Fiksu kalastaminen kannattaa

Kuva: Janne Antila.

Fiksu kalastaminen kannattaa – Nämä helpot keinot hyödyttävät sekä kalastajia että kaloja

Vastuullisuus- ja ympäristönäkökulmat ovat olleet jo pitkään esillä kalastuskeskustelussa. Monelle harrastajalle kuitenkin tulee yhä yllätyksenä se, että ympäristöystävällisistä valinnoista ja välineistä on usein käytännön hyötyä myös itse kalastajalle.

Kalastusharrastajille ovat tulleet tutuiksi mitä moninaisimmat ohjeistukset siitä, kuinka pyyntipuuhissa tulisi ottaa huomioon vastuullisuus ja ympäristönäkökulmat. Suomen Vapaa-ajankalastajien (SVK) toiminnanjohtaja Olli Saari näkee, että vastuullisuusnäkökulman rinnalla on hyvä muistuttaa siitä, että fiksu kalastaminen on usein valttikortti myös kalastajalle.

– Kalastuksen vastuulliset käytänteet myös omaksutaan sitä helpommin, mitä enemmän niistä ymmärretään olevan suoraa hyötyä myös itselle. On tarjolla esimerkiksi paljon sellaisia välineitä, jotka helpottavat kalastusta ja ovat samalla hyväksi kaloille, hän sanoo.

Välineillä on väliä

Fiksusti kalastamisen voi aloittaa jo kaikille tutuista välineistä. Esimerkiksi perinteisen kalahaavin heikkous on se, että uistimen koukut tarttuvat havakseen helposti, ja toisinaan sotkun selvittämiseen tarvitaan puukkoa. Kauppojen haavitarjonnasta löytyy nykyään useita kumihavaksellisia vaihtoehtoja, joihin koukut eivät yhtä helposti kietoudu.

– Kumihavas on samalla kalaystävällinen valinta, sillä sileänä materiaalina se ei vahingoita kalojen herkkää limapintaa. Tällä voi olla ratkaiseva vaikutus esimerkiksi uhanalaista taimenta takaisin vapautettaessa, Saari kertoo.

Toinen esimerkki löytyy koukuista. Kokenutkin kalastaja saattaa joskus joutua tilanteeseen, jossa koukku on tarttunut omaan tai kaverin nahkaan. Mikäli koukussa ei ole väkästä tai sellainen on huolellisesti painettu lyttyyn, on koukun poistaminen helppo homma.

– Yhtä helppoa on väkäsettömän koukun irroitus myös sellaisen kalan suupielestä, jota ei halua tai jota ei ole luvallista saaliiksi ottaa. Näin kala on tarvittaessa helppo päästää vahingoittumattomana takaisin veteen, Saari sanoo.

Kannattaa aina varautumaan myös siihen mahdollisuuteen, että vedestä nousee iso yksilö, jotta sen pystyy tilanteen tullen vapauttamaan onnistuneesti. Kuva: Janne Antila.

Mitä tehdä isolle saaliille?

Moni kalastaja haaveilee suuren petokalayksilön nappaamisesta, mutta yhtä lailla sellainen voi päätyä myös sitä odottamattoman pyytämäksi. Tällöin tilanteeseen valmistautumaton yleensä tappaa kalan, jotta uskaltaisi käsitellä petoa ja koska sopivat vaa’at eivät ole käden ulottuvilla. Siksi osa suurkaloista päätyy suoraan tunkiolle. Suomen Vapaa-ajankalastajien kalatalousasiantuntija Janne Antila kannustaa aina varautumaan myös siihen mahdollisuuteen, että vedestä nousee iso yksilö, jotta sen pystyy tilanteen tullen vapauttamaan onnistuneesti.

– Tänä päivänä puhutaan paljon suurten petokalayksilöiden tärkeydestä kalaston tasapainon kannalta. Tietoisuus isoista kaloista vaikuttaa myös kalastajien liikkeisiin ja sitä kautta alueellisen kalastusmatkailun arvoon. Kokonaisuuden kannalta ison petokalan vapauttaminen on usein hyvä ratkaisu, Antila sanoo.

– Suuria petokaloja voi kuitenkin satunnaisesti myös syödä, kunhan tiedostaa raskasmetallipitoisuuksien kasvavan kalan koon myötä.

Joskus kalaa tulee saaliiksi ylenpalttisesti, ja tilanteeseen varautumaton joutuu pohtimaan, missä ja miten säilyttää kalat. Antilan vinkkinä onkin miettiä jo etukäteen, kuinka paljon saalista omaan säilytykseen mahtuu.

– Fakta on se, että kuollut kala säilyy vain kylmässä, mutta elävä kala säilyy luontaisessa ympäristössään eli vapaana vesistössä. Myöhemmin sama kala isompana tai sen jälkeläiset voivat päätyä kalastajan pyytämäksi. Tätä kestävä kalastus parhaimmillaan on, Antila kiteyttää.

 

Lisätietoja:

Janne Antila
Kalatalousasiantuntija
Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö
+358 45 630 4280
janne.antila@vapaa-ajankalastaja.fi

Jaana Vetikko
Tiedottaja
Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö
+358 50 525 7806
jaana.vetikko@vapaa-ajankalastaja.fi

https://www.vapaa-ajankalastaja.fi/kalastus/kalan-vapauttaminen/
http://www.vapaa-ajankalastaja.fi/vastuullinen/kalan-vapauttaminen/
http://www.vapaa-ajankalastaja.fi/vastuullinen/