Juhlavuosi 2020

Suomi kalastaa, svk, juhlavuosiSuomi kalastaa – vapaa-ajankalastuksen juhlavuosi 2020

Vuonna 2020 Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) viettää 20-vuotisjuhlaansa. Juhlavuosi näkyy pitkin vuotta eri puolella Suomea tapahtumin, tempauksin ja haastein. Tavoitteenamme on, että vuonna 2020 koko Suomi kalastaa yhdessä! Tule mukaan perheen, ystävien tai vaikkapa työporukan kera. Järjestömme arvot elämyksellisyys, luontosuhde, vastuullisuus ja kaverit näkyvät juhlavuottamme ohjaavina kärkinä.

Juhlavuodessa ovat mukana kaikki 13 vapaa-ajankalastajapiiriä seuroineen ympäri Suomen. Juhlavuoden aikana kannustamme kaikkia kalastuksesta kiinnostuneita tutustumaan paikalliseen seuratoimintaan ja kalastusharrastukseen, joka tuo iloa, elämyksiä ja hyvinvointia ympäri vuoden.

Liity jäseneksemme ja hyödy jäseneduista! Voit liittyä tärkeää työtä omalla alueellasi tekevään kalastusseuraan, suoraan SVK:n henkilöjäseneksi tai tue organisaatiollasi vapaa-ajankalastusta liittymällä SVK:n yhteisöjäseneksi.

Juhlavuoden toimenpiteitä tuetaan Maa- ja metsätalousministeriön kalastonhoitomaksuvaroista.

Suomen Vapaa-ajankalastajat haastaa kaikki viestimään kalastusharrastuksen puolesta 27.11.-6.12.

Suomen laajojen yleiskalastusoikeuksien mahdollistama kalastusharrastuskulttuuri yhdistää suomalaisia ja suhdetta luontoon. 20 vuotta täyttävä Suomen Vapaa-ajankalastajat (SVK) on kuluvana vuonna nostanut vapaa-ajankalastuksen kunniaa ja mahdollisuuksia näkyvästi esiin kampanjoillaan. Nyt juhlavuosi huipentuu viestintäviikkoon 27.11.-6.12., jonka aikana haastetaan kaikki viestimään kalastusharrastuksen puolesta. Anna siis äänesi kuulua somessa, medioissa, kuvin ja tekstein. Viestintää Vapaa-ajankalastuksen puolesta – tiedotteemme pääse lukemaan tästä.

Osallistu #ahvensuomi kuvahaasteeseen 23.11-6.12.2020 – arvomme 5 x 100 e lahjakortin Ruotoon!

Jaa kuvasi Instagramissa ja voita! Nyt on aika nostaa keskiöön AHVEN, tuo monimuotoinen ja piikikäs kansalliskalamme ja myös useimman meistä se ensimmäinen saaliskala. Ahvenen tunnistaa yleensä raidoistaan, mutta niiden väritys vaihtelee paljonkin. Millaisia raitapaitoja vesistöistämme löytyykään? Kerro se meille kuvalla! Haasteen nimi on #AHVENSUOMI. Jaa oma ahvenkuvasi ja osallistut lahjakorttien arvontaan. Raidallisessa menossa mukana Ruoto.
Säännöt:
*Osallistu arvontaan postaamalla kuva omalla tililläsi Instagramin feedissä (eli julkaisuissa) ja tykkäämällä @vapaa_ajankalastajat Instagram-tilistä.
*Liitä postauksesi yhteyteen tunnisteet #ahvensuomi #vapaa_ajankalastajat
*Muista, että tilisi tulee olla julkinen, jos haluat että näemme kuvasi.
*Osallistumalla annat samalla luvan julkaista/jakaa kuvasi sosiaalisen median kanavissamme.
*Haaste alkaa 23.11.2020 ja päättyy 6.12.2020.
*Kaikkien kuvansa jakaneiden kanssa arvotaan 5 kpl 100 e lahjakorttia Suomen suurimpaan ja tuotevalikoimaltaan laajimpaan kalastustarvikeliike Ruoto Mega Storeen ja sen verkkokauppaan. Voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.
*Instagram ei ole osallisena kilpailussa (ei myöskään Facebook jossa asiasta viestitäään).

Haastamme luomaan syyslomilla sykähdyttäviä kalastusmuistoja!

Tänä vuonna syyslomia vietetään kotimaassa. SVK kannustaakin pakkaamaan kalastusvälineet mukaan kotimaan syyslomakohteisiin suunnatessa. Kalastus antaa sisältöä lomaan, päiväksi tai pidemmäksikin aikaa, vietät lomaasi sitten rannikolla tai tuhansien upeiden järviemme lähettyvillä.  Jaa syyslomakalakuvasi somessa tunnisteilla #suomikalastaa2020.

Suomi silakkalitkaa -päätapahtumaa vietettiin la 26.9. 2020 Raippaluodossa

Juhlavuoden yleiskalastusoikeuksia esittelevä tapahtumasarja huipentui komeisiin maisemiin Raippaluodossa, jossa vietettiin silakanlitkauksen juhlaa syyskuun lopulla. Lue juttu tapahtumasta tästä. Ohjelmassa oli silakan litkausta opastettuna Raippaluodon sillalta, silakkamaistiaisia, opastusta silakkalitkan rakentamiseen, opastusta silakan käsittelyyn ruokakalana, lapsille ja nuorille Fisuun-kätköjen etsintää. Tapahtuman järjesti Pohjanmaan Vapaa-ajankalastajapiiri, Vaasan Urheilukalastajat ry sekä Pilk Kings ry. Lisätiedot Veli-Matti Mäenpää p. 040 5599463 pohjanmaanvapaaajankalastajapiiri(at)netikka.fi.

Lue myös SVK:n tiedote Suomi silakkalitkaa -tapahtumasta.

Rakenna itselle oma silakkalitka ja katso miten litkaaminen onnistui Naantalissa keväällä 2020.

Suomi onkii -tapahtumia vietettiin la-su 29.-30.8.2020

Koko perheelle suunnattuja onkitapahtumia vietettiin elokuun viimeisenä viikonloppuna. Tapahtumissa opastettiin vastuulliseen kalastukseen ja terveeseen luontosuhteeseen. Tapahtumapaikalta sai lainata välineet onkimiseen ja opastamassa oli seurojen talkooväkeä. Kaikissa Suomi onkii -tapahtumissa jaettiin veloituksetta kilpaonkilaitteita ja opastettiin hyvän onkilaitteen toimintaa. Lapsille ja nuorille järjestettiin kaikilla paikkakunnilla myös Fisuun-kätköetsintäkisa ja muuta mukavaa ohjelmaa.

Ulkona pidettyihin tapahtumiin osallistui yhteensä yli 1100 kävijää 12 paikkakunnalla. Valtakunnallinen päätapahtuma pidettiin Lappeenrannassa. Muut tapahtumapaikkakunnat olivat Helsinki, Turku, Mikkeli, Varkaus, Lahti, Kemi, Kajaani, Viitasaari, Rauma, Lempäälä ja Ylivieska. Lue Vapaa-ajan Kalastaja -lehden juttu tapahtumista lisää tästä.

 

Kesäkisamme #kaveritkalassa on päättynyt, voittajat julkistetaan 17.9.

Kesäkampanjassamme kysyimme, mitä tapahtui, kun kaverit olivat kalassa? Saimme sadoittain upeita suomalaisten kalastustarinoita ja kalamuistoja, suuri kiitos niistä! Julkaisemme tarinoita syksyn mittaan somekanavissame #kaveritkalassa.

Tarinansa lähettäneiden kesken arvomme syksyllä pääpalkintona Vapaa-ajan Kalastaja -lehden lukijamatkan, jonka arvo on noin 500-600 euroa. Kalastusretkelle voit kutsua mukaan myös parhaan kalakaverisi puoleen hintaan. Arvottavien palkintojen joukossa on myös kovaa käyttöä kestävä Samsung Galaxy XCover Pro -matkapuhelin (arvo 499 euroa) ja erikoisviehepaketti (arvo 100 e). Julkaisemme voittajien nimet sekä sosiaalisen median kanavissa sekä kampanjasivulla( tästä ).  Kilpailuun pystyi osallistumaan myös jakamalla sosiaalisessa mediassa aamun ensimmäisen kalastuskuvan tunnisteilla #kello6kala #kaveritkalassa.

Kevään 2020 kalalajiteemaiset haasteviikot pidettiin maalis-heinäkuussa 2020 – arvonta suoritettu

Halusimme kannustaa poikkeusaikoina ihmisiä omatoimiseen kalastamiseen yksin tai perheen parissa erityisesti lähivesistöissä kalalajiteemaisilla haasteviikoilla. Kalalajistomme on todella runsas ja tavoiteltavaa riittää.   Säännöt olivat yksinkertaiset:
1. lähde kalaan omalle lähivesistöllesi
2. tee mieluisat eväät matkaan
3. pyri saamaan saaliiksi kunkin viikon haastekala. Viikon kalalajit julkistetaan aina maanantaisin, kukin laji on voimassa 2 viikkoa kerrallaan.
4. ota saamastasi lajista kuva ja jaa se someen. Liitä mukaan (tägää) kunkin viikon lajitunniste ja #vapaa_ajankalastajat. Jaa myös saaliista tekemäsi ruokakuva tai suosikkiresepti. Muista vapauttaa arvokkaat suurkalat.
5. Tägää mukaan myös kaverit jotka haluat haastaa haasteviikoille mukaan

Kaikkien haasteeseen osallistuneiden kesken arvotaan kesän päätteeksi SVK:n upouusia 20-vuotisjuhlauistimia!

Haasteviikot ovat päättyneet. Haasteviikkojen lajit olivat maaliskuusta alkaen siika, ahven, säyne, hauki, silakka, lahna, särki ja kuha. Voittajat on arvottu ja voittajille ilmoitettu henkilökohtaisesti. Jatka omatoimisesti haastetta loppuvuoden 2020 aikana ja pyri saamaan vaikka kaikki lajit. Huomaathan kuitenkin, että siika on mereen laskevissa joissa ja puroissa rauhoitettu 1.9.-30.11.2020.

Heitimme haasteen: Ongelle! lauantaina 23.5. – jatka haastetta kesän aikana!

Haastoimme suomalaiset mukaan viettämään aikaa omatoimisen onkimisen parissa lauantaina 23.5.2020.  Haasteesta kiinnostui sadoittain suomalaisia ja moni innostui onkimaan omille lähikalastuspaikoille.  Onkiminen kuuluu yleiskalastusoikeuksiin eli se on jokamiehenoikeus ja helppo tapa tutustua kalastusharrastukseen. Suuntaa sinäkin Ongelle! tulevana kesänä ja tule loppukesästä (koronatilanteen salliessa) Suomi onkii ja Suomi silakkalitkaa -tapahtumiin (ks. paikkakunnat sivun alaosasta).

Palvelimme tapahtumapäivänä Fisuun-kalaklinikalla whatsappina, ja autoimme tunnistamaan hankalampia kaloja. Särkikalat erityisesti olivat monille vaikeita erottaa toisistaan. Fisuun Kalaklinikka auttaa jatkossakin ja sen löydät nuorisolle suuntatuilta Fisuun-sivuiltamme.

Lisää vinkkejä onkimiseen löydät  täältä. Hae oman alueesi kalastuspaikkoja täältä. Kalastusvideoita onginnasta löydät Youtube-kanavaltamme. Onkilaitteen rakentamiseen löydät ohjeet tästä. Fisuun Live -onkilähetysten tallenteita pääset katsomaan tästä.

Jaa omia onkitunnelmiasi somessa #suomionkii #suomikalastaa2020 #vapaa_ajankalastajat

Suomi pilkkii 14.3.2020 – tapahtumat peruutettiin koronavirusepidemian takia

Suomi pilkkii -tapahtumia oli tarkoitus järjestää ympäri Suomea maaliskuussa, mutta korona tuli ja sekoitti suunnitelmat aivan tapahtumien kynnyksellä. Kaikille avoimissa elämyksellisissä talvitapahtumissa tarkoituksena oli tuoda esille pilkintää jokamiehenoikeutena ja vastuullista talvikalastusta. Päätapahtuma oli tarkoitus pitää Kajaanissa Kainuun Vapaa-ajankalastajapiirin johdolla. Toivottavasti moni sai tehdyn valmistelutyön kautta kipinän ja ensi talvena näemmekin entistä suuremman joukon ihmisiä kokemassa talvisia elämyksiä pilkkimisen parissa! Lue Suomi pilkkii -tapahtumista lisää tästä.

Suomi madepilkkii – tapahtumat 8.2.2020

Juhlavuotemme tapahtumat käynnistyivät kaikille avoimilla Suomi madepilkkii -tapahtumilla 8.2.2020.  Elämykselliset illan pimeydessä toteutetut madetapahtumat keräsivät sadoittain osallistujia eri puolilla Suomea ja innostivat paljon uusia harrastajia tämän elämyksellisen lajin pariin. Madetapahtumia järjestettiin kahdeksalla eri paikkakunnalla, päätapahtuman ollessa Tyrvännöllä Petäys Resortissa Hämeen Vapaa-ajankalastajien johdolla. Suomi madepilkkii -tapahtumatunnelmiin pääset palaamaan mm. tästä.

Lisätiedot: juhlakoordinaattori Johanna Antila, SVK, p. 050 573 9332, johanna.antila(at)vapaa-ajankalastaja.fi