Saarenkiertäjät: KalaRauma

Lähtötilanne

Rauman suurin kalastusseura Saarenkiertäjät lähti toteuttamaan seurapilottia kahdella kärkitavoitteella: saada seuraan uusia jäseniä sekä mahdollisesti sitä kautta uusia tulevaisuuden aktiiveja toimintaan. Suunnittelun yhteydessä oli jo hyviä kokemuksia mm. Kajaanin pilotista, jonka pohjalta haluttiin lähteä kokeilemaan hieman vastaavanlaista kokonaisuutta kurssimuotoisesta toiminnasta, kuitenkin selkeillä eroilla.

Toteutus

Luotiin tiivis kolmen opastuskerran kokonaisuus, joka on suunnattu ei vielä kalastaville tai vasta kalastusharrastusta aloitteleville aikuisille.  Kursssin käytännön toteutuksesta vastaavat seuran puheenjohtaja ja SVK:n kalastusohjaaja yhdessä. Kurssimaksuun  paketoitiin mukaan myös seuran jäsenyys. Koordinaattorin toimesta laadittiin esite, jota voitiin levittää seuran omissa viestintäkanavissa. Esite lähetettiin myös paikallismedioille. Kurssista saatiinkin ennakkojuttu Kaupunkilehti Raumalaiseen.

Kurssin sisältö pähkinänkuoressa:
TEEMAILTA 1: Onginnan opastus tiistai 24.8.2021 klo 18 alkaen, Rauman Kanali, kokoontuminen Laivurinpolun P-paikalla.
TEEMAILTA 2: Jigikalastuksen opastus tiistai 7.9.2021 klo 18 alkaen, paikka ilmoitetaan myöhemmin kurssilaisille
TEEMAPÄIVÄ 3: Talvikalastus, aika sovitaan yhdessä kurssilaisten kanssa (tämä kerta päästiin pitämään vasta 5.3.2022)

Katso tästä markkinointiesite EsiteTuloksia

Kurssin aloitti 11 aikuista, joka oli heti myös uusien jäsenten määrä. Mukana oli niin naisia kuin miehiäkin. Mukana oli myös nuoria aikuisen mukana. Puolet totesi että osaaminen opastettavista kalastusmuodoista lisääntyi kurssin myötä, puolet totesi että näin ei käynyt. Kurssin hinnan totesi yli puolet sopivaksi, kun taas osa totesi sen liian kalliiksi. Suurin osa sai tiedon kurssista lehtijutun perusteella. Yli puolet palautekyselyyn vastanneista olisi kiinnostunut osallistumaan vastaavanlaisiin eri kalastusmuotoja opastaviin tapahtumiin, viidesosa ei ja viidesosa ei osannut sanoa.

Vaikka kurssiosallistujilta tuli osin hyvää palautetta ja uusia jäseniäkin, kurssin avulla ei onnistuttu elävöittämään seuran toimintaa tavoitellulla tavalla – ainakaan alkuvaiheessa. Kurssin kaltaista toimintaa on seurassa kuitenkin ajatuksissa jatkaa myös tulevaisuudessa.

Kehitettävää

Kurssikertojen 2 ja 3  väli oli tämän pilotin toteutuksessa  liian pitkä, joka ehkä vähensi osallistujien sitoutuneisuutta. Tässä koronatilanne hankaloitti kurssikertojen järjestämistä. Tärkeää olisikin pitää kurssikertojen välit suht lyhyinä tai ainakin sopia seuraava kerta heti edellisen tapaamiskerran päätteeksi. Näin osallistujat tietävät mitä on tulossa ja miten varautua. Jos yhteydenpitoa on muilla tavoilla, voi kurssikertoja pitää väljemminnkin, mutta tapaaminen kerran kuussa voisi olla hyvä perusohje.

Osallistujapalautteet tällä kurssilla jakaantuivat suuresti. Osa antoi erinomaista palautetta, osa kriittistä.  Osa kurssipalauteista toi esille, että kurssilta ei saanut sitä mitä oli luvattu. Tarkasteltaessa kurssin sisältöä suhteessa markkinointiin havaittiin, että varmasti ainakin hyvien kalapaikkojen opastamiseen ei oltu kiinnitetty tarpeeksi huomiota.  On siis oleellista muistaa tarkistaa, mitä on markkinointivaiheessa luvattu, jotta kurssilaisten odotukset täytetään. Myös kurssilaisten kanssa olisi hyvä käydä dialogia toteutuksen aikana tavoitteista. Pilottikurssilla keskityttiin aloittelijoiden tarpeisiin ja tästä syystä pidemmälle ehtineet eivät luultavimmin saaneet kurssista sitä mitä olivat tulleet hakemaan.

Muista järjestäjänä nämä:

  • Sovi valmiiksi kurssin päivät tai ainakin millä viikolla kurssikerta on ja tarkenna ajankohta hyvissä ajoin
  • Muista varmistaa mitä on kurssin markkinoinnissa luvattu, jotta luvatut asiat toteutuvat – käy keskustelua kurssilaisten kanssa
  • Kysy kurssilaisilta ennakkoon, mitä erityisesti toivovat kurssilta saavansa tai oppivansa ja pyri lunastamaan toiveita
  • Muista pitää säännöllistä yhteyttä uuden toiminnan kautta mukaan tulleisiin jäseniin
  • Tarjoa säännöllisesti sen kaltaista toimintaa joka on houkutellut uudet jäsenet mukaan

Suomen Vapaa-ajankalastajat kiittää Saarenkiertäjiä hyvästä yhteistyöstä kurssin toteutuksen aikana!

Jos kiinnostuit aikuispilotin kaltaisesta toiminnasta omaan seuraasi ja haluat tiedustella pilotin kokemuksista lisää, ota yhteyttä aikuistoiminnan koordinaattoriin Johanna Antila, p. 050 573 9332 johanna.antila(at)vapaa-ajankalastaja.fi.

Mikäli kiinnostuit Saarenkiertäjien aikuistoiminnasta, voit ottaa yhteyttä Ossi Siivoseen, p. 040 050 1116 ossi.siivonen(at)eurajokinetti.fi.