Muikun perkaaminen

Älä suomusta pyytämiäsi muikkuja. Jos muikut ovat peittyneet säilytysastiassa limaan ja irtosuomuihin, huuhdo ne ennen käsittelyä puhtaaksi pikaisesti kylmässä vedessä. Aloita muikkujen perkaaminen taittamalla niiltä niska etusormen ja peukalon välissä.
Älä suomusta pyytämiäsi muikkuja. Jos muikut ovat peittyneet säilytysastiassa limaan ja irtosuomuihin, huuhdo ne ennen käsittelyä puhtaaksi pikaisesti kylmässä vedessä. Aloita muikkujen perkaaminen taittamalla niiltä niska etusormen ja peukalon välissä.
Vaihtoehtoisesti voit leikata saksilla pään niskan puolelta ylhäältä alaspäin selkärangan läpi rintaevien tasalle, mutta ei kokonaan irti vartalosta.
Vaihtoehtoisesti voit leikata saksilla pään niskan puolelta ylhäältä alaspäin selkärangan läpi rintaevien tasalle, mutta ei kokonaan irti vartalosta.
Vedä muikun päätä alaspäin kunnes se irtoaa vartalosta tuoden samalla sisälmykset mukanaan ulos.
Vedä muikun päätä alaspäin kunnes se irtoaa vartalosta tuoden samalla sisälmykset mukanaan ulos.
Aukaise muikku mahapuolelta peukalon tai etusormen kynnen, veitsenterän tai saksien avulla.
Aukaise muikku mahapuolelta peukalon tai etusormen kynnen, veitsenterän tai saksien avulla.
Poista kalan munuainen sormenpään tai kynnen avulla kaapimalla. Pyyhi muikuista näkyvä veri ja lima talouspaperilla. Vältä vedellä huuhtelemista.
Poista kalan munuainen sormenpään tai kynnen avulla kaapimalla. Pyyhi muikuista näkyvä veri ja lima talouspaperilla. Vältä vedellä huuhtelemista.
Perattu muikku on valmis käytettäväksi.
Perattu muikku on valmis käytettäväksi.

Huom!
Samalla menetelmällä voi muikun lisäksi perata päättömäksi myös kuoreen, salakan, seipin ja silakan.