Kalastuksesta saa apua mielen hyvinvointiin ja työstressiin

Kalastuksesta saa apua mielen hyvinvointiin ja työstressiin

Kuva: Jaana Vetikko.

Moni saa kalastuksesta apua myös mielen hyvinvointiin ja työstressiin – Vapaa-ajankalastajat haastaa yritykset antamaan kesällä työntekijöilleen tunnin kalastusaikaa

Yli neljännes suomalaisista kertoo saaneensa kalastuksesta tai kalareissusta apua ahdistukseen. Suomen Vapaa-ajankalastajat haastaa yritykset tarjoamaan työntekijöilleen kesällä vähintään tunnin työaikaa kalastukseen käytettäväksi.

Yli neljännes suomalaisista on saanut kalastuksesta tai kalareissusta apua, kun omat asiat/maailman asiat ovat alkaneet ahdistaa, selviää Suomen Vapaa-ajankalastajien (SVK) tuoreesta kyselytutkimuksesta.

Noin kolmasosa kyselyyn vastaajista totesi, ettei ole tätä koskaan kokeillut, mutta voisi kokeilla. Vain vajaa neljäsosa vastaajista ei uskonut, että kalastuksesta olisi apua.

Suomen Vapaa-ajankalastajien (SVK) tiedottaja Jaana Vetikon mukaan kalastus on hyödyllinen luontoharrastus, joka lisää harrastajansa ulkoilua ja liikkumista. Se vaikuttaa tutkitusti positiivisesti paitsi fyysiseen, myös sosiaaliseen ja ennen kaikkea psyykkiseen hyvinvointiin. Kalastusmatkoilla näiden on todettu lisääntyvän jopa yli 70–80 prosentilla.

– Luonto ja kalastus elvyttävät ja rentouttavat mielen sekä antavat vastapainoa monelle tutuksi tulleelle nopearytmiselle elämäntyylille. Kalalle lähtö auttaa katkaisemaan myös jatkuvaa tietotulvaa älylaitteiden ja näyttöpäätteiden äärellä. Monet hakevatkin kalastuksesta juuri tyyneyttä ja rauhaa luonnon helmassa luonnon ääniä kuunnellen, Vetikko toteaa.

Toisille kalastus on tärkeä harrastus erityisesti sosiaalisen kanssakäymisen kautta. Myös vapaaehtoistyö tuo iloa elämään.

– Lähdetään kivalla porukalla kalaan tai mennään kalastuskilpailuihin, joissa tavataan tuttuja ehkä jopa laajemmaltakin alueelta. Omaa osaamista voi jakaa vaikka seurojen nuorisotoiminnassa. Lasten onnistumisista ja ilosta saa itsellekin hyvän mielen, Vetikko vinkkaa.

Haasta työnantajasi antamaan aikaa kalastukselle

SVK:n kyselyssä yli puolet suomalaisista kannatti myös kalastukseen liittyvien lupamaksujen liittämistä liikuntaetuun. Lisäksi kannatusta sai ehdotus, että työnantaja antaisi tämän tai viime vuoden tyky-tunnit työntekijöiden käyttöön kalastukseen varattuna aikana. Tätä kannatti lähes kolmasosa vastaajista, miehet naisia enemmän. Vain joka kymmenes vastusti ehdotusta.

Suomen Vapaa-ajankalastajat haastaakin tänä kesänä yritykset tarjoamaan työntekijöilleen vähintään tunnin työaikaa kalastukseen käytettäväksi. Työntekijät voivat myös itse haastaa työnantajansa mukaan kampanjaan SVK:n verkkosivuilla (www.vapaa-ajankalastaja.fi/fiksukalastaa) olevan lomakkeen kautta 14.6.–30.8.2021. SVK välittää haasteet eteenpäin yritysten HR-osastoille.

– Kalastus auttaa irrottautumaan myös työstressistä ja edistää työssä jaksamista. Nyt kannattaa tarjota työntekijöille iloa, elämyksiä, kavereita ja terveyttä tuova hieno mahdollisuus. Työntekijät voivat myös kertoa kampanjasta suoraan esimiehelle tai HR-osastolle, Vetikko kannustaa.

Haasta työnantajasi antamaan aikaa kalastukselle osoitteessa www.vapaa-ajankalastaja.fi/fiksukalastaa/. Kaikkien haasteen lähettäneiden kesken arvotaan lahjakortti kalareissuun Ahvenanmaalle.

Tietoa kyselytutkimuksesta:

SynoInternational suoritti Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön tilaaman kyselytutkimuksen kesäkuussa 2021. Kyselyyn vastasi 1 010 henkilöä ympäri Suomea, ja vastaajien ikähaarukka oli 18–80 vuotta. Kyselytutkimuksen tavoitteena oli kartoittaa vapaa-ajankalastukseen liittyviä tapoja, mielipiteitä ja asenteita.

Tietoa julkaisijasta:

Suomen Vapaa-ajankalastajat on maamme suurin vapaa-ajankalastajien järjestö, joka edistää vapaa-ajankalastajien kalastusmahdollisuuksia sekä neuvoo järjestäytyneitä ja järjestäytymättömiä vapaa-ajankalastajia kestävän käytön mukaisessa kalastuksessa. Järjestön 13 vapaa-ajankalastajapiirin 480 seurassa toimii yhteensä noin 34 000 kalastuksen harrastajaa.

Lisätietoja:

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö, toiminnanjohtaja Olli Saari, p. 050 339 4660, olli.saari@vapaa-ajankalastaja.fi; tiedottaja Jaana Vetikko p. 050 525 7806, jaana.vetikko@vapaa-ajankalastaja.fi.

www.vapaa-ajankalastaja.fi
www.vapaa-ajankalastajalehti.fi
www.vapaa-ajankalastaja.fi/vastuullinen/
www.fisuun.fi
www.ottiopas.fi
www.facebook.com/vapaa.ajankalastajat/