Kalalajit

ahven, hauki, kuha, made, muikku, siika, taimen (järvitaimen)

Kalastustavat

Heittokalastus, Pilkintä, Vetouistelu

Vesistö

Järvi

Tyyppi

Laatu-apaja

KYYVESI

Kyyveden siirtolohkareet ovat veneillä liikkuvien nähtävyyksiä.

 YMPÄRISTÖ B JA C

Etelä-Savossa Mäntyharjunreitin latvavesiin kuuluva Kyyvesi on kuuluisa karikoista ja kivikoistaan sekä hyvästä kuhakannastaan. Keskisyvyys järvellä on 5.4metriä, mikä on 1,5 metriä alle Suomen järvien keskisyvyyden.  Järven vesi on melko ruskeaa, siitä pitää huolen yläpuolisen valuma-alueen suoperäinen maasto. Järvi jakautuu Kangasniemen kunnan ja Mikkelin kaupungin alueille. Pinta-alaltaan Kyyvesi on n. 13 000 ha. Kyyvesi laskee Rauhasalmen kautta Rauhajärveen ja edelleen Läsäkosken kautta Puulaveteen. Rannoilta löytyy vakituista asutusta sekä suuri määrä kesämökkejä. Kulttuurikohteena alueelta löytyy Kosken tila, Mustalahti, vanhan kirkonkylän alue sekä Harjukosken mylly. Lisäksi alueelta löytyy 165 metrin korkeuteen merenpinnasta kohoava Saksalan harju, joka on yksi Euroopan suurimmista jääkauden aikaisista soraharjumuodostelmista. Veneellä liikuttaessa, tutustumisen arvoisia ovat myös kirkonkylän läheisyydessä olevat siirtolohkareet Kirkonkivi ja Hulkonkivi.       

 Ympäristöinfo: Etelä-Savon ELY-keskus puh. 020 636 0120.

Kyyvedellä on vahva kuhakanta.

 KALASTO B

Luontaiset kannat: Hauki, ahven, kuha, muikku, made

Istutetut kannat: Järvitaimen, siika, kuha 

 Järveen laskeva Nykälänjoki, sekä järvestä lähtevä Rauhavirta tarjoaa kalastusmahdollisuudet virtavedessä kalastavalle. 

 Talvikaudella kalastus keskittyy pääasiassa pilkkimiseen sekä verkkokalastukseen.  Pilkkimällä järvestä saadaan kookasta ahventa. Lisämausteen pilkkimiseen tuo järven runsas kuhakanta.

 Avovesikaudella tavoitelluimmat saaliskalat ovat kuha, hauki ja ahven. Etenkin vetouistelu on suosittu kalastusmuoto keskikesän lämpöisenä aikana. Ahventa ja kuhaa kannattaa kalastaa myös pilkkimällä ja jigaamalla.  

 Kalastusinfo: Kyyveden kalastusalueen kotisivut.

Haukivuoren satamassa on hyvä veneenlaskupaikka.

 PALVELUT B

Peruspalvelut keskittyvät Haukivuoren taajamaan. Kioski palveluita saa kesäaikaan myös Haukivuoren satamasta.

 Kyyveden rannalla sijaitsee paljon yksityisten vuokraamia mökkejä. Osa mökeistä löytyy Haukivuoren kaupunginosan kotisivuilta.

 Kyyvedellä on kolme yleistä veneenlaskuluiskaa. Luiskat löytyvät Haukivuoren satamasta, Kapustasalmesta sekä Luusniemeltä. Yleisten luiskien lisäksi alueelta löytyy liuta yksityisten itse tehtyjä luiskia, joiden käytöstä kannattaa sopia tapauskohtaisesti.

 Kyyvedeltä löytyy useita rantautumis- ja nuotiopaikkoja. Lähestyttyässä kohteita veneellä, tulee olla erityisen varovainen kivikoiden takia. Rantautumista muille kuin merkityille kohteille tulee välttää, koska suuri osa Kyyvedestä kuuluu Natura-alueeseen. Rantautumispaikat on merkitty keltaisilla kärkikolmio viitoilla. Suojelualueet löytyvät vesistömatkailukartasta. Pitempiaikaiseen pysäköintiin soveltuu parhaiten Haukivuoren sataman hiekkakenttä.

  Kyyvedellä toimii yhteislupa-alue joka kattaa muutamia pienehköjä alueita lukuun ottamatta koko järven. Uistelulupa 2013 hinnoilla 6 vavalle 35€ ja 10 vavalle 50€. Viikkolupa 10€ / 6 viehettä. Heittokalastuslupa 10€ / vuosi.

Kyyveden kalastusalueen viehekalastuslupien myyntipaikat Haukivuorella:

Koskentila /Nykälänkosket puh. (015) 669 819, Porsaskoskentie 2275, 77220 Neuvola

Wanha Osula puh. (015) 412 097, Keskustie 72, 51600 Haukivuori

Haukivuoren Siwa puh. (015) 412 009, Haukivuorentie 4, 51600 Haukivuori

Lisäksi luvat voi maksaa netin kautta.

Lupamyynti ja tiedustelut koskikalastuskohteisiin:

Nykälänkoski, puh. 015 669819

Rauhavirta, puh. 050 538 1336 

 Kalastusopaspalveluita Kyyvedelle tarjoaa Feel Lakes / Tero Jarva.

 Palveluinfo: Haukivuoren kaupunginosan kotisivut.

Päivitetty 5.9.2013 PN