NYKÄLÄNKOSKET

Kalalajit

ahven, harjus, hauki, lahna, siika, säyne, taimen (järvitaimen)

Kalastustavat

Heittokalastus, Perhokalastus

Vesistö

Joki

Tyyppi

Laatu-apaja

NYKÄLÄNKOSKET Nykälänkoskien Mieskosken niskaa.

YMPÄRISTÖ B

Nykälänkoskien kalastusalue on noin 4 km pitkä koskialue, jonka leveys vaihtelee 5-20 metriin. Kalastusalue on osa hienoa Naarajoen melontareittiä. Alue on rehevää eteläsavolaista lehtoympäristöä, jonne erityistunnelmaa luo Koskentilan idyllinen kulttuuriympäristö. Nykälänkoskien vesi on humusväritteistä ja runsaan veden aikaan hieman sameaa. Alueelle on tyypillistä lyhyet koskipätkät ja niiden välillä hitaasti virtaavat jaksot. Rantojen kasvillisuus on runsasta, mikä tarjoaa rauhaa kaloille ja kalastajille.

 Ympäristöinfo: Etelä-Savon ELY keskus puh. 0295 024 000.

Nykälänkoskilla taimen on yleinen saalis. Alueen taimenkantaa hoidetaan istutuksin.

KALASTO B

Luontaiset kannat: Järvitaimen, harjus, hauki, ahven, siika, säyne, lahna.
Istutetut kannat: Järvitaimen, harjus.
Nykälänkoskissa on hieman jokireitillä vaeltavaa luontaista tai poikasistutuksista peräisin olevaa taimenta. Myös poikasistutuksista peräisin olevia harjuksia voi tavata koskialueelta.

Alueelle istutetaan säännöllisesti pyyntikokoista taimenta. Lohikalojen saaliista valtaosa koostuu istutetuista kaloista.

 Nykälänkoskien viehekalastusalueella on erillinen alue perhokalastajille. Yläjuoksulla on mahdollista kalastaa myös veneestä. Lupa-alueeseen kuuluu joen lisäksi 6 hehtaarin lampi, jossa on suuria haukia. Joki soveltuu etenkin perinteiseen perhokalastukseen, mutta runsaanveden aikaan ovat jigit ja leechit parhaimpia vieheitä. Parhaita kalapaikkoja ovat koskien niskat ja alaosat.
Paras kalastusaika: Heti kevättulvan laskettua ja sameuden seljettyä sekä syksyllä vesien viilettyä, kesäkuu ja syys- lokakuu.

 Kalastusinfo: Etelä-Savon ELY keskus puh. 0295 024 000. Koskentila, puh. 040 538 5166.

Naiskosken kävelysilta ja laavupaikka. Kalastajille löytyy hyvät palvelut myös pitempiaikaiseen kalastukseen ja majoitukseen.

PALVELUT B

LAPSESTA KALAAN KOHDEHYVÄ PALVELUVARUSTUS

 Koskille on rakennettu heittolaitureita, siltoja ja nuotiopaikkoja. Kalastajilla on mahdollisuus saaliin savustukseen ja grillaukseen.

 Nykälänkoskien palvelut keskittyvät kosken läheisyydessä olevaan matkailukäyttöön kunnostettuun Koskentilaan. Majoitukseen ja talvikäyttöön kunnostettuja aittoja, sauna, laavu sekä leirintä- ja asuntovaunupaikka. Paikalla on luvanmyynti, vene- ja välinevuokraus, sekä kioski ja kahvio, josta ateriapalvelut tilauksesta. Koskentila puh. 040 538 5166, sähköposti info(at)koskentila.com. Soveltuu erinomaisesti kalastukseen liittyvien kurssien ja kokouksien pitopaikaksi. Koskentila on avoinna huhtikuusta lokakuun lopulle.

 Syöttitahnojen ja luonnollisten syöttien käyttö kielletty. Yksittäisiä lupia myydään korkeintaan kahdeksalle kalastajalle kerrallaan. Saatavana myös ryhmälupia, alennuksia lupahinnoista alle 18- ja yli 65-vuotiaille, perhokalastukseen halvemmat pyydystä ja päästä – luvat.

 Palveluinfo: Esitteet: Kalapaikkoja Etelä-Savossa. Koskentilan verkkosivut.

Päivitetty 24.6.2014 / PN