KYNÄKOSKET

Kalalajit

ahven, harjus, hauki, taimen (järvitaimen)

Kalastustavat

Perhokalastus

Vesistö

Joki

Tyyppi

Laatu-apaja

KYNÄKOSKETKynäkoski on perhokalastuksen erityiskohde.

 YMPÄRISTÖ A

Hyrynsalmella Luvanjoen vesistössä sijaitsevat Kynäkosket ovat yksi 50 kilometriä pitkän reitin koskialueista. Alkunsa reittivesistö saa läheltä Venäjän rajaa päätyen Hyryssalmen reitin Emäjokeen. Kosket sijaitsevat kahden järven, Niemelänjärven ja Koirajärven, välissä keskellä taimenen vaellusaluetta. Vesi on rusehtavaa humuksen värittämää. Koskialueella on pituutta noin 500 metriä. Kosken leveys vaihtelee 15-25 metriin. Kynäkoskilla on kaksi erillistä koskea, ala- ja yläkoski, joita yhdistää noin 100 metriä pitkä välisuvanto. Koskien ympäristö on kaunista mäntyvaltaista kangasmetsää. Uomansa jyrkän hiekkaharjun alapuolelle kaivertaneen kosken tunnelma on erämainen. Koskilla on tehty kalataloudellinen kunnostus uiton jättämien jälkien korjaamiseksi.

 Ympäristöinfo:  Kainuun ELY-keskus puh. 020 636 0100.

Kutukokoinen järvitaimen Ala-Kynäkoskella syksyllä 2013. Kuva Anssi Vainikka.

 KALASTO B

Luontaiset kannat: Järvitaimen, harjus, hauki, ahven.
Istutetut kannat: Luontaiseen lisääntymiseen tähtääviä tuki-istutuksia järvitaimenilla.
Kynäkosket tunnetaan vanhastaan taimenen ja harjuksen kalastuksestaan. Kainuun Ekokosket hankkeessa on tavoitteena muodostaa koskeen luontaisesti lisääntyvä järvitaimenkanta, joka koostuu kaikenikäisistä taimenista ensimmäistä kesäänsä viettävistä nollikkaista aina useamman kilon painoisiin kutukokoisiin taimeniin. Koekalastuksissa koskesta on säännöllisesti löytynyt luonnossa syntyneitä taimenen poikasia. Kosken pääsaalis on lohikaloista taimen. Myös harjuksia saadaan saaliiksi.

 Kynäkoskilla kalastusmuodoista on sallittu vain perhokalastus. Kalastuksessa tulee käyttää väkäsettömiä yksihaaraisia koukkuja. Koskien kalastoa halutaan pitää yllä lisääntymiskykyisenä. Kynäkoskilla kaikki saadut taimenet ja harjukset pitää vapauttaa. Koskeen ei istuteta kirjolohia, mutta niitä voi vaeltaa vesistön muista istutuksista. Kirjolohen saa ottaa saaliiksi.

 Kalastusinfo: Kalalla Kainuussa sivustolla Kynäkoskien info.

Alakosken rannalla kalastajia palvelee huollettu laavupaikka.

 PALVELUT B

Kynäkosket on kalastajia varten rakennettu kohde. Alakosken rannalla on huollettu laavu, tulipaikka ja puucee. Koski sijaitseen noin 15 kilometrin päässä Hyrynsalmen keskustasta, josta löytyy tärkeimmät kuntakeskuksen palvelut.

   Hyrynsalmelta löytyy monentasoista majoitusta kohtuullisen matkan päästä Kynäkoskilta.

   Jokivarteen on rakennettu laavu ja nuotiopaikka.

 Kynäkoskille myydään rajoitettu määrä lupia vuorokaudessa. Henkilökohtaisia vuorokausilupia (40 €) myydään maksimissaan neljä kappaletta. Koskelle voi ostaa myös seurueluvan (100 €), jolloin samassa seurueessa kalastavien henkilömäärää ei ole rajoitettu. Kalastuskausi ympäri vuoden. Luvat voi hankkia kalakortti nettikaupasta.

 Palveluinfo: Alueen palveluista lisätietoja Hyrynsalmen kunnan kotisivuilta.

Päivitetty 11.8.2023 Petter Nissén


Näytä suurempi kartta