Vapaa-ajankalastajat opastavat aikuisia kalastusharrastuksen alkuun

Vapaa-ajankalastajat opastavat aikuisia kalastusharrastuksen alkuun

Kaupungin parhaat kalapaikat -kierroksella Vaasassa opastettiin myös eri kalastusmuodoista. Kuva: Johanna Antila.

Myös aikuiset kaipaavat kalastusoppia Vapaa-ajankalastajat opastavat aikuisia kalastusharrastuksen alkuun

Suomen Vapaa-ajankalastajat on aloittanut tänä vuonna pilottikokeilun, jossa kehitetään aikuisille suunnattua matalan kynnyksen kalastustoimintaa. Tavoitteena on luoda yhteistyössä kalastusseurojen kanssa hyviä, uusia toimintatapoja ja -malleja sekä palveluita, joilla voidaan kannustaa aikuisia kalastusharrastuksen pariin sekä uusia aikuisia harrastajia mukaan seuratoimintaan. Toiminnan avulla seurat voivat myös kehittää jäsen- ja varainhankintaansa.

”Kalastusoppi siirtyy perintönä yhä harvemmalle. Moni aikuinenkin kaipaa apua harrastuksen aloittamiseen tai kalastustaitojen päivitykseen. Usein tukea ja oppia kaivataan aivan perusasioihin, josta omatoiminen harrastus sitten voi lähteä lentoon. Kalastusseuroissa on huikean paljon osaamista ja ne voivat tarjota tärkeää matalan kynnyksen käytännön opastusta alkuvaiheen kalastusoppia kaipaaville. Parhaimmassa tapauksessa osa aikuisista innostuu myös seuratoiminnasta ja liittyy vapaaehtoiseksi. Näin tärkeää työtä tekeviin kalastusseuroihin saadaan uutta verta ja tekijöitä. Kaikki voittavat”, toteaa Suomen Vapaa-ajankalastajien aikuistoiminnan koordinaattori Johanna Antila.

Kaupungin parhaat kalapaikat -kierroksella Vaasassa opastettiin myös eri kalastusmuodoista. Kuva: Johanna Antila.

Tämän on osoittanut toteen mm. Hämeenlinnan Urheilukalastajat, joka houkutteli mukaan ensin kymmenittäin aikuisia oppimaan madepilkinnän saloja ja siitä eteenpäin eri kalastusmuotoja uusien jäsenten toiveidenkin mukaan. Uudet aktiivit ovat perustaneet seuraan mm. uuden kulttuurijaoston.
Vaasassa Pilk Kings ja Vaasan Urheilukalastajat järjestivät yhdessä polkupyörillä toteutetun Kaupungin parhaat kalapaikat -kierroksen, missä tutustuttiin helposti saavutettaviin kalapaikkoihin ja opittiin samalla neljän eri kalastusmuodon taitoja. Järjestäviin seuroihin liittyi 20 uutta jäsentä illan aikana.
Kajaanin Kalastuskerhon Nappaa kalastuksesta harrastus -aikuiskurssitoiminta puolestaan on elävöittänyt seuran toimintaa ja kurssista onkin tarkoitus tehdä uusi perinne.

”Aikuistoiminnan pilottikokeilu on vasta alussa, mutta jo nyt voidaan todeta, että aikuisille tarkoitetulle matalan kynnyksen kalastusharrastustoiminnalle on kysyntää ja tarvetta. Tätä viestiä olemme saaneet niin pilotteja jo toteuttaneista seuroista kuin myös kentältä muutoin. Esimerkiksi kalatalousasiantuntijamme ovat saaneet kasvavasti kyselyitä, joissa tiedustellaan keinoja oppia kalastuksen alkeita. Konkreettista apua kaivataan nimenomaan harrastuksessa alkuun pääsemiseen. Kasvava joukko hakee kalastusharrastuksesta rentoa yhdessäoloa ja omien kalastustaitojen kehittyminen tuo onnistumisen tunteita. Tämän mahdollistamiseen on kalatalouden rahoituksessa jatkossa ohjattava enemmän myös taloudellisia resursseja. Satsaus kannattaisi, sillä se kasvattaisi myös kalastonhoitomaksukertymää vankistaen koko kalatalouden rahoituspohjaa”, toteaa Suomen Vapaa-ajankalastajien toiminnanjohtaja Olli Saari.

Seurapilotit ovat osa Suomen Vapaa-ajankalastajien Koordinointia ja koulutusta aikuisten kalastusharrastuksen edistämiseksi -hanketta, jonka tavoitteena on kannustaa aikuisia kalastusharrastuksen pariin, luoda uusia kalastusharrastukseen kannustavia tuotteita ja palveluja sekä toimintamalleja, kehittää kalastusseurojen osaamista sekä lisätä aikuisväestöön kohdennettua kalastusharrastusviestintää. Hankkeen osana on kalastusharrastuksen edistämiseksi toteutettu aikuisille suunnattu kesäviestintäkampanja, jonka aikana mm. eri yritysten työntekijät ovat haastaneet yli 100 yritystä antamaan tykytunnit kalastuksen harrastamiseen.
Koordinointia ja koulutusta aikuisten kalastusharrastuksen edistämiseksi -hanketta tuetaan maa- ja metsätalousministeriön kalastonhoitomaksuvaroista.

Lue lisää seurapiloteista https://www.vapaa-ajankalastaja.fi/aikuistoiminta/

 

Lisätiedot:
toiminnanjohtaja Olli Saari, p. 050 339 4660, olli.saari@vapaa-ajankalastaja.fi
koordinaattori Johanna Antila, p. 050 573 9332, s-posti: johanna.antila@vapaa-ajankalastaja.fi
Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) on maamme suurin vapaa-ajankalastajien järjestö, joka edistää vapaa-ajankalastajien kalastusmahdollisuuksia sekä neuvoo järjestäytyneitä ja järjestäytymättömiä vapaa-ajankalastajia kestävän käytön mukaisessa kalastuksessa. Järjestön 13 vapaa-ajankalastajapiirin 480 seurassa toimii yhteensä noin 34 000 kalastuksen harrastajaa.