Kalakummit ovat kalastusharrastuksen tukipilareita

Kalakummit ovat kalastusharrastuksen tukipilareita

Kolme nuorta kalastajaa lähdössä SVK:n järjestämälle kalareissulle. Taustalla tukea ja turvaa tar-joamassa kalakummi Peltsi ja kalastusopas Haukikoira. Kuva: Olli Saari.

Kalakummit ovat kalastusharrastuksen tukipilareita

Madon laittaminen koukkuun, uistimen sitominen siimaan, saaliskalan perkaaminen ja niin edelleen. Tämä on lista monista kalastuksen perustaidoista, jotka eivät nykypäivänä ole enää itsestään selvyyksiä.  Monet lapset ja nuoret eivät pääse kokemaan kalastuksen riemua, koska kodeista ei enää löydy osaavia opastajia auttamaan harrastuksen alkumetreillä. Onneksi on kalakummeja, jotka siirtävät kalastuksen tietoja ja taitoja niitä kaipaaville.

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön (SVK) nuorisotyöhön on kuulunut 20 vuoden ajan kalakummien koulutus. Kummien järjestämät koulukäynnit, kerhot, leirit sekä erilaiset tapahtumat ovat keränneet satojatuhansia lapsia ja nuoria kokeilemaan kalastusta. Varhaisessa iässä saadut positiiviset kalastuskokemukset jäävät myös yleensä kytemään niin, että joko heti taikka vuosien päästä kiinnostus harrastusta kohtaan vahvistuu.

Kolme nuorta kalastajaa lähdössä SVK:n järjestämälle kalareissulle. Taustalla tukea ja turvaa tar-joamassa kalakummi Peltsi ja kalastusopas Haukikoira. Kuva: Olli Saari.

Kalakummit ovat tavallisia kalastuksenharrastajia, vähän niin kuin Peltsi

Kalakummit ovat kalastusharrastuksen aktiiveja, jotka välittävät tietojaan ja taitojaan uusille sukupolville. Vapaaehtoisuuteen perustuvan toiminnan suurin palkkio on lapsilta ja nuorilta saatava välitön palaute positiivisesta kalastuskokemuksesta. Yhteiset kalastuskokemukset toimivat samalla erinomaisina sillanrakentajia eri ikäryhmien välille.

Mahdollisuus välittää kalastuksen ilosanomaa saa myös kalastuksen monitoimimiehen Mikko Peltolan toimimaan kalakummin roolissa.
”Lapsen vilpitön ilo elämänsä ensimmäisestä kunnon kalasta on unohtumaton kokemus lapsen lisäksi myös itselle. Sen kokemuksen haluaa saada uudestaan ja uudestaan”, hehkuttaa Mikko ”Peltsi” Peltola ja kannustaa muitakin kalastajia toimimaan samoin.

Kummitoimintaan mukaan

Kalakummitoiminnan lisäksi on SVK:n nuorisotoiminnan paikallisiksi vetureiksi palkattu kalastusohjaajia. Kalastajan kokemuksella karaistuneista apukäsistä on silti paikoin pulaa. Esimerkiksi koulut hyödyntävät uudistetun opetussuunnitelman kannustamana kalastusta aktiivisesti osana perusopetusta.

SVK järjestää toukokuussa useita kalakummikoulutuksia, jotka ovat ilmaisia ja kaikille avoimia. Koulutukseen osallistuminen ei velvoita toimimaan kalakummina. Tarkemmat tiedot koulutuksista ja niihin ilmoittautumisesta osoitteesta www.vapaa-ajankalastaja.fi/kummikoulutukset.

 

Lisätietoja:
Kalatalousasiantuntija Janne Tarkiainen, puh. 044 547 9116, janne.tarkiainen(at)vapaa-ajankalastaja.fi
Järjestöpäällikkö Olli Saari, puh. 050 339 4660, olli.saari(at)vapaa-ajankalastaja.fi

 

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) on maamme suurin vapaa-ajankalastajien järjestö, joka edistää vapaa-ajankalastajien kalastusmahdollisuuksia sekä neuvoo järjestäytyneitä ja järjestäytymättömiä vapaa-ajankalastajia kestävän käytön mukaisessa kalastuksessa. Järjestön 13 vapaa-ajankalastajapiirin 513 seurassa toimii yhteensä noin 40 000 kalastuksen harrastajaa.