KUUSAANKOSKI

Kalalajit

ahven, harjus, hauki, kuha, lahna, lohi (järvilohi), siika, säyne, taimen (järvitaimen)

Kalastustavat

Heittokalastus, Perhokalastus

Vesistö

Joki

Tyyppi

Esteettömät kalapaikat, Laatu-apaja

KUUSAANKOSKI 

 

Kuusaankoski Laukaalla. Kuva Juha Ojaharju.

YMPÄRISTÖ B

Koski on pituudeltaan noin 300 metriä ja leveys vaihtelee noin 50 – 80 metrin välillä. Vettä koskessa kulkee useita kymmeniä kuutiometrejä sekunnissa.
Koskea on kunnostettu varovasti viime vuosien aikana.

 Niska-alue on laaja, kivinen ja parhaita kalastuspaikkoja koko alueella. Laajan niskan jälkeen koski puristautuu tiiviimmäksi ja virta kiihtyy kovaksi koskeksi. Pudotuskorkeutta kertyy useita metrejä. Kosken ylitse kulkee vanha maantiesilta, jonka huopeessa on kalaisa mutta vaikeasti kalastettava rauhallisempi kohta. Itse paikka muodostaa siltarakennuksineen erikoisen luontokokonaisuuden joka kuitenkin liikenteen takia on rauhaton. Vesi on ruskeaa, joten näkösyvyys on yleensä noin metrin luokkaa. Veden laatu on hyvä.

 Ympäristöinfo: Keski-Suomen ELY-keskus puh. 0295 024 500.

KALASTO B

Luontaiset kannat: Hauki, ahven, järvitaimen, säyne, lahna, kuha
Istutetut kannat: Järvitaimen, järvilohi, harjus, (siika ympäröiviin vesistöihin)
Kalastus keskittyy pääasiassa istutettujen lohikalojen pyyntiin. Koskesta saadaan vuosittain jopa 5-6 kg painoisia taimenia.

 Alueella on sallittua kalastaa perholla tai uistimella. Uistimista käytetympiä ovat pienehköt vaaput. Kalaa saa myös lippa- ja lusikkauistimilla. Uistinkalastuksen tuottoisinta aikaa on kevät ja alkukesä veden ollessa korkealla ja viileää. Perhokalastuksessa hyvän tuloksen antaa suurehkot streamerit, mutta myös hyönteisjäljitelmillä saadaan kaloja. Perhokalastus on parhaimmillaan kesällä ja alkusyksystä; heinä-syyskuu, kun vesimäärä on vähäisempi ja vesi on lämmintä.

 Kalastusinfo: Varjolan tila puh. 020 792 8080.

PALVELUT A

 Kosken niskalla sijaitsee Varjolan tila, myyntipalvelu puh. 020 792 8080 sähköposti varjola(at)varjola.com. Isäntä Markus Kallio puh. 0400 655 551. Varjolassa on myös majoitusmahdollisuus. Aamiaisella varustetun yöpymisen lisäksi huoneen voi varata myös puoli- tai täysihoidolla. Varjolan tila järjestää alueella erilaisia aktiviteetteja.

 Kosken niskalla ja pikkukosken alaniskalla on liikuntarajoitteisille tarkoitettuja heittolaitureita. Oppaana toimii mm. liikuntarajoitteisten kalastukseen erikoistunut Juha Happonen, puh. 044 362 2563 tai 0400 547 098. Palvelukielet: Suomi, ruotsi, englanti ja japani. Tarjolla on täydelliset kalastuspaketit (myös muihin kohteisiin).

 Hotelli Peurunka puh. 020 751 6300.

 Kesäkausi 1.5.-30.8. luvan hinta on 50 €. Voimassaoloaika varauspäivästä kello 18.00 seuraavaan päivään kello 14.00. 10 päivää (kertaa) / 400 € kausikortti voimassa kalenterivuoden. Talvikausi 16.11.-30.4. luvan hinta 30 €/hlö. Lupia myynnissä: 12/kalastusjakso.

Lupia myy Varjolan tila puh 020 792 8080 sähköposti varjola(at)varjola.com. Saaliskiintiö yhdellä luvalla saa nostaa kaksi rasvaeväleikattua järvitaimenta. Saaliskiintiö on henkilökohtainen. Saaliskiintiössä kaksi harjusta vastaa yhtä taimenta. Kaikki rasvaevältään ehjäeväiset taimenet on vapautettava. Istutukkaat on merkitty rasvaevän leikkauksella.

Päivitetty  11.5.2020 Petter Nissén