KYNÄKOSKET

Kalalajit

ahven, harjus, hauki, taimen (järvitaimen)

Kalastustavat

Perhokalastus

Vesistö

Joki

Tyyppi

Laatu-apaja

KYNÄKOSKET


Kynäkoski on perhokalastuksen erityiskohde.

 YMPÄRISTÖ A

Hyrynsalmella Luvanjoen vesistössä sijaitsevat Kynäkosket ovat yksi 50 kilometriä pitkän reitin koskialueista. Alkunsa reittivesistö saa läheltä Venäjän rajaa päätyen Hyryssalmen reitin Emäjokeen. Kosket sijaitsevat kahden järven, Niemelänjärven ja Koirajärven, välissä keskellä taimenen vaellusaluetta. Vesi on rusehtavaa humuksen värittämää. Koskialueella on pituutta noin 500 metriä. Kosken leveys vaihtelee 15-25 metriin. Kynäkoskilla on kaksi erillistä koskea, ala- ja yläkoski, joita yhdistää noin 100 metriä pitkä välisuvanto. Koskien ympäristö on kaunista mäntyvaltaista kangasmetsää. Uomansa jyrkän hiekkaharjun alapuolelle kaivertaneen kosken tunnelma on erämainen. Koskilla on tehty kalataloudellinen kunnostus uiton jättämien jälkien korjaamiseksi.

 Ympäristöinfo:  Kainuun ELY-keskus puh. 020 636 0100.

Kutukokoinen järvitaimen Ala-Kynäkoskella syksyllä 2013. Kuva Anssi Vainikka.

 KALASTO B

Luontaiset kannat: Järvitaimen, harjus, hauki, ahven.
Istutetut kannat: Luontaiseen lisääntymiseen tähtääviä tuki-istutuksia järvitaimenilla.
Kynäkosket tunnetaan vanhastaan taimenen ja harjuksen kalastuksestaan. Kainuun Ekokosket hankkeessa on tavoitteena muodostaa koskeen luontaisesti lisääntyvä järvitaimenkanta, joka koostuu kaikenikäisistä taimenista ensimmäistä kesäänsä viettävistä nollikkaista aina useamman kilon painoisiin kutukokoisiin taimeniin. Koekalastuksissa koskesta on säännöllisesti löytynyt luonnossa syntyneitä taimenen poikasia. Kosken pääsaalis on lohikaloista taimen. Myös harjuksia saadaan saaliiksi.

Kynäkosket ovat mukana Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen ja Itä-Suomen Yliopiston taimentutkimuksessa. Koskeen on istutettu niin sanottuja viriketaimenia, jotka on kasvatettu viljelylaitoksella perinteisestä kasvatuksesta poikkevalla tavalla. Tutkimuksessa selvitetään menestyykö  virikkeellisen kasvatuksen saanut taimen paremmin luonnossa kuin perinteisesti kasvatettu. Koskella kalastavien toivotaan osallistuvan tutkimukseen toimittamalla merkittyjen taimenten tunnistetiedot kalastuksen jälkeen tutkijoille.

 Kynäkoskilla kalastusmuodoista on sallittu vain perhokalastus. Kalastuksessa tulee käyttää väkäsettömiä yksihaaraisia koukkuja. Koskien kalastoa halutaan pitää yllä lisääntymiskykyisenä. Käytössä on erityiset alamitat, jotka mahdollistavat taimenten ja harjusten kasvun lisääntymiskokoisiksi. Taimenen alamitta on 60 ja harjuksen 45 senttiä. Saaliskiintiö on yksi alamitan täyttävä taimen tai harjus vuodokaudessa kalastajaa kohden. Suosituksena on vapauttaa myös alamitan ylittävät saaliskalat jatkamaan sukuaan.

 Kalastusinfo: Netissä Ekokoskien kotisivuilla, josta löytyvät tiedot Kynäkoskien ja muiden Kainuun Ekokoskien kalastusluvista ja säännöistä. Kalalla Kainuussa sivustolla Kynäkoskien info.

Alakosken rannalla kalastajia palvelee huollettu laavupaikka.

 PALVELUT B

Kynäkosket on kalastajia varten rakennettu kohde. Alakosken rannalla on huollettu laavu, tulipaikka ja puucee. Koski sijaitseen noin 15 kilometrin päässä Hyrynsalmen keskustasta, josta löytyy tärkeimmät kuntakeskuksen palvelut.

   Hyrynsalmelta löytyy monentasoista majoitusta kohtuullisen matkan päästä Kynäkoskilta. Lähin majoitus sijaitsee 400 metrin päässä koskelta: Metsämökki, puh. 0400-283 576. Läheisen Luvanjärven rannalla sijaitsee Tololan Lomat.  Hyrynjärven rannalla sijaitsee leirintäalue Vapaa-ajankeskus Villi-Vonkka.

   Jokivarteen on rakennettu laavu ja nuotiopaikka.

 Kynäkoskille myydään rajoitettu määrä lupia vuorokaudessa. Henkilökohtaisia vuorokausilupia (40 €) myydään maksimissaan neljä kappaletta. Koskelle voi ostaa myös seurueluvan (100 €), jolloin samassa seurueessa kalastavien henkilömäärää ei ole rajoitettu. Kalastuskausi ympäri vuoden. Luvat voi hankkia Lupanet sivustolta, josta voi tarkastaa myös kosken varaustilanteen.

 Palveluinfo: Alueen palveluista lisätietoja Hyrynsalmen kunnan kotisivuilta.

Päivitetty 4.9.2013 PN


Näytä suurempi kartta