Lahnan perkaaminen selän kautta

Tainnuta ja verestä lahna. Kun lahna savustetaan, sitä ei tarvitse suomustaa. Suomupeite suojaa lahnaa kuivumiselta. Ennen kuin aukaiset lahnan selästä, poista sen kidukset ja katkaise ruokatorvi, jotta sisälmykset irtoaisivat helposti.
Tainnuta ja verestä lahna. Kun lahna savustetaan, sitä ei tarvitse suomustaa. Suomupeite suojaa lahnaa kuivumiselta. Ennen kuin aukaiset lahnan selästä, poista sen kidukset ja katkaise ruokatorvi, jotta sisälmykset irtoaisivat helposti.
Käännä käsittelyalustalla lahnan selkä itseäsi kohti. Työnnä tukeva ja jäykkäteräinen veitsi lahnan selkälihakseen sen pään takaa selkärangan yläpuolelta. Kun veitsenkärki osuu kylkiruotoihin, työnnä veitsi ripeällä painalluksella niiden läpi kalan ruumiinonteloon.
Käännä käsittelyalustalla lahnan selkä itseäsi kohti. Työnnä tukeva ja jäykkäteräinen veitsi lahnan selkälihakseen sen pään takaa selkärangan yläpuolelta. Kun veitsenkärki osuu kylkiruotoihin, työnnä veitsi ripeällä painalluksella niiden läpi kalan ruumiinonteloon.
Tee veitsellä aloituskohdasta ruumiinontelon takaosan kohdalle peräaukon tasalle ulottuva viilto, joka katkaisee samalla kylkiruodot. Kookkaan lahnan paksut kylkiruodot voi katkaista erikseen myös kalasaksilla.
Tee veitsellä aloituskohdasta ruumiinontelon takaosan kohdalle peräaukon tasalle ulottuva viilto, joka katkaisee samalla kylkiruodot. Kookkaan lahnan paksut kylkiruodot voi katkaista erikseen myös kalasaksilla.
Ota napakka ote katkaistusta ruokatorvesta ja poista sisälmykset vetämällä ne ulos selkään tehdyn aukon kautta. Suoli irtoaa takapäästään helpoiten saksilla leikkaamalla.
Ota napakka ote katkaistusta ruokatorvesta ja poista sisälmykset vetämällä ne ulos selkään tehdyn aukon kautta. Suoli irtoaa takapäästään helpoiten saksilla leikkaamalla.
Pyyhi selkärangan alla oleva hyytelömäinen munuainen pois talouspaperilla. Puhdista samalla lahnan ruumiinontelo. Varo sormiasi työntäessäsi ne kalan sisään, sillä lahnan katkaistut kylkiruodon tyvet ovat erittäin terävät ja ne rikkovat helposti käden ihon.
Pyyhi selkärangan alla oleva hyytelömäinen munuainen pois talouspaperilla. Puhdista samalla lahnan ruumiinontelo. Varo sormiasi työntäessäsi ne kalan sisään, sillä lahnan katkaistut kylkiruodon tyvet ovat erittäin terävät ja ne rikkovat helposti käden ihon.

Huom!
Sama käsittelytapa sopii myös seuraaville kalalajeille:
ahven, hauki, kuha, ruutana, säyne, siika, toutain ja suutari.