Kalastusmaksut 2021

Kalastonhoitomaksu

18-64 -vuotias, joka harrastaa muuta kalastusta kuin onkimista, pilkkimistä ja silakan litkaamista. Maksu on henkilökohtainen ja se on maksettava ennen kalastuksen aloittamista.
Kalastonhoitomaksu on 45 euroa/kalenterivuosi tai 15 euroa/7 vuorokautta tai 6 euroa/ vuorokausi.

Maksaminen

1. Verkkokauppa  Eräluvat.fi
Kirjaudu Eräluvat-verkkokauppaan ja lunasta kalastonhoitomaksusi. Verkkokaupassa kalastonhoitomaksun voi maksaa kirjautuneena tai kirjautumattomana ympäri vuorokauden. Maksun yhteydessä kysytään nimi, yhteystiedot ja syntymäaika (ei henkilötunnusta). Tositteen voit tulostaa tai tallentaa esimerkiksi mobiililaitteellesi.

2. Maksuton puhelinpalvelu 020 69 2424 (arkisin 9-16)
Soita palvelunumeroon, jossa voit kertoa nimesi, yhteystietosi ja syntymäaikasi. Saat postitse maksutositteen, jolla voit maksaa kalastonhoitomaksun. Säilytä kuitti maksusta. Soittaminen on maksutonta ja kalastonhoitomaksua varten saa laskulomakkeen.

3. Palvelutiskit: Metsähallituksen luontokeskukset ja palvelupisteet, R-kioskit
Kalastonhoitomaksun voi suorittaa eräissä Metsähallituksen luontokeskuksissa ja palvelupisteissä sekä kaikissa R-kioskissa. Tällöin voit hoitaa maksun sekä saada tositteen kalastonhoitomaksusta heti mukaasi.

Rekisteröidy

Uuden lain mukaan kaikki kalastonhoitomaksun maksavat kalastajat rekisteröityvät kalastonhoitomaksurekisteriin. Sen avulla kerätään aiempaa tarkempaa tietoa kalastuksesta. Tietoa käytetään kalavesien ja -kantojen hoidossa.
Rekisteriin voit kirjautua maksun yhteydessä internetissä, puhelimitse tai palvelupisteissä. Koska kaikkien kalastajien tulee lain mukaan rekisteröityä maksun yhteydessä, kalastonhoitomaksua ei enää voi maksaa suoraan tilisiirtona.

Kuitti toimii kalastuskorttina

Uuden kalastuslain (81 §) mukaan kuitti kalastonhoitomaksun suorittamisesta toimii todistuksena valvojalle. Tositteena kalastonhoitomaksun suorittamisesta voi tallentaa kuitin joko paperisena tai sähköisenä. Jos rekisteröidyt ja maksat puhelinpalvelun kautta tai palvelupisteessä, saat paperisen tositteen. Jos rekisteröidyt ja maksat Eräluvat-verkkokaupassa, voit itse tulostaa maksusta paperisen tositteen tai tallentaa tositteen tietokoneelle tai mobiililaitteeseen.

Ikään perustuvan kalastusoikeuden todistamiseksi on pidettävä mukana henkilöllisyystodistusta.

Kalastonhoitomaksu on sijoitus kalavesiin

Kun maksat kalastonhoitomaksun, varmistat kalakantojen hoidon. Kalastonhoitomaksuilla hoidetaan siis kalavesiä ja kalastoa. Kalastuslain (82 §) mukaan maksamallasi kalastonhoitomaksulla kustannetaan lisäksi mm. valvontaa, kalastusalueiden työtä, neuvontaa, korvauksia vesialueiden omistajille ja maksun keruusta aiheutuvia kustannuksia.