Kalalajit

ahven, harjus, hauki, kirjolohi, kuha, made, särki, säyne, taimen (järvitaimen)

Kalastustavat

Vesistö

Joki

Tyyppi

Laatu-apaja

JÄNISJOKI

Jänisjoen kalastusalueen maisemaa Kotajoen Vekaruskoskelta.

 YMPÄRISTÖ B

Suomen puoleisella Jänisjoella on pituutta kaikista kolmesta latvajoesta (Jänisjoki, Kuuttijoki, Kotajoki) lähtien noin 85 km ja siinä on lukuisia vesivoimaloiden yläpuolisia koskia ja voimaloiden välisiä nivoja ja suvantoja. Joki on suosittu melontareitti, joka laskee Venäjän puolella Jänisjärveen. Reitin keskusjärven Loitimon ja Värtsilän välinen etäisyys on 56 km. Välillä on neljä voimalaitosta sekä Saarion voimalaitosmuseo.

 Jänisjoki kulkee tyypillisessä metsien ja peltojen halkomassa pohjois-karjalaisessa maisemassa. Kalastuksen voi yhdistää vaikka melontaretken yhteyteen, ja usein parhaat kalapaikat tavoittaakin veneellä. 

 Ympäristöinfo: Pohjois-Karjalan ELY-keskus puh. 0295 026 000.

Jokeen istutetaan satunnaisesti pyyntikokoista kirjolohta.

 KALASTO B

Luontaiset kannat: Hauki, ahven, kuha, made, seipi, särki ja säyne. Järvitaimen ja harjus satunnaisina.
Istutetut lajit: Pyyntikokoinen kirjolohi.

 Jänisjoki on eri latvajokineen sopivan kokoinen erityisesti perhokalastukseen. Runsaan veden aikaan keväällä ja syksyllä sekä heti istutusten jälkeen kirjolohia saadaan myös uistimilla. Kuhan kalastus virtapaikkojen loppuliu?uissa on suosittua. Reitin järvissä on vahva hauki- ja kuhakanta. Parasta kirjolohen kalastusaikaa ovat yleensä toukokuun loppu – kesäkuun alku ja syksyllä elokuun loppu – marraskuun alku. Kuhaa ja haukea saadaan läpi kauden. Reitin alimmalla koskella Patsolassa saattaa yllättää Venäjän puolelta noussut kookas kuha tai taimen.

 Kalastusinfo: Puheenjohtaja Taito Haaranen p. 050-590 7576 Pohjois-Karjalan Kalatalouskeskus p. 050-550 0778

Peltokoskella kalastajia palvelevat infotaulu, tulipaikka, puucee ja laavu. Laavuja on pitkin vesireittiä lukuisia ja yksi kalastajia parhaiten palvelevia kohteita on Kotajoen Vekaruskoski.

 PALVELUT B

Keskeisille koskikohteille on opasteet lähistön teiltä.

 Majoitusta Joensuun, Ilomantsin ja Värtsilän alueiden palveluntarjoajien kautta.

Jänisjoen kalastusalueen viehelupa kattaa koko Jänisjoen alueen järvineen. Sallitut välineet ovat perho ja uistin sekä ei-virtaavilla alueilla mato-onki ja pilkki. Saalisrajoitus on 2 lohikalaa / lupa / vrk. Syysrauhoitus on kumottu, eli kalastuskausi jatkuu läpi vuoden. Luvat 10 €/vrk, 15€ /2vrk, 20€/viikko ja 30€/vuosi. Alle 15-vuotiaat on vapautettu viehelupamaksusta. Lohikalojen alamitat kalastusasetuksen mukaiset, kuha 40 cm. Vuoden 2014 lupaehdot.

Lupamyynti  SEO Heinävaara, Teboil Kovero, Pirana Tuupovaara, Hoilolan kyläkauppa, Itähuolinta Niirala, Sinilintu Värtsilä, Neste Tohmajärvi, Jokierä Joensuu

 Jänisjoen viehelupa Muikkusuomi sivustolla. Jänisjoki Pohjois-Karjalan kalastusoppaassa.

 Esite: Kalapaikkoja Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa. 

Päivitetty 22.9.2014 Petter Nissén, aineisto Anssi Vainikka