Kalalajit

ahven, harjus, hauki, kirjolohi, lohi (järvilohi), nieriä, puronieriä, siika, taimen (järvitaimen)

Kalastustavat

Heittokalastus, Onginta, Perhokalastus, Pilkintä, Vetouistelu

Vesistö

Järvi

Tyyppi

Laatu-apaja

HOSSA
Hossan monipuoliset kalavedet houkuttelevat vuosittain tuhansia kalastajia.

Hossan monipuoliset kalavedet houkuttelevat vuosittain tuhansia kalastajia.

YMPÄRISTÖ A

Hossan retkeilyalue sijaitsee Kainuussa Suomussalmen ja Kuusamon rajamailla. Järviä ja lampia on alueella 130 ja lisäksi virtavesiä. Kalastusalue lampineen ja reittivesineen sijaitsee jääkauden muovaamilla hiekkaharjuilla, joita värittävät erittäin kirkasvetiset suppalammet. Erämaisella alueella tyypillistä maisemaa ovat korkeiden mäntyjen koristamat hiekkaharjut. Alueen suurempi joki, Hossanjoki, on aikoinaan perattu uittoa varten, mutta se on kunnostettu erityisesti kalastajien tarpeita vastaavaksi. Itse retkeilyalue on rakentamatonta ja metsänkäsittelykin on hyvin varovaista. Alueella risteilee metsäautoteitä, joilta on mahdollisuus päästä kalastuskohteisiin. Vuonna 2017 Hossaan perustettiin kansallispuisto.

 Ympäristöinfo:  Kainuun ELY-keskus puh. 0295 023500.

Luontaisten kalalajien lisäksi Hossaan istutetaan runsaasti pyyntikokoisia kirjolohia.

KALASTO B

Luontaiset kannat: Hauki, ahven, siika, järvitaimen, harjus
Istutetut kannat: Kirjolohi, järvitaimen, järvilohi, nieriä, puronieriä, harjus, hauki, ahven

Luontaisista kannoista taimen, siika, harjus, hauki ja ahven kuuluvat jokivesiin sekä hauki, ahven ja siika järvivesiin. Alueen järvet ja osa koskivesistä kuuluvat tehohoidon piiriin, jolloin niihin istutetaan pyyntikokoista taimenta, kirjolohta ja järvilohta. Lisäksi vesiin istutetaan pienpoikasina taimenta, siikaa ja harjusta. Pyyntikokoisia kaloja istutetaan säännöllisesti koko kalastuskauden ajan.

Hossan alueella on myös luonnontilaisia pikku lampia, joihin ei istuteta mitään, vaan lammissa on luontaisesti haukea ja ahventa.

Kalastus Hossassa on ohjailtua. Pääasiassa pikkulammilla kalastetaan rannalta. Uistimista suosittuja ovat Lotto-lipat ja lusikkauistimet, jotka lentävät riittävän pitkälle. Lammilla perhoista ottavimpia ovat fluorisävyiset ja mustat marabou-leechit. Vetouistelussa kannattaa kokeilla pikkuvaappuja.

Uistelualueella Iso-Valkeisella, Umpi-Valkeisella ja Pitkä-Hoiluajärvellä vieheinä käytetään paljon pikkuvaappuja ja myös perhoa soudetaan.

Hossanjoki on jaettu perhokalastusalueeseen ja viehealueeseen. Hossanjoen perhoista suosituimpia ovat tummat harjus- ja taimenperhot. Uistimista suosituimpia ovat pikkulipat, vaaput ja jigit.

Talvella Hossa on suosittu pilkkikohde.

Kalastusinfo: Hossan Luontokeskus puh. 040 751 7221, sekä Metsähallituksen sivuilla Eräluvat.fi. Lapin ELY-keskus puh. 0295 037000 (vaihde)

Hossan järvien ja jokien palvelurakenteisiin kuuluvat pitkospuut, laavut, tulipaikat ja heittolaiturit.

PALVELUT A

LAPSESTA KALAAN KOHDEHYVÄ PALVELUVARUSTUS

Itse Hossan retkeilyalueella on toistakymmentä mökkiä (6-34 hengelle), sekä laavuja ja tulipaikkoja. Hossanjärven rannalla keskeisellä paikalla sijaitseva Hossan Lomakeskus tarjoaa monipuolista majoitusta huoneista mökkeihin ja ravintolapalvelut. Telttailijoille ja asuntovaunuille sopii korkeatasoinen leirintäalue Karhunkainalo. Lisää majoitusta ja palveluja internetissä Suomussalmen kunnan sivuilla.

Retkeilyalueen välittömässä läheisyydessä sijaitsee Metsähallituksen Hossan luontokeskus puh. 0205-646 041, jossa on kahvio, mökkien avainpalvelu, kalastuslupien myynti (myös automaatti), kanoottien ja soutuveneiden vuokrausmahdollisuus.

Hossan kylässä on kauppa, sekä monipuoliset majoitusmahdollisuudet aina hotellitasosta mökkimajoitukseen saakka.
Retkeilyalueelta on mahdollisuus vuokrata oma lampi kalastuskäyttöön, jolloin sitä hoidetaan erityisistutuksin.

Alueella on myös uisteluun varattuja järviä, jossa moottorin käyttö on kielletty.

Alueella toimii ohjelmapalveluyrittäjiä, joilta on mahdollisuus saada opaspalveluja. Erityisesti Huosilammella on liikuntarajoitteisille rakennettuja heittolaitureita ja pyörätuolilla kuljettavia teitä.

Kesällä on myös mahdollisuus vaeltamiseen ja talvella hiihtoon.
Palvelu- ja majoitusyrityksiä: Hossan Luontokeskus puh. 0205-646 041, Hossan Lomakeskus puh. 08-732 322, Erä-Hossa puh. 08-732 310, Lomamökit Paasovaara puh. 08-732 319, Siirtolan Kelomökit puh. 08-732 314 , Martinselkosen Eräkeskus puh. 08-736 160, Arolan Maatila puh. 050-518 9775.

Palveluinfo: Suomussalmen kunnan kotisivut.

Esitteet: Ruhtinaallisesti Hossa. Metsähallitus Hossa. Lomakeskus Hossa. Metsähallitus Tuikki. Suomussalmen Kalapaikkaopas. Alueesta on laadittu hyvät retkeily- ja kalastuskartat.

Päivitetty 23.5.2017 Petter Nissén