Kalassa Suomessa

Kalassa Suomessa

Suomessa on vesistöjen puolesta harvinaisen hyvät ja monipuoliset puitteet kalastusharrastukseen. Laatuluokiteltuihin kalastuskohteisiin eri puolilla Suomea voit tutustua LaatuApajat osiossamme. Harrastuksen perusteisiin kuuluu kalastuslupajärjestelmän tunteminen. Voimassa oleva kalastuslupajärjestelmä mahdollistaa kaikkien kalastajaryhmien kalastamisen koko maan alueella kohtuulliseen hintaan ja usein myös maksutta. Esittelemme lupajärjestelmää kalastusmatkailijan näkökulmasta. Eri kalastajaryhmien lupajärjestelmän löydät alla olevasta taulukosta.

Valtiolle suoritettavan veroluonteisen kalastonhoitomaksun voit maksaa internetissä Metsähallituksen Erälupien verkkokaupassa ja valtuutetuissa myyntipisteissä, kuten R-kioskeissa.

Valtion hallinnoimille vesialueille kalastuslupia myy Metsähallitus. Kalastusluvat ympäri Suomea sijaitseville kalastuskohteille voi ostaa Eräluvat.fi sivustolta.

Yksittäisten osakaskuntien, kalastusalueiden, virtavesikohteiden ja yhteislupien verkkokauppa Kalakortti.com

 Kalastajaryhmä  Maksu valtiolle  Maksu kalaveden omistajalle
 Onkijat, pilkkijät ja silakanlitkaajat ikään katsomatta  Ei maksua  Ei maksua 1) poikkeus
 Alle 18-vuotiaat ja 65-vuotta täyttäneet viehekalastajat  Ei maksua  Ei maksua 2) poikkeus
 18-64-vuotiaat viehekalastajat  Kalastonhoitomaksu  Vaelluskalavesistöjen koski- ja virtapaikoissa, istutuskohteissa ja useammalla kuin yhdella vavalla uisteltaessa kalastusoikeuden haltijan lupa.
 Alle 18-vuotiaat ja 65-vuotta täyttäneet muuta kalastusta ja ravunpyyntiä harrastavat  Ei maksua  Kalastusoikeuden haltijan lupa.
 18-64-vuotiaat muuta kalastusta ja ravunpyyntiä harrastavat  Kalastonhoitomaksu Kalastusoikeuden haltijan lupa.
 Poikkeukset 1)  1) Erityiskalastuskohteissa kuten kirjolohilammissa kalastusoikeuden haltijan lupa.
 Poikkeukset 2)  2) Vaelluskalavesistön virta- ja koskipaikoissa, sekä erityiskalastuskohteissa kuten kirjolohilammissa kalastusoikeuden haltijan lupa.
 Kaikki kalastajat  Kalastusta ennen tulee selvittää onko kalastuskohde rauhoitettu kalastukselta kokonaan tai määräajaksi. Asian selvittäminen on kalastajan itsensä vastuulla. Kalastuskielloista ja rajoituksista saa tietoa Maa- ja metsätalousministeriön kotisivuilta www.mmm.fi ja ELY-keskusten kalatalousyksiköistä.

 Päivitetty 31.12.2015 Petter Nissén