HAIHUNKOSKI

Kalalajit

ahven, harjus, hauki, kirjolohi, kuha, särki, taimen, toutain

Kalastustavat

Heittokalastus, Jigaus, Perhokalastus

Vesistö

Joki

Tyyppi

Laatu-apaja

HAIHUNKOSKI

 YMPÄRISTÖ B

Haihunkoski sijaitsee lähellä Akaan Viialan keskustaa. Pienimuotoinen koskialue on alin Tarpianjoen reitillä ennen veden laskua Vanajaveteen. Haihunkoski on perattu uittoa varten 1930-luvulla. Koskessa on sijainnut myös pieni vesivoimala. Kosken niskan läheisyydessä sijaitsee 1990-luvulla toimintansa lopettanut nahkatehdas. Koskeen on tehty kalataloudellinen kunnostus vuonna 2002. Kosken ylittävät uusi maantiesilta sekä 1800-luvulla tehty vaha kivinen neliaukkoinen kivikaarisilta, jonka Museovirasto on suojellut. Koskialue on alapäästään kolmiuomainen ja yläosastaan neliuomainen. Uomien ylittämistä helopottamaan on rakennettu kävelysiltoja. Kalastettava osuus on vajaan kilometrin mittainen, mutta veden virratessa useassa uomassa kalastusaluetta on reilusti. Alimmalta sekä ylimmältä osaltaan kalapaikka on rehevää jokimaisemaa. Keskiosa joesta on puistomaista jokimiljöötä. Vesi on saven värjäämää, mutta kirkastuu kylmän veden aikaan keväisin sekä syksyisin.

 Ympäristöinfo: Hämeen ELY-keskus puh. 0295 025 000.

 KALASTO B

Luontaiset kannat: Ahven, kuha, hauki, toutain, muut särkikalat.
Istutetut kannat: Kirjolohi, järvitaimen, harjus.

Kalastus keskittyy pääasiassa istutettuihin kirjolohiin, sekä keväällä toutaimeen. Koskeen istutetaan perinteistä kirjolohta, sekä ”jenkkikirjoa”. Taimen- ja harjusistutukset tehdään pienpoikasilla tai mätirasioilla. Kevätkaudella toukokuun alkupuolella koskeen nousee kutemaan toutaimia. Saaliiksi saadaan vuosittain usean kilon painoisia yksilöitä suurimpien pituuden ollessa yli 80 cm.

  Kalastusta harjoitetaan sekä uistin- että perhokalastusvälinein. Uistinkalastajat heittävät pääasiassa pienehköjä vaappuja ja lippoja. Perhokalastajien käyttämät perhot vaihtelevat vuodenaikojen mukaan ja tavoiteltavan kalalajin mukaan. Kirjolohen kalastuksessa suosituimpia ovat pienet streamerit, larvat sekä leechit. Toutainta kalastetaan lusikkauistimin ja vaapuin. Toutaimen perhokalastuksessa suosituimpia perhoja ovat streamerit.

 Viialan Perhokalastajat. Hämeen ELY-keskus puh. 0295 025 000.

 PALVELUT B

   Lyhyen matkan etäisyydellä on käytettävissä Viialan taajaman tarjoamat palvelut. Kosken rannalla on taukotupa ulkoilijoita varten.

  Koskessa saa kalastaa rauhoitusaikana väkäsettömillä koukuilla. Taimen on rauhoitettu 1.9 – 30.11. Kahluukielto 1.9.-31.5.

 Lupa maksetaan suoraan tilille: Viialan Perhokalastajat ry FI05 5472 0420 1286 29
Aikuiset 20 €/vrk (24 tuntia luvan ostajan haluamasta ajankohdasta).
Nuorisolupa alle 16-v. 10 €/vrk.
Alle 12-vuotiaat voivat kalastaa aikuisen luvanostajan kiintiöön tai ostaa nuorisoluvan.

 Viialan Perhokalastajat

 Haihunkoski sijaitsee hyvien liikenne yhteyksien varrella noin 30 km Tampereelta etelään (Valtatie 3). Viialan rautatiepysäkki sijaitsee koskelta noin 500 metrin päässä.

LAPSESTA KALAAN KOHDE – nuorimmille lapsille ja lapsiperheille hyvin sopiva yksittäinen kalastuskohde. Helppo saavutettavuus ja hyvät palvelurakenteet. Lapsiperheille sopivat kalastusluvat helposti saatavilla.

LÄHIKALASTUSPAIKKA – kaupungin lähistöllä sijaitseva kalastuskohde

Päivitetty 11.5.2020 Petter Nissén