MANAMANSALO – OULUJÄRVI

Kalalajit

ahven, harjus, hauki, kirjolohi, kuha, lohi (järvilohi), muikku, siika, särki, taimen (järvitaimen)

Kalastustavat

Heittokalastus, Onginta, Pilkintä

Vesistö

Järvi

Tyyppi

Laatu-apaja

MANAMANSALO – OULUJÄRVI

Oulujärveltä löytyy paljon hienoja hiekkarantoja.

YMPÄRISTÖ A

Manamansalo on Oulujärven suurin ja Suomen sisävesien viidenneksi suurin saari. Se jakaa järven selkeästi kahteen osaan, Ärjänselkään ja Niskanselkään. Alueelle sijaitsee Oulujärven retkeilyalue, jonka keskuksena Manamansalo toimii. Retkeilyalue on ympäristöltään kuivaa mäntyvaltaista jäkäläkangasta. Harjumuodostelmien välissä on kirkkaita suppalampia, jotka ovat istutuskohteina. Alue on erämaista ja rakentamatonta. Manamansalo on ympäristöluokitukseltaan A. Oulujärvi on säännöstelystä johtuen luokkaa C.

Oulujärven Niskanselkä on viimeinen suuri selkävesi ennen Oulujoen luusuaa. Selän äärellä on Vaalan kirkonkylä ja Säräisniemellä sijaitsee suuri matkailukeskus. Muutoin Niskanselkä on erämaista ja vain muutama kesämökki näkyy järven rantametsissä. Oulujärvi on säännöstelty järvi, jonka kalastoa hoidetaan velvoiteistutuksin. Säännöstelyn vaikutuksesta rannoilla on havaittavissa sortumia ja vyörymiä. Niskanselän saarissa on hoidetut rantautumis- ja taukopaikat. Alueelle on myönnetty Metsähallituksen ympäristöpalkinto.

 Ympäristöinfo:  Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, puh. 0295 038000.

Manamansalon istutuslammista voi tavoitella saaliiksi myös kirjolohta.

KALASTO B

Luontaiset kannat: Manamansalo: Ahven, hauki, siika, made, särkikalat. Oulujärvi: Hauki, muikku, ahven, lahna ym. särkikalat.
Istutetut kannat: Manamansalo: Järvitaimen, kirjolohi, harjus. Oulujärvi: Järvitaimen, järvilohi, kuha , siika (velvoiteistutukset).

Kalastus Manamansalossa on helppoa, sillä rannat ovat helppokulkuiset ja vesistöt ovat lähellä teitä. Kalastusmuotoina Manamansalossa suosituimmat ovat heittokalastus rannalta ja talvisaikaan pilkintä. Syöttitahnat ja luonnolliset syötit, katkarapu, kärpäsentoukat ja madot kelpaavat istukkaille. Vieheistä käytetyimpiä ovat kirkkaat ja sinisen sävyiset lusikkauistimet, jotka lentävät kauas.

Oulujärvellä suosituin kalastusmuoto on vetouistelu. Käytetyimpiä vieheitä ovat punaisen ja violetin sävyiset vaaput, sillä Oulujärven vesi on hyvinkin ruskeaa. Myös luonnon värit, hopea ja kulta ovat hyviä.

Asiantuntija Kari Raatesalmi toteaa Oulujärvi-esitteessä: ”Kesällä ja syksyllä vedetään tunnettujen ottipaikkojen lisäksi pääsääntöisesti suojan puolelta selkää. Keväällä taasen taimenet löytyvät sieltä missä vesi on lämmintä, eli sieltä mihin tuuli kuljettaa lämmintä pintavettä”.

Kalastusinfo: Internetissä Manamansalon kalastuksesta Metsähallituksen Eräluvat.fi sivustolla. Kainuun ELY-keskus puh. 0295 023500. Oulujärven kalastuksesta, veneenlaskupaikoista ja lupa-asioista internetissä Kalalla Kainuussa sivustolla.

Oulujärvi ”Kainuun meri”. Järven suurilla selkävesillä tunnelma on kuin merellä, eikä vastarantaa näy.

PALVELUT B

LÄHIKALASTUSPAIKKA – kaupungin lähistöllä sijaitseva kalastuskohde (Kajaani).

LAPSESTA KALAAN KOHDEHYVÄ PALVELUVARUSTUS

Manamansalossa on useita leirintäalueita ja mökkejä vuokrattavana. Retkeilyalueen opastuskeskuksesta on saatavilla kahvio- ja opaspalveluja. Saaressa on myös leirintäkauppa.  18 sähköistetyssä mökissä on mukavuudet. Manamansalon leirintäalue puh. 08-874 138. Leirintäalueella on yhteiset keitto- vaatehuolto- ja peseytymistilat sekä kaksi rantasaunaa. Lomakylä Kultahiekat puh. 040 709 6157 palvelee Oulujärven rannalla.

Palveluinfo: Lisätietoja alueesta kuntien internetsivustoilta Kajaani puh. 08-615 52555, Paltamo puh. 08-615 5461 ja Vaala puh. 08-536 0111. Oulujärven yhteismarkkinointi internetissä.

Vaalan kirkonkylässä ja Säräisniemellä on hotellitason majoitustiloja.

 Vuokraveneitä ja opaspalveluja Oulujärvelle Attesonfishing puh. 040 516 8007. Vuokraveneitä Oulujärvelle JT-venevuokraus puh. 040 196 9798.

Liikenneyhteydet Manamansaloon.  Alue sijaitsee parikymmentä kilometriä Oulu-Kajaani-tien sivussa. Lähin rautatieasema on Vaalassa ja lentokenttä Kajaanissa.

Oulujärvellä on useita venesatamia ja veneluiskia. Veneenlaskupaikkoja Vaalassa.  Teeriniemen venesatamassa (Niskanselkä) Manamansalon leirintäalueen yhteydessä on hyvä veneluiska ja vierasvenepaikkoja.

Oulujärven alueelta on saatavilla retkeily- ja veneilykartta. Esitteet: Kainuun Meri Oulujärvi. Metsähallituksen kalastusasiat Tuikki. Manamansalo Oulujärven retkeilyalue. Manamansalo Oulujärven Helmi. Oulujärven Kalapaikkaopas, Simo Yli-Lonttinen.

Päivitetty 27.6.2023 Petter Nissén


Näytä suurempi kartta