MERIKARVIANJOKI

Kalalajit

ahven, harjus, hauki, kirjolohi, lohi (merilohi), siika, säyne, taimen (meritaimen)

Kalastustavat

Heittokalastus, Perhokalastus

Vesistö

Joki

Tyyppi

Laatu-apaja

MERIKARVIANJOKI 

Merikarvianjoki, Stäävitkoski.

YMPÄRISTÖ B

Merikarvianjoki virtailee vaihtelevasti peltojen ja metsien halki. Leveys vaihtelee n. 15-50 metriin. Joki on kovapohjaisena helppo kahlata, kiviä on runsaasti. Luonnonarvoltaan arvokkaitakin rantoja löytyy, mm. Lankosken luonnonuoma sijaitsee kauniissa koskilehdon luonnonsuojelualueella (A). Luonnonuoman yläpäähän tehty kalaporras turvaa kalojen kulun Lankosken padon ohi ja takaa kohtuullisen virtaaman voimalaitoksen ohi. Merikarvianjoen kunnostus 1996 paransi kalaston elinoloja koko joella. Vesi on humusväritteistä, näkösyvyydeltään kohtalaista. Veden laatu on hyvä, happamuusongelmia ei ole eikä jokeen lasketa teollisuuden tai taajama-asutuksen jätevesiä.

 Kalastusalueen pituus on noin 24 km alkaen Lankoskelta ja päättyen mereen. Suosituimmat koskialueet ovat Lankoski (kaksi haaraa), Puukoski, Stäävitkoski, Vaadinkoski ja Holmankoski sivuhaaroineen. Koskialueiden yhteispituus on yli 5 km.

 Lankoskella on museosilta, 1835 rakennettu mylly ja kalaporras. Kahvila Köffin vierestä alkaa luontopolku, joka kulkee osin jokivarressa luonnonsuojelualueella.

 Ympäristöinfo: Satakunnan ELY-keskus puh. 020 636 0150.

Kalle Auramaa ja Holmankosken kirjolohi.

KALASTO B

Luontaiset kannat: Hauki, ahven, säyne, harjus, siika
Istutetut kannat: Meritaimen, joen ”jokitaimen”, harjus, lohi, kirjolohi
Kalakantojen hoidossa pyritään edistämään joen luontaista kalantuotantoa niin kalastussäädöksin kuin hoitotoimin. Kunnostetuille koskialueille istutetaan lohikalojen poikasia. Luontaisia kantoja tuetaan kalastuspaineen vuoksi tuki-istutuksilla.
Paras aika: Meritaimen, jokitaimen tai talvehtineet taimenet saadaan alkukaudesta, jolloin vettä on runsaasti. Yleisin saalis on istutettu kirjolohi. Säyneet nousevat myös merestä jokeen. Vesien laskiessa ja lämmetessä harjus nousee koskialueille, kuten myös kirjolohi, jokitaimen ja säyne. Syksyllä virtaaman kasvaessa paranevat mahdollisuudet saada merestä noussut meritaimen tai lohi. On toivottavaa, että kutuvalmiit taimen- ja lohinaaraat vapautetaan. Paikallisten kalojen, kuten harjuksen, jokitaimenen ja kirjolohen kalastus tuottaa kuitenkin varmemman saaliin. Mieluinen yllätys voi olla 1-3 kg vaellussiika, joka nousee jokeen kudulle. Joesta on viimevuosina löytynyt jonkin verran luonnonkudusta syntyneitä merilohen poikasia

 Kalastus tapahtuu vapavälinein joko uistimin tai perhoin. Joen koko ja kalasto suosivat perhokalastusta. Runsaan veden aikaan perhot saavat uistimista kovan vastuksen. Keväällä käytetään 8 – 1.0 streamereitä, lohiperhoja , uppoperhoja ja nymfejä ja uistimista 5 – 10 cm vaaput sekä lipat ja jigit. Värikkäät vaaput, esim. kulta/oranssi ja hopea/punainen ovat hyviä. Kesällä suositellaan 18 – 8 hyönteisjäljitelmät, 10-4 streamerit ja lohiperhot, uistimista 2 – 5 cm pikkuvaaput. Kalastus kannattaa keskittää hämärään/yöhön. Syksyllä perho- ja uistinkokoa voidaan kasvattaa vedenkorkeutta mukaillen. Parhaiten käyvät silloin luonnonmukaiset perhot ja uistimet ja mieluiten yöaikaan.

 Kalastusinfo: Netissä merikarvianjoki.fi .Varsinais-Suomen ELY-keskus puh. 020 636 0060.

Lankosken laavu ja tulipaikka.

PALVELUT A

LAPSESTA KALAAN KOHDEHYVÄ PALVELUVARUSTUS

 Alueella on tarjolla monipuoliset palvelut. Merikarvian keskustasta löytyy tyypilliset taajamapalvelut. Lisäksi jokivarressa sijaitsee useita majoituspalveluita tarjoavia yrittäjiä. Suosituilla koskialueilla löytyy taukopaikkoja ja lisää ollaan rakentamassa. Lankoskella on ruokailumahdollisuus, Köffi ja Myllykahvio. Eumer Fishing Center palvelee Holmankoskella.

 Kalastusoppaista ja kalastuksesta tietoja antaa Merikarvianjoen toiminnanjohtaja Kimmo Puosi, puh. 044 724 6440. Kalastusaluetta hoitaa ”Merikarvian kalakierros” Lankoskelta mereen. Eumer Fishing Center Holmankoskella.

 Koskille on viitoitus ja sieltä löytyy myös tauko- ja pysäköintipaikat. Kalastuslupia myyvät Lankosken Köffi, 02 5514 191, Merikarvian R-kioski, 02 5512 011, Tuorilan Seili, 02 631 1900, Kapun lohi, Tuorila, puh. 0400 469 902, kalastusopaspalvelut Mika Pitkänen, 0400 214 626. Merikarvianjoki on kokonaisuudessaan erityislupa-aluetta.

 Kalastuslupa oikeuttaa kahden ja perhelupa kolmen lohikalan ottamiseen vuorokaudessa. Kalastus on sallittua vain perholla ja uistimella. Kalastus on sallittu koko vuoden, vain avajaisviikolla maanantaista perjantaihin on kalastus kielletty. Eumer Fishing Centerillä on oma yksityinen kalastusalue.

 Kalastustarvike Kapun Lohi, Vaasantie 157, Tuorila
Puh. 0400 469 902.
Kalastustarvike Närvänen Ky , Pohjoispuisto 2, Pori, puh/fax 02-6325589.

 Merikarvian Matkailuneuvonta, Kunnanvirasto, puh. 02 540 333, kesäisin myös Mericamping, puh. 02 551 1283.

Päivitetty 5.7.2013 PN