Vastuullinen kalastaja ei haamuverkota

Uistimeen tarttunut haamuverkko. Kuva: Janne Rautanen.

Vastuullinen kalastaja ei haamuverkota

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) muistuttaa talvipyydysten ylösotosta, kun jäillä voi vielä turvallisesti kulkea. Vesistöön jääneet verkot pyytävät kaloja vuosia. Nämä haamuverkot voivat olla vaaraksi myös vesilläliikkujille sekä vesilinnuille ja -nisäkkäille.

Kulunut talvi on ollut jään päältä kalastaville haasteellinen. Eteläiseen osaan maata ei kunnon jääkerrosta ole muodostunut lainkaan ja pohjoisessa vahvat lumikerrokset ovat asettaneet kalastukselle omat haasteensa. Vaikka kevät houkuttelee vielä kalastajia pyytämään verkoilla, malttia ja luonnon tuntemusta kaivataan.
Valitettavasti joka kevät vesistöihin jää merkittävä määrä talviverkkoja, kun jäät eivät enää kestä niiden pois hakemista. Usein jäät lähtiessään kuljettavat verkkoja siten, että niitä on enää myöhemmin vaikea löytää. Pyydyksistä muodostuu niin kutsuttuja haamuverkkoja, jotka kestävyytensä ansiosta pyytävät kaloja vielä vuosienkin kuluttua.

Uistimeen tarttunut haamuverkko. Kuva: Janne Rautanen.

Kuluneen talven aikana on kuulunut ikäviä uutisia haamuverkkojen määrän kasvusta. Eteläisen Suomen suurimmissa vesistöissä ihmisen kantavat jäät ovat tulleet ja lähteneet jopa kolme kertaa. Valitettavasti osa verkkopyytäjistä on vienyt pyydykset pyyntiin, mutta ovat tulleet lauhojen säiden yllättämiksi, ja verkot ovat jääneet vesistöihin.
Vesistöön jääneet pyydykset ovat paitsi todennäköinen kalojen surma, ne voivat olla vaaraksi tai haitaksi myös uimareille, sukeltajille, veneilijöille, muille kalastajille sekä vesilinnuille ja -nisäkkäille.

Pyydykset tulee korjata talteen, kun jäillä voi vielä turvallisesti kulkea. Jäälle ei kuitenkaan tule pyrkiä pakonomaisesti, sillä turvallisuus tulee aina ottaa huomioon. Jos jäiden sulaminen pääsee kaikesta huolimatta yllättämään, jäiden lähdön jälkeen tulee veneestä käsin naaran avulla etsiä pyydyksiä pyyntipaikalta tai jäiden lähdön suunnasta. Haamuverkkojen etsinnässä hyvänä apuna on nykyaikainen viistokaikuluotain, jolla verkot löytää helpoiten.

 

Lisätietoja:
SVK, kalatalousasiantuntija Janne Rautanen, puh. 0400 946 968, s-posti: janne.rautanen(at)vapaa-ajankalastaja.fi

 

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) on maamme suurin vapaa-ajankalastajien järjestö, joka edistää vapaa-ajankalastajien kalastusmahdollisuuksia sekä neuvoo järjestäytyneitä ja järjestäytymättömiä vapaa-ajankalastajia kestävän käytön mukaisessa kalastuksessa. Järjestön 13 vapaa-ajankalastajapiirin 490 seurassa toimii yhteensä noin 36 000 kalastuksen harrastajaa.
www.vapaa-ajankalastaja.fi/vastuullinen/