KUOKKALANKOSKET

Kalalajit

ahven, ankerias, harjus, kirjolohi, kuha, särki, säyne, taimen, toutain

Kalastustavat

Heittokalastus, Jigaus, Perhokalastus

Vesistö

Joki

Tyyppi

Laatu-apaja

KUOKKALANKOSKET

Kuokkalankoskien Herralankoski. Kuva Janne Rautanen.

 YMPÄRISTÖ C

Kuokkalankosket sijaitsevat Lempäälän kunnan keskustan läheisyydessä ja laskevat Vanajavedenreitin vedet alapuolisen Kirkkojärven kautta Pyhäjärveen. Koskireitti sisältää neljä erillistä koskijaksoa. Herralankoski, joka on ylin koskista, sijaitsee Katepalin tehtaan läheisyydessä. Sen niskalla sijaitsee veden virtausta säätelevä pohjapato sekä ohivirtausuoma / melontareitti. Alavirrassa seuraavat lyhehköt koskijaksot ovat Rautatiesillan koski ja Välikoski. Alimmaisena Kirkkojärveen laskevana koskena sijaitsee Kuokkalankoski.

Vesi on osittain saven samentamaa ja ruskeaa. Kalojen käyttörajoituksia ei ole, mutta kesällä lämpimän veden aikaan kirjolohissa saattaa esiintyä makuhaittaa. Koskijaksot ovat noin 20 – 30 metriä leveitä ja virtaama on kesälläkin kohtuullinen.

 Koskien rannat ovat osittain luonnontilaisia ja osittain rakennettuja. Rautatiesillankosken ylittää vanha metallinen rautatiesilta ja Hakkarinkoskessa sijaitsevat vanhan maantiesillan kiviset siltapilarit. Nykyiset sillat ylittävät kosken niskaosalla. Pituutta Kuokkalankosken reitillä on noin neljä kilometriä, josta noin puolet on ranta- tai venekalastusaluetta. Rannalta kalastettavaa koskijaksoa tai nivaa on noin kilometrin verran.

 Ympäristöinfo: Hämeen ELY-keskus puh. 020 636 0130.

Kuokkalankoskien Hakkarinkoski. Kuva Janne Rautanen.

 KALASTO B

Luontaiset kannat: Ahven, kuha, ankerias, toutain, säyne, muut särkikalat
Istutetut kannat: Kirjolohi, harjus, järvitaimen.

Kalastus keskittyy pääasiassa istutettuihin kirjolohiin ja kuhiin. Toutaimen kalastus etenkin alkukesästä on suosittua.

  Kalastusta harjoitetaan sekä uistin- että perhokalastusvälinein. Uistinkalastajat heittävät pääasiassa pienehköjä vaappuja, lusikoita ja jigejä. Erityisesti valkoinen on suosittu väri vieheissä. Yleistä on myös heittää uistinvälinein perhoa. Perhoista suosituimpia ovat kuoreita ja salakoita jäljitteleviä streamerit sekä leechit.

 Kalastusinfo: Kuokkalankosket: Mikko Kalavainen puh. 040 5308655, Jesse Sumanen puh. 040 256 2272, kotisivut KuokkalankosketHämeen ELY-keskus puh. 020 636 0130. Pirkanmaan Kalatalouskeskus, puh. 050 5929 259.

Herralankosken kota ja taukotila. Kuva Janne Rautanen.

 PALVELUT A

   Lyhyen matkan etäisyydellä on käytettävissä Lempäälän kunnan alueen palvelut. Herralankosken rannalla sijaitsee laavu, vuokrattava kota ja taukotila.

 Alueella on voimassa lohikalojen syysrauhoitus ja koskilla voimassa kalastuskielto 1.9.-30.11. Kalastus sallittu tänä aikana poikkeusluvalla ainoastaan Herralankosken koskikalastusalueella.

 Luvat: Koskikalastusmaksu (24h lupa): 17 €, 3 vrk 35 €, vuosilupa paikkakuntalainen 80 €/ muut 115 €. Nuorisovuosilupa (11-vuotiaasta 17-vuotiaaseen asti): paikkakuntalainen 40 €, muut 57 €. Vuorokausi-,  3 vrk – tai kalenterivuosilupia myyvät: Netistä: kalakortti.com. www.kalakortti.com tai kalapassi.fi. Luvan myyjät: Kuokkalan Neste Lempäälä, Neste Lempäälä Mantunkulma, Villa Hakkari, Sportia Matti, Kalastus Suomi, Ideapark, Prisma Info, Ideapark (vain käteismaksu, vain koskiluvat).

 Palveluinfo: Visit Lempäälä

Päivitetty 12.11.2021 Petter Nissén