Kalakantojen vahvistaminen puhutti Eduskunnan kalapäivässä

Kalakantojen vahvistaminen puhutti Eduskunnan kalapäivässä

Saku Nikkanen voitti eduskuntaryhmien välisen silakan käsittelykisan ja on eduskunnan silakkamestari 2023. Kuva: Olli Saari.

Kansanedustajat syventyivät kalakantojen vahvistamisen keinoihin Eduskunnan kalapäivässä – Saku Nikkasesta eduskunnan silakkamestari

Kansanedustajat ja kalatalouden asiantuntijat kokoontuivat 10. lokakuuta eduskunnan kalapäivään. Päivän teemana oli nostaa esiin keinoja varmistaa kalakantojemme kestävyys, joka luo perustan monimuotoiselle kalastukselle. Hallitusohjelman mukaisesti esillä olivat myös kalastusmahdollisuuksien parantaminen, vaelluskalakantojen elvyttäminen ja kotimaisen kalan hyödyntämisen lisääminen, jota vauhditettiin selvittämällä eduskuntaryhmien osaaminen perinteisessä silakkamestarikilpailussa.

Eduskuntaryhmien edustajat oli haastettu silakan käsittelykisaan ja keskustelemaan silakkakantojen tilasta. Kuvassa vasemmalta kansanedustajat Janne Heikkinen, Krista Mikkonen ja Vesa Kallio, kisan tuomarit Kari Nyberg ja Jaana Vetikko, kansanedustajat Saku Nikkanen ja Petri Huru sekä eduskunnan kalakerhoa edustava Harri Henninen. Kuva: Olli Saari.

Lähes 90 prosenttia kansalaisista kokee osaavansa kalastaa ja yli neljäsosa harrastaa sitä vuosittain. Kalastus koetaan tärkeäksi myös politiikassa, sillä Orpon hallitus on (edeltäjänsä tavoin) tunnistanut ohjelmassaan monia toimenpiteitä kalastuksen, kalakantojen ja kalan hyötykäytön edistämiseksi. Vaikka syömästämme villikalasta 70 prosenttia on itse pyydettyä, tarkoittaa se vain noin kahta kiloa henkilöä kohti vuodessa. Laajat hyvinvointivaikutukset selittävät vapaa-ajankalastuksen vankkaa asemaa Suomessa, mutta se myös sitouttaa toimimaan kalojen ja vesistöjen hyväksi sekä lisäksi rahoittaa kalatalouden edistämistä ja vesien suojelua.

Eduskunnan kalapäivän avasi puhemies Jussi Halla-aho. Kuva: Jaana Vetikko.

Eduskunnan kalapäivän avasi puhemies Jussi Halla-aho. Tervehdyksensä tilaisuuteen toivat maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah ja eduskunnan kalakerhon puheenjohtaja Janne Heikkinen.

Vapaa-ajankalastajien pisteellä kierrätettiin ja kunnostettiin vieheitä keskustelujen lomassa sekä esiteltiin Kalastajan etikettiä. Kävijät saivat myös mukaansa onkilaitteen. Kuva: Jaana Vetikko.

Keskusteluiden lisäksi eduskunnan kalapäivässä opastettiin kävijöitä kalan oikeassa käsittelyssä, kierrätettiin ja kunnostettiin vieheitä sekä tutustuttiin, miten Suomen padotut joet voidaan avata vaelluskaloille. Eduskuntaryhmien edustajat haastettiin leikkimieliseen silakan käsittelykisaan, jonka tuloksena eduskunnan silakkamestaritittelin vei sdp:n Saku Nikkanen. Kunniamaininnat kisassa saivat vihreiden Krista Mikkonen ja keskustan Vesa Kallio. Kisailun ohessa keskusteltiin toimista silakkakantojen sekä Itämeren tilan parantamiseksi.

Eduskunnan kalapäivän järjestivät Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö, WWF Suomi, Suomen luonnonsuojeluliitto, Kalastusopaskilta, Metsähallitus Eräpalvelut, Varsinais-Suomen ELY ja eduskunnan kalakerho. Lisäksi kalatuotteita maisteltaviksi sponsoroivat Hätälä, Järki Särki, Kalatukku E. Eriksson ja Järvi-Suomen Kalatuote.

Kiitos kaikille yhteistyökumppaneille ja sponsoreille sekä tietenkin kävijöille!