Kalastus maistuu! -kevätvinkeistä inspiraatiota

Kuva: Johanna Antila.

Kalastus maistuu! -kevätvinkeistä inspiraatiota kalastukseen ja tapahtumista oppia tekemiseen

Suomen Vapaa-ajankalastajien Kalastus maistuu -kevätvinkit innostavat rannoille jäiden sulettua. Kalastusvälineet kannattaa huoltaa ottaviksi ja nauttia kauden herkuista, kuten siiasta, silakasta ja kuoreesta sekä hyödyntää saadut särkikalat lautasella. Kalastusseurojen ja vapaa-ajankalastajapiirien tapahtumista saa konkreettista oppia itse tekemiseen ja livelähetyksistä vinkkiä kotisohvalta käsin.  

Siikasaalista käsittelemässä. Kuva: Johanna Antila.

Siianonkijoiden ilmestyminen rannoille on varma kevään merkki. Tämä kalastusmuoto tekee hyvää kaikille, sillä tekemistä luonnehtii rentous ja rauhallisuus. Kun odottelee vavan kärkeen tärpin merkiksi asetellun siikakellon kilinää, voi ajan käyttää hyödyllisesti esimerkiksi osallistumalla Ylen Miljoona roskapussia -kampanjaan ympäristöä siistimällä.

Parvikalat tarjoavat jännitystä ja maistuvat lautasella

Kevät saa eri kalalajit liikkeelle. Silakkaparvet alkavat uida rannikon lähettyvillä huhti-toukokuussa ja tällöin on otollinen aika silakanlitkaukselle. Silakkalitkassa silakat ottavat pelkkiin kirkkaisiin koukkuihin, eikä muuta syöttiä tarvita. Myös kuoreet saapuvat keväällä isoina parvina rantamatalaan sekä jokiin ja puroihin kutemaan. Tällöin kuoreen lippoajat lähtevät liikkeelle. Särkikalatkin valtaavat puroja, jokia ja nopeasti lämpeneviä rantavesiä keväisin ja tarjoavat mielenkiintoista haastetta onkijoille.

”Särkikaloista kannattaa ehdottomasti opetella tekemään ruokaa, sillä se on ympäristövastuullisinta raaka-ainetta mitä kuvitella saattaa ja lisäksi erittäin maukasta. Vaaksan mittaiset ja lyhyemmät särkikalat voi hyvin fileoida ja paistaa pannulla rapeiksi, niin ruotojen olemassaoloa ei edes huomaa. Ne usein väheksytyt pienet kalat ovat siis kaikkein parhaita”, vinkkaa Vapaa-ajankalastajien kalatalousasiantuntija Janne Antila.

Välineistö ja luvat kuntoon

Keväällä kannattaa uhrata hetki aikaa välineiden kunnostukselle ja laittaa onki- ja heittokalastusvälineet iskuun, se madaltaa kynnystä kalastamiseen.
”Välineiden tarkastus ja huolto eivät vie kauaa, mutta se kannattaa, sillä valmiiksi käyttökunnossa odottavat välineet madaltavat selvästi kynnystä lähteä kalaan. Päivän paras hetki voi olla vaikka lyhyt kalastustuokio lähirannassa työpäivän päätteeksi”, vinkkaa Antila.

Suomen Vapaa-ajankalastajat muistuttaa, että jokaisen kaloja narraamaan mielivän täytyy huolehtia lupa-asiat kuntoon. Valtion kalastonhoitomaksu on maksettava, jos on 18–69-vuotias ja kalastaa vieheellä tai pyydyksillä. Kalastonhoitomaksua ei tarvitse maksaa, jos vain onkii, pilkkii tai litkaa silakkaa. Kuoreen lippoamista varten tulee olla kalastonhoitomaksu kunnossa (18–69 v.) sekä lisäksi kaikilla ikään katsomatta vesialueen omistajan lupa. Siianonginta vaatii kalastonhoitomaksun (18–69 v.) joka oikeuttaa kalastamiseen yhdellä vavalla. Jos kalastaa useammalla vavalla, vaatii se lisäksi vesialueen omistajan luvan. Kalastonhoitomaksusta vapautettuja ovat kalastajat, jotka ehtivät täyttää 65 vuotta 31.12.2023 mennessä eli ovat syntyneet vuonna 1958 tai aiemmin.

Tärppejä SVK:n ja sen jäsenseurojen ja vapaa-ajankalastajapiirien kevään kalastustapahtumista:

Mimmien siikaonkipäivä SALO/ SÄRKISALO 4.5. (ennakkoilmoittautuminen vaaditaan) Et tarvitse aiempaa kokemusta tai välineitä, iloinen mieli ja hyvä vaatetus riittävät! Järjestäjä Salon Urheilukalastajat. Lisätiedot Kaisa Järvi p. 050 513 0224 suk.fi.

Kaverionki 20.5. TURKU Halistenkoski. Rento pareittain kisattava Kaverionki-kilpailu ja vapaata onkimista, lainavälineitä saatavilla. Opastusta ongintaan ja norssihodareita myynnissä. Järjestäjä: Lounais-Suomen Vapaa-ajankalastajat. Lisätiedot: Ilkka Aronen 040 572 7618 lsvk.fi ja Turun seudun tapahtumakalenteri kalenteri.turku.fi.

Nuorten heittokalastusilta 23.5. KAJAANI. Heittokalastuksen ja etenkin jigikalastuksen välineistöt ja tekniikat tutuksi.  Myös kalastuksesta kiinnostuneet aikuiset tervetuloa. Lainavälineitä saatavilla. Järjestää Kainuun Vapaa-ajankalastajat ja Kajaanin Kalastuskerho. Lisätiedot Matti Kulju 050 369 7667 ja fisuun.fi/kalastustapahtumat.

Street fishing -kurssi VAASA 29.5. Kurssilla opetetaan katukalastuksessa tarvittavia taitoja (jigaus, onginta ja laituripilkintä). Kurssi tarkoitettu kaiken ikäisille. Lainavälineitä saatavilla. Järjestäjä Suomen Vapaa-ajankalastajat, Pilk Kings ja Vaasan Urheilukalastajat. Lisätiedot kalatalousasiantuntija Juha Ojaharju, p. 045 113 3050 ja vapaa-ajankalastaja.fi/streetfishing.

Tukea harrastukseen myös Instagram-livelähetysten kautta:

Kalankäsittelylive Instagramissa @marttailu 18.4. klo 11. Suomen Vapaa-ajankalastajien Jaana Vetikko opastaa Marttaliiton kanssa toteutettavassa livelähetyksessä kalankäsittelyä.

Siianongintalive Instagramissa @vapaa-ajankalastajat 19.4. klo 13. Nappaako siika saaristosta? Kalastamassa SVK:n kalatalousasiantuntija Janne Antila vieraansa kera.

Vapaa-ajankalastajien teemavuoden Kalastus maistuu! – 52 tapaa innostua kalastuksesta -vinkit keväiseen kalastusharrastukseen ja kalankäsittelyyn löytyvät osoitteesta vapaa-ajankalastaja.fi/kalastusmaistuu.

Suomen Vapaa-ajankalastajat (SVK) on mukana Ylen Miljoona roskapussia -kampanjassa 15.4-5.6. lisätietoja yle.fi/miljoonaroskapussia.

 

Lisätietoja:
Suomen Vapaa-ajankalastajat
kalatalousasiantuntija Janne Antila, p. 045 630 4280 janne.antila@vapaa-ajankalastaja.fi
tiedottaja Jaana Vetikko, p. 050 525 7806, jaana.vetikko@vapaa-ajankalastaja.fi
Kalastus maistuu! -teemavuosi ja vinkit vapaa-ajankalastaja.fi/kalastusmaistuu

 

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) on maamme suurin vapaa-ajankalastajien järjestö, joka edistää vapaa-ajankalastajien kalastusmahdollisuuksia sekä neuvoo järjestäytyneitä ja järjestäytymättömiä vapaa-ajankalastajia kestävän käytön mukaisessa kalastuksessa. Arvojamme ovat yhteisöllisyys, vastuullisuus, elämyksellisyys ja asiantuntemus. Toimimme yhdessä paremman kalastuksen puolesta. Järjestön 13 vapaa-ajankalastajapiirin 450 seurassa toimii yhteensä noin 31 000 kalastuksen harrastajaa.