KERMANKOSKET

Kalalajit

ahven, hauki, lohi (järvilohi), siika, taimen (järvitaimen)

Kalastustavat

Heittokalastus, Perhokalastus, Vetouistelu

Vesistö

Joki

Tyyppi

Laatu-apaja

KERMANKOSKETKermankosket

YMPÄRISTÖ B

Kermankosket ovat Heinäveden reitin keskiosalta kalastuskuntien ylläpitämä koskikalastuskohde. Lupa-alueeseen kuuluu kaksi koskea, Kermankoski ja Vihovuolle. Vesi on erinomaista ja kirkasta. Alueella on sahaus- ja uittotoiminnan aikaista perinnemaisemaa. Valtatie siltoineen ja laivaväylä kulkevat alueen halki. Koskia on entisöity kalataloudellisella kunnostuksella. Kosket ovat melko leveitä ja hienoja kalastuksellisesti, mutta maisema on Kermankoskella osin rakennettua.

 Ympäristöinfo: Etelä-Savon ELY keskus puh. 0295 024 000.

KALASTO B

Luontaiset kannat: Järvitaimen, siika, hauki, ahven
Istutetut kannat: Järvitaimen, järvilohi
Luontaiset kannat: Kermankoskien alueella tapahtuu taimenen luontaista lisääntymistä. Taimenta istutetaan mädistä vaelluspoikasiin. Heinäveden reitillä vaeltaa kookkaita luonnossa kasvaneita kaloja. Poikasistutusten tuloksena koskista saadaan myös joitakin kookkaita järvilohia. Alueen vesissä on runsaasti myös luontaisesti lisääntyvää kääpiöitynyttä ns. tuppisiikaa. Lisäksi kookkaita haukia ja ahvenia esiintyy virta-alueen kalastossa. Luontaista lisääntymistä on tuettu koskien kunnostuksilla.

 Kermankoski ja Vihovuolle soveltuvat erityisesti perhokalastukseen. Niska-alueet on paras kalastaa veneestä. Runsaanveden aikaan kannattaa käyttää jigejä ja painotettuja vieheitä. Suurtaimenille kannattaa tarjota pieniä vaappuja ja salakkajäljitelmä streamereita.

Paras kalastusaika: Tulvan jälkeinen aika kesäkuussa ja loppukesällä ennen syysrauhoitusta.

 Lähistöllä on Kermajärven yhteislupa-alue uistelukalastajille.

 Kalastusinfo: Etelä-Savon ELY keskus puh. 0295 024 000.  Kermankosket kalapaikka.netissä. 

PALVELUT B

Kermakoskien läheisyydessä on tarjolla mökki- ja maatilamatkailumajoitusta sekä leirintämahdollisuus. Alueelle voi vuokrata soutuveneitä. Vihovuolteella on kalastajien käytössä leirintäpaikka, grilli ja sauna. Alue on helposti saavutettavissa ja Heinäveden kuntakeskuksen palveluista on alle 10 km.

Kermankoskilla on veneluiska ja pysäköintipaikka.

 Kalastuskausi on 1.1 – 10.9. ja 1.12.-31.12. käsittäen molemmat kosket. Lupahinta 30 €/vrk 150 €/vko tai 250 €/v, myös ryhmälupia. Alle 12-vuotiaat maksutta vanhenpiensa kalastusluvalla. Moottorin sekä ankkurin käyttö kielletty. Syysrauhoituksen jälkeen kahlauskielto 31.5. saakka. Alamitat järvilohi ja -taimen 60 cm, rasvaevällinen taimen (villi) ja nieriä rauhoitettu.

 Kalastusluvat: Kermankeidas 017-566 191, Wirran Wietävä, puh. 017-566 251. Neste Heinävesi 0400 456 124, Gasthaus Kyläpääsky 017-562 411.

 Palveluinfo: Heinäveden Matkailutoimisto, puh. 040 710 1919.

 Esite: Kalapaikkoja Etelä-Savossa

Päivitetty 24.6.2014 / PN