Voit auttaa haukia vinkkaamalla kutupaikan

Toimiva haukitehdas. Kuva: Juha Ojaharju.

Haukien kutu lähestyy
– voit auttaa haukia vinkkaamalla kutupaikan Suomen Vapaa-ajankalastajille

Lumet ja jäät sulavat kovaa vauhtia eteläisessä Suomessa. Tämä tarkoittaa sitä, että haukien mielenkiinto alkaa kohdistua kutualueiden löytämiseen. Jos kova takatalvi ei yllätä, käynnistyy kutu etelässä lähiviikkoina. Suomen Vapaa-ajankalastajien vetämässä Haukitehdas-hankkeessa autetaan haukia kunnostamalla niiden luontaisia lisääntymisalueita sekä kannustamalla ja auttamalla muita tekemään samoin.

Hauki hakee kutupaikakseen ympäristöään nopeammin lämpeneviä, suojaisia, matalia ja kasvillisuusrikkaita alueita, kuten merestä lähes eriytyneitä lahdukoita, fladoja ja purojen tai ojien varrella olevia kosteikkoja tai tulvaniittyjä.
Tällaiset hyvät haukien kutupaikat ovat vähentyneet ihmistoiminnan vaikutuksesta merkittävästi ja jäljellä olevien kutualueiden laatu on monin paikoin heikentynyt. Hauet ovat hyvin paikallisia kaloja ja elävät elämänsä tyypillisesti alle 10 kilometrin säteellä synnyinpaikastaan. Usein ne myös palaavat synnyinsijoilleen itsekin kutemaan. Yksittäisenkin hauen kutualueen merkitys voi siis olla paikallisesti äärimmäisen tärkeä.
Jotta haukia, näitä vesiemme luontaisia kunnossapitäjiä, riittäisi jatkossakin, Suomen Vapaa-ajankalastajien Haukitehdas-hankkeessa kunnostetaan haukien luontaisia lisääntymisalueita ja kannustetaan sekä autetaan muita toimimaan samoin.

Toimiva haukitehdas. Kuva: Juha Ojaharju.

”Aivan lähiaikoina jalkaudutaan maastoon tarkastamaan kartalta etsittyjä haukien kutupaikkoja ja arvioidaan näiden kunnostusmahdollisuuksia. Käynnit painottuvat vahvasti Saaristomeren ja Suomenlahden rannikolle, jossa liikutaan monen eri kunnan alueella”, toteaa kalatalousasiantuntija Janne Antila Suomen Vapaa-ajankalastajista.
”Että jos tontin nurkalla mereen laskee oja ja joku huomioliivein varustettu ottaa siitä valokuvia, niin ei välttämättä tarvitse ärsyyntyä”, Antila naurahtaa.
Lupaavimpien kohteiden osalta selvitetään maanomistajat sekä heidän kantansa suunniteltuihin kunnostustoimiin. Niissä paikoissa, joissa esteitä ei ilmene, laitetaan rattaat pyörimään kohti käytännön kunnostusta.

Antila toteaa vielä, että paikallistuntemuksesta on haukitehdashommissa suurta hyötyä.
”Olisin kiitollinen, jos ihmiset lähettäisivät tietoa hyvin toimivista ja toisaalta jo jostain syystä hiipuneista kutupaikoista. Kaikki paikkavinkit ja kuvat sekä videot kohteiden kutupuuhista, kudulle nousevista kaloista tai ongelmakohdista ovat lämpimästi tervetulleita. Viestejä voi lähettää janne.antila@vapaa-ajankalastaja.fi tai vaikka WhatsAppiin 045 630 4280.”


Lisätietoja:
Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö, kalatalousasiantuntija Janne Antila p. 045 630 4280, janne.antila@vapaa-ajankalastaja.fi

www.vapaa-ajankalastaja.fi
www.haukitehdas.fi
Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) on maamme suurin vapaa-ajankalastajien järjestö, joka edistää vapaa-ajankalastajien kalastusmahdollisuuksia sekä neuvoo järjestäytyneitä ja järjestäytymättömiä vapaa-ajankalastajia kestävän käytön mukaisessa kalastuksessa. Järjestön 13 vapaa-ajankalastajapiirin 490 seurassa toimii yhteensä noin 36 000 kalastuksen harrastajaa.