Tehokaksikolta yhden haukipisteen pois. Niinpä kisan viimeiselle tunnille lähdettäessä Team Ärrimörrit piti sittenkin kärkipaikkaa yhden pisteen marginaalilla ennen Tehokaksikkoa.


Ken yltää palkinnoille?

Kello 15 raikasi auton torven törähdys pitkin Tuomiojärven selkää merkiksi kilpailuajan umpeutumisesta. Sadekuurojen piiskaamat joukkueet rantautuivat 15 minuutin siirtymäajan puitteissa lähtörannan hiekalle. Totta tosiaan keliolosuhteet eivät tänäkään vuonna kisaajia helpolla päästäneet, mutta onneksi edellisvuoden kisapäivän siirtämispäätökseltä vältyttiin. Joukkueiden yhä nauttiessa kisakeskuksen kahvitarjoilusta, alkoivat tulokset olla jo julkistamista vailla valmiina.

Pientä sateen ropinaa kesken kisan..

Kympin kärki paljastettiin yksi joukkue kerrallaan: ”10. Kalamaakarit, 9. Team Tumpelot, 8. Suomen Uistin, 7. NoName ja 6. Team Saukko”. Viidenneksi ylsi joukkue Team SELKÄEVÄT, jolla oli kisan suurin (51 cm) kuha, mutta harmittavasti ahven jäi kokonaan saamatta. Täpärästi kärkikolmikon taakse neljänneksi jäi Team Ahma, jolla tuloskortista jäi hauki uupumaan.

Kolmanneksi sijoittuneen joukkueen jäsenille oli palkinnoksi luvassa jyväskyläläisen Jokierä-liikkeen 50 € lahjakortit ja Koolla on väliä -hankkeen tarjoamat vapautusmatot. Palkinnot pokkasi Janne Nauhan ja Sami Myllymäen TEAM Kursk, jonka tuloskortissa komeili kisan suurin (102 cm) hauki ja toiseksi suurin ahven. Jossiteltavaakin siis jäi, koska saamatta jäänyt mittakuha olisi nostanut joukkueen voittoon saakka.

3. sija, Team Kursk


Voittotaistelu kahden kauppa

Julkistamatta oli vielä niiden kahden joukkueen keskinäinen järjestys, jotka viimeiselle tunnille johtopaikoilta lähtivät. Kumpikaan joukkueista ei ollut onnistunut omaa tulostaan parantamaan, mutta muiden joukkueiden tulosparannuksia he joutuivat vielä jännittämään.

Draama huipentui viimeisellä tunnilla. NoName-joukkue oli löytänyt syömäpäällä olleen ahvenparven, josta ilmoittivat monta tulostaan parantanutta ahven. Viimeiseksi jäänyt 28 cm ahven, oli sentin verran suurempi, kuin kärjessä olleen Team Ärrimörrien paras ahvennoteeraus. Tämä tarkoitti yhden sijoituspisteen menetystä, jonka jälkeen kärkijoukkueilla, Team Ärrimörrreillä ja Tehokaksikolla, oli sijoituspisteiden summa kisan päättyessä tasan.

Sääntöjen mukaisesti tasatilanteessa voiton ratkaisee lajikohtaisien sijoituspisteiden paremmuus. Ärrimörreillä oli plakkarissa yksi 2. tila (hauki) ja kaksi 4. tilaa (ahven ja kuha). Tehokaksikon tuloskortissa komeili kisan suurin ahven, 3. suurin kuha ja 6. suurin hauki. Näin ollen Tehokaksikon 33 cm ahven painoi vaakakupissa enemmän kuin Ärrimörrien 98 cm hauki.

Hopeasijalle päätynyt Team Ärrimörrit, eli Timo ja Tuomo Teivainen, palkittiin Kalastajan Sähkön sponsoroimilla Motorguide-sähköperämoottoreilla sekä Koolla on väliä -hankkeen tarjoamilla vapautusmatoilla.

Team Ärrimörrien veljeskaksikko pokkasi hymyssä suin kakkosjoukkueen palkinnot.

Podiumin korkeimman korokkeen valloittivat toisena vuotena peräkkäin Tehokaksikko-joukkueeseen kuuluneet Kalle Kuikka ja Pedro Sukuvaara. Pääpalkinto koostui OPM:n lahjoittamista Jigaus- ja jerkkausseteistä, Tuomiojärven kausiluvista vuodelle 2018 sekä Koolla on väliä -hankkeen rytkyistä.

Vaikka voittajajoukkueen nimi vaihtui sitten viime vuoden, olivat joukkueen jäsenet jälleen samat.

 

Tuomiojärven voittajakolmikko vuonna 2017

Lopuksi arvottiin palkintokolmikon ulkopuolelta vielä arvontapalkinnoille uusi omistaja. Edellisenä vuonna komeasti 3. sijalle yltänyt isä-poika-kaksikko Team Saukko oli onnekkain ja pokkasi Tuomiojärven luvat vuodelle 2018 sekä Koolla on väliä -hankkeen legendaarisista rytkyistä. Kisakeskuksen tiluksista vastaava Meloiloa Ry halusi myös huomioida kisaajia, joten sijoille 4-10 yltäneet joukkueet sekä suurimpien kalojen saajat palkittiin lahjakortein.

Team Saukko pokkasti arvontapalkinnot


Jatkoa luvassa

Kilpailijoilta satoi jälleen siinä määrin kiitosta kisasta ja toiveita sen jatkamisesta, että kyllähän pyyntöön on vastattava. Vuonna 2018 Tuomiolla kisataan totutusti elokuun viimeisenä lauantaina, eli 25.8. Lisätietoja kisasta paljastetaan myöhemmin näillä sivuilla.
Vielä kerran suuri kiitos kaikille kisaajille, tapahtuman järjestämiseen osallistuneille sekä palkintosponsoreille OPM, Kalastajan Sähkö, Jokierä ja Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelut!

 

 

LOPPUTULOKSET 2017

PALKINNOT 2017

  1. Jigaus- ja jerkkaussetit kahdelle (arvo 1000 €, OPM)+ 2 kpl Tuomiojärven kausilupa 2018 + Koolla on väliä -rytkyjä
  2. 2*Motorguide R3-45 Digital 36″ sähköperämoottori (Lahjoittajana Kalastajan Sähkö) + 2 kpl Prologicin punnitussäkki
  3. 2*50 € lahjakortti (Jokierä) + 2 kpl Savagearin vapautusmatto

Arvontapalkinto: 2 kpl Tuomiojärven kausilupa 2018 + Koolla on väliä -rytkyjä

 

PITUUSVEIKKAUSKILPAILU

Kisassa arvuuteltiin facebookissa ja kisakeskuksella, että minkämoisia kaloja Tuomiojärven Vastuullisessa Petokalakilpailussa 2017 saatiin, eli mikä oli kilpailun pisimmän ahvenen, hauen ja kuhan yhteispituus. Kolme lähimmäksi arvannutta palkittiin Koolla on väliä -rytkyillä, eli tyylikkäällä lippiksellä tai tuubihuivilla! Voittajiksi seuloutuivat:

Lauri Rantanen, Turku
Jouni Kaartinen, Tampere
Topi Kaarlamo, Perniö