Vapaa-ajankalastajilta uutta turvaa vaelluskaloille

Vapaa-ajankalastajilta uutta turvaa vaelluskaloille

Vapaa-ajankalastajilta uutta turvaa vaelluskaloille
Kalastuskohteisiin tuli kahluuopasteet mädin ja poikasten suojelemiseksi

Kevään taittuessa kesään alkavat taimenten poikaset nousta esiin kutusoran seasta. Samaan aikaan harjuksen mäti on vielä soran seassa hautumassa. Virtavesissä kahlaavan kalastajan tulee olla näistä tietoinen ja välttää kahlaamasta mädin tai pienpoikasten päälle.

Suomen Vapaa-ajankalastajat on teettänyt opasteita, joissa neuvotaan miten kalastaja voi tunnistaa vaaran paikat ja välttää aiheuttamasta vahinkoa virtavesissä kahlatessaan. Vältä kahlaamista -kylttejä ja -infograafeja on toimitettu lähes kaksisataa kappaletta ympäri Suomea sijaitseville koskikalastuskohteille.

Kampanjassa on mukana tunnettuja kalastuspaikkoja, kuten Läsäkoski, Kermankoski ja Vihovuonne, sekä laajempia jokialueita, esimerkiksi Perhon- ja Lestijoki, sekä Kainuun virtavesiä. Metsähallituksen hallinnoimista vesialueista ovat mukana muun muassa Ruunaa, Keihärinkoski, Konnuskoski, sekä useita jokivesiä Kainuussa ja Etelä-Lapissa.

Monissa koskikalastuskohteissa on jo aiemminkin asetettu kahluukieltoja mädin ja pienpoikasten suojelemiseksi. Kiellot päättyvät kohteen sijannista riippuen touko-kesäkuussa. Kalastajien on hyvä muistaa vielä kahluukiellon päättymisen jälkeen, että rantakivikoissa todennäköisesti piilottelee alkukesästä pieniä kalanpoikasia, joita ei tule häiritä.

Infograafit ja opasteet on tuotettu osana Suomen Vapaa-ajankalastajien Koolla on väliä -hanketta, joka on saanut rahoitusta maa- ja metsätalousministeriöltä kalastonhoitomaksuvaroista.

Lisää aiheesta: vapaa-ajankalastaja.fi/vastuullinen/kahlaa-varoen/

 

Lisätietoja:
Kalatalousasiantuntija Petter Nissén, puh. 0500 440 923
Kalatalousasiantuntija Juha Ojaharju, puh. 045 113 3050

 

 

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) on maamme suurin vapaa-ajankalastajien järjestö, joka edistää vapaa-ajankalastajien kalastusmahdollisuuksia sekä neuvoo järjestäytyneitä ja järjestäytymättömiä vapaa-ajankalastajia kestävän käytön mukaisessa kalastuksessa. Järjestön 13 vapaa-ajankalastajapiirin 480 seurassa toimii yhteensä noin 34 000 kalastuksen harrastajaa.