Joulukuusia upotetaan turoiksi

Turotapahtumiin voi tulla koko perheen voimin. Kuva: Juha Ojaharju.

Joulukuusia upotetaan taas turoiksi – Vapaa-ajankalastajat järjestävät turotapahtuman Vaasassa jo yhdeksättä kertaa

Oman joulukuusen upottaminen veteen kututuroksi on helppo ja tehokas tapa parantaa kalakantaa. Kututurot toimivat keväällä ahventen kutualustoina ja tarjoavat erinomaisen kasvupaikan pienille kalanpoikasille. Kututuroja tekemällä korvataan rantarakentamisen myötä hävinneitä kutupaikkoja.

Turotapahtumiin voi tulla koko perheen voimin. Kuva: Juha Ojaharju.

Vaasan rantavesiin on upotettu turoja jo vuodesta 2018 lähtien. Tulevana loppiaisena järjestettävä turotapahtuma on siis järjestyksessään jo yhdeksäs. Kaikille avoimissa turotapahtumissa jokainen kuusen omistaja voi itse upottaa oman joulukuusensa kalojen hyväksi.

Kututuron upottaminen on malliesimerkki uudesta ekosysteemilähtöisestä kalakannan hoidosta, joka on tutkitusti tehokkaampi tapa hoitaa kalakantaa kuin kalojen istuttaminen.
Kututuroista on suuri hyöty nimenomaan kaupunkien rantavesissä, joista luontaiset kutupaikat ovat merkittävästi vähentyneet. Monessa kaupungissa jopa yli 70 % rannoista on rakennettu.

Vaasan turotapahtuma järjestetään Hietasaaren kupeessa, samassa paikassa kuin vuonna 2023. Tuolloin mereen upotettiin ennätysmäärä joulukuusia, yhteensä 149 kappaletta.
Tapahtuma järjestetään lauantaina 6.1.2024 klo 10:00 – 14:00.
Paikalla on vaasalaisten kalastusseurojen väkeä auttamassa kuusten upottamisessa.
Turotapahtuman järjestävät Suomen Vapaa-ajankalastajat, Vaasan Urheilukalastajat ja Pilk Kings.

 

Lisätietoja:
Suomen Vapaa-ajankalastajat, kalatalousasiantuntija Juha Ojaharju, puh. 045 113 3050, juha.ojaharju@vapaa-ajankalastaja.fi

Lisää tietoa ekosysteemilähtöisestä kalakantojen hoidosta: https://www.science.org/doi/10.1126/science.adf0895.

 

 

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) on maamme suurin vapaa-ajankalastajien järjestö, joka edistää vapaa-ajankalastajien kalastusmahdollisuuksia sekä neuvoo järjestäytyneitä ja järjestäytymättömiä vapaa-ajankalastajia kestävän käytön mukaisessa kalastuksessa. Järjestön 13 vapaa-ajankalastajapiirin 450 seurassa toimii yhteensä noin 32 000 kalastuksen harrastajaa.