Kalalajit

harjus, hauki, puronieriä, siika, taimen (järvitaimen)

Kalastustavat

Heittokalastus, Perhokalastus

Vesistö

Joki

Tyyppi

Laatu-apaja

KAIRIJOKI


Erämainen Kairijoki on yksi Itä-Lapin suosituimmista perhokalastus- ja heittouistelukohteista.

 YMPÄRISTÖ A

Kairijoki sijaitsee Savukoskella Itä-Lapissa aika lähellä Venäjän rajaa. Kalastusalueen nimi Korvatunturin virkistyskalastusalue kuvaa erämaista kohdetta hyvin. Kymmeniä kilometrejä pitkän Kairijoen lisäksi lupa-alueeseen kuuluu Kemijoen latvavesiä sivupuroineen. Erämaisesta sijainnistaan ja luonnostaan huolimatta Kairijoen kalastuskohteet ovat aika hyvien kulkuyhteyksien päässä. Metsäautotiet risteilevät aluella ja niitä pitkin pääsee jokirantaan useissa kohteissa. Alueen metsät ovat tyypillisesti kangasmaista mäntymetsää ja malliltaan kapealinjaista kuusikkoa. Veden väritys on aika kirkas ja kaloja voi parhaimmillaan havaita uimassa pitkin jokea. Näkökalastus tuo lisää jännitystä kalastuspäivään. Kairijoen rannat ovat useissa paikoissa niittymäisiä tarjoten perhokalastukseen erinomaisen takaheittotilan. Joki on profiililtaan aika hidasvirtainen. Niva- ja suvantomaista maisemaa katkovat koskialueet, jotka ovat kalastajien suosiossa. Kalastuspaikkoina hidasvirtaisetkin alueet tarjoavat varsinkin kylmän veden aikaan hyviä kohteita. Sivupuroissa tavoittaa myös useita lohikalalajeja ja niiden purokalastus on haastavaa.

 Ympäristöinfo: Lapin ELY-keskus  puh. 0295 037000 (vaihde) .


Kairijoen taimen on tavoiteltu saalis. Yleisiä saaliskaloja ovat harjus, siika ja puronieriä.

 KALASTO B

Luontaiset kannat: Harjus, taimen, siika, puronieriä, hauki.
Istutetut kannat: Taimen.
Kairijoen kalasto on lohikalavoittoinen. Osa joesta on niin sanottua villin kalan aluetta (Kalasto A), jonne ei istuteta mitään kaloja. Pääosa istutuksista on pyyntikokoista taimenta, jota istutetaan Kairijoen pääuoman alueelle. Erikoisuutena siiman päähän voi tarttua myös istutuksista villin kannan muodostanut puronieriä, joka on tuotu Suomeen alunperin Amerikan mantereelta. Joki on Kemijoen sivuhaara ja sinne nousee kookastakin siikaa Kemijoesta.

 Kairijoki on hyvää kalastusaluetta koko lupa-alueen matkalta. Alueen ainoa palvelukeskus Kairijoen Eräkeskus majoittaa kalastajia ja osa asiakkaista keskittää kalastuksensa eräkeskuksen lähikoskiin, joihin myös istutetaan taimenta pitkin kalastuskautta. Keskellä Kairijoen lupa-aluetta on osa joesta varattu vain perhokalastukseen. Vasakönkään alue on oma lupa-alueensa, jossa Korvatunturin lupa ei ole voimassa.

  Joki soveltuu erityisen hyvin perhokalastukseen helppokulkuisten ja kahlattavien rantojen vuoksi. Takaheittotilaa on useissa paikoissa paljon. Kairijoella pienet perhot ja hyönteisjäljitelmät ovat ottiperhoja. Taimenta voi perhostella myös streamereillä.

 Kalastusinfo: Eräluvat. Lapin ELY-keskus puh. 0295 037000 (vaihde) .


Satkovittikon laavu on yksi monista Kairin kalastajia palvelevista rakenteista jokivarressa.

 PALVELUT B

Kairijoen alueella on saatavissa Kairijoen Eräkeskuksen palvelut. Taajaman yleiset palvelut kuten kauppa, apteekki ja terveydenhuolto sijaitsevat etäällä kunnan keskuksessa.

      Kairijoen Eräkeskus on avoinna 1.6.-3.10. välisenä aikana. Aukioloajat pääsääntöisesti kello 10-22. Eräkeskus tarjoaa majoitusta viihtyisissä hirsimökeissä, kahvion ja ravintolan palvelut, saunan, vuokravälineitä kuten kanootteja, pienen kalastustarvikevalikoiman ja lupamyynnin.

   Jokivarteen on rakennettu tulipaikkoja ja laavuja. Pienten veneiden ja kanoottien vesille lasku onnistuu Kairijoen ylittävien siltojen kohdalla ja rantaan pistävien metsäautoteiden kohdilla.

 Tiedustele Kairijoen Eräkeskuksesta.

  Korvatunturin vapaluvan voi hankkia Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta tai paikallisilta lupamyyjiltä kuten Eräkeskuksesta. Vasakönkään alueelle tarvitaan erillinen lupa, jota myy vain Kairijoen Eräkeskus. Pieni osa jokialueesta on varattu vain perhokalastukseen. Uistinkalastus on sallittua lähes koko joen matkalla.

 Palveluinfo: Kesäkuukausina Kairijoen Eräkeskus puh. 016 841 481. Savukosken kunta.

 

Päivitetty 22.2.2024 Petter Nissén