Haasteet

Nyt suunnataan #pilkille!

Nyt on oiva aika lähteä pilkille. Pilkkiminen on yleiskalastusoikeus eli se on rinnastettavissa jokamiehenoikeuksiin, eikä se vaadi erityisiä lupia, pois lukien erityiskalastuskohteet. Kalastusrajoitus.fi -karttapalvelusta näet, missä tarvitset erillisen luvan tai missä kalastus on kielletty. Pilkkiminen on monissa eri muodoissaan mukava, matalan kynnyksen kalastusmuoto, joka sopii harrastukseksi koko perheelle. Ota haltuun tämä pitkät perinteet omaava luontoliikuntamuoto, joka tuo myös terveellistä itse pyydettyä lähiruokaa talven iloksi. Pilki vaikka lauantaina, kokkaa sunnuntaina!

Pilkkivälineet eivät tyhjennä tiliä

Perusvälineet pilkintään eivät ole kalliita ja niitä on saatavilla kaikista suuremmista perusmarketeista ja tavarataloista. Hyvää opastusta välineiden hankintaan saat oman alueesi kalastusseuroista ja asiansa osaavista kalastustarvikeliikkeistä. Näillä pääset alkuun:
– pilkkivapa, joka on varustettu vaikkapa aloittelijalle hyvin sopivalla pystypilkillä sekä värikoukulla
– halutessa kärpäsen toukkia tai surviaisentoukkia syötiksi
– jääkaira
– sakset tai puukko sekä pihdit, joilla irrottaa tarvittaessa koukku syvemmältä kalan kidasta
– pilkkijakkara
– naskalit kaulaan, muista harjoitella myös niiden käyttöä

Lämmin vaatetus ja erityisesti lämpimät, tarvittaessa vedenpitävät jalkineet ja käsineet kuuluvat pilkkijän perusvarusteisiin.

Muista asianmukainen kalojen käsittely

Jos otat saaliskalat ruoaksi, muista pilkilläkin kalan alkukäsittelyn perussäännöt: tainnuta, verestä, perkaa, jäähdytä tai estä jäätyminen. Talviaikaan kalan kylmäsäilytys onnistuu pääsääntöisesti vaivatta. Verestys eli kalan kaulavaltimon katkaiseminen auttaa säilyttämään kalan lihan hyvänä.
Jos vapautat pilkkikalan, ota huomioon mm. ilman kylmyys. Pilkkijöiden tavanomaiset saaliskalat, ahvenet ja särjet yms. voi halutessaan laittaa hyvin nopeasti takaisin uimaan, eikä kylmä ilma ehdi juurikaan niihin vaikuttaa. Yleisimmät pilkintätyylit ovat tasapainopilkintä, pystypilkillä tai tapsipilkillä pilkkiminen sekä mormuskointi. Lisää neuvoja pilkintään löydät täältä.  Yleisimmät pilkkijän saaliskalat ovat ahven ja särki, mutta mm. mateenpilkinnästä on moni nuorikin innostunut viime vuosina.

Mateenpilkintä vie hämärän rajamaille

Madepilkkiaika on nyt parhaimmillaan. Madetta pilkitään yleensä tammikuun puolivälistä helmikuun loppuun. Keskimäärin paras sesonki sijoittuu tammi-helmikuun vaihteeseen, jolloin mateet kerääntyvät kutualueilleen. Etelässä paras pilkkiaika alkaa jo useita viikkoja aikaisemmin kuin pohjoisessa.
Mateen pilkkijät suuntaavat madeapajille viimeistään iltahämärässä, sillä mateet aktivoituvat usein jo hämärän tullessa. Kuuntele kalatalousasiantuntijamme Juha Ojaharjun madepilkkivinkit.

Fisuun-livet vievät katsojansa pilkille 29.1. alkaen

Fisuun Livelähetykset vievät seuraajansa eri puolille Suomea osaavien kalastusohjaajiemme seurassa. Luvassa on monipuolisesti tietoa ja vinkkejä koko perheen kalastusharrastuksen tueksi. Ensimmäinen livelähetys on lauantaina 29.1. teemanaan pilkkijän turvallisuus ja liikkuminen jäällä. Tuiki tärkeä ja hyödyllinen aihe, joten kannattaa tulla kuulolle myös perheen nuorempien kanssa.  Seuraa lähetyksiä suorana Facebookissa @fisuun. Tallenteet tulevat jälkikäteen nähtäville myös nettiin fisuun.fi -sivustolle.
Tutustu Fisuun Livelähetysten ohjelmatietoihin 

Pilkkikuu haastaa kisailemaan tosissaan tai leikkimielellä

Pilkkikuu on 29.1.-28.2 kisattava koko kansan pilkkikilpailu, johon voit osallistua kaverisi kanssa missä päin Suomea tahansa. Tavoitteena on kuukauden aikana saada mahdollisimman suuri yhteispituus kolmella eri lajia olevalla kalalla. Kisaan hyväksyttävät kalalajit ovat ahven, särki, kiiski ja made. Eri lajeille on annettu kertoimet, joiden avulla nämä eri kokoiset lajit yhteismitallistetaan eli niin sanotusti ”laitetaan samalle viivalle”. Kisaan osallistumalla saat mukavasti lisää jännityskerrointa helmikuun pilkkireissuihin.

Tutustu sääntöihin ja ilmoittaudu mukaan Pilkkikuuhun viimeistään 14.2.

Mimmeille suunnattuja pilkkitapahtumia

Mimmit kalastaa! -kampanjavuosi 2022 on Suomen Vapaa-ajankalastajien tempaus tyttöjen ja naisten kalastusharrastuksen edistämiseksi, kalastusharrastuksen aloittamisen kynnyksen madaltamiseksi ja ns. kalastuskuvaston sukupuolijaon tasapainottamiseksi.
Kampanjan omilta Mimmitkalastaa.fi  -sivuilta löydät mm. tietoa ja vinkkejä kalastusharrastuksen aloittamiseksi sekä tapahtumia, joissa pääsee kokeilemaan kalastusta ohjauksen kera. Instagramin puolella kannattaa seurata lisäksi @mimmitkalastaa, jonka seuraamisessa on kuitenkin vaaransa: saatat takertua lähtemättömästi kiinni kalastuskoukkuun!

Varustaudu oikein, kun liikut jäällä

Jäällä liikkuessa on aina muistettava varovaisuus. Ennen kuin lähtee jäälle, on varmistettava, että se kestää. Jäällä liikkuessa kannattaa välttää ympäristöään heikomman jään alueita. Sellaisia ovat mm. virtapaikat, jokien ja purojen suistot, lähteet, viemäreiden laskualueet, siltojen sekä laitureiden vierustat ja ruovikot. Jään pettämisen varalta jäänaskalit kuuluvat vakiovarustukseen, lisäksi hälytyspilli, heittoköysi ja metallipäinen keppi tai jäätuura on hyvä pitää mukana. Paras turvavaruste on kuitenkin kaveri, liikkuu sitten tutulla lähijäällä tai vieraalla alueella. Toinen voi hälyttää apua, vaikkei osaisi hätätilanteessa pelastaa.

Vinkkejä

Uusimmassa Vapaa-ajan Kalastaja -lehdessä (ilmestyy 27.1.) on mateen pilkinnästä laaja artikkeli – kannattaa lukea!
Lue vastuullisen kalastajan ohjeet.
Suomesta löytyy paljon hyviä pilkkipaikkoja. Etsi kalastuspaikkoja kalastuspaikkahaustamme.

Tuliko saalista? Jaa omat pilkkimistunnelmasi sosiaalisessa mediassa merkitsemällä kuviisi #pilkille #vapaa_ajankalastajat ja voit myös tägätä meidät Instagramissa @vapaa_ajankalastajat.