Kalalajit

ahven, hauki, kuha, lahna, lohi (järvilohi), made, muikku, nieriä, siika, säyne, taimen

Kalastustavat

Heittokalastus, Jigaus, Perhokalastus, Pilkintä, Soutu-uistelu, Vetouistelu

Vesistö

Järvi

Tyyppi

Laatu-apaja

PUULA

Puula kauniina kesäpäivänä. Kuva Janne Tarkiainen.

 YMPÄRISTÖ A ja B

Etelä-Savon maakuntajärvi Puula (Puulavesi) sijaitsee Etelä-Savossa Hirvensalmen ja Kangasniemen kuntien, sekä Mikkelin kaupungin alueilla. Pinta-alaltaan Puula on 330 km² ja se on Suomen 13. suurin järvi. Keskisyvyys vesistössä on 9,2 metriä ja syvin kohta 62 metriä. Puulaan laskee Läsäkosken kautta Kyyveden alueen vedet ja Puula laskee vetensä Kissakosken kanavan kautta Mäntyharjun reittiä pitkin Kymijokeen. Puulan suurimpia selkiä ovat Karttuu ja Simpiä. Puulan vedenlaatu on erinomainen, lukuun ottamatta taajamien läheisiä vesialueita. Monipuolisen kalastuksen lisäksi Puula soveltuu hyvin veneilyyn ja melontaan. Pieksämäeltä alkunsa saavalla Naarajoki- Kyyvesi- Puula- melontareitillä pituutta on reilut sata kilometriä. Erityisenä nähtävyytenä Puulalla ovat raukit, kivilohkareet joista vesi on tuhansien vuosien kuluessa syövyttänyt erikoisia ja näköisiä kalliopylväitä.

 Ympäristöinfo: Etelä-Savon ELY- keskus puh. 0295 024 000 (vaihde). Puulan luonto ja nähtävyydet Luontoon.fi.

Järvilohi on Puulalla haluttu saalis vetouistelussa. Kuva Janne Tarkiainen.

 KALASTO B

Luontaiset kannat: ahven, siika, säyne, lahna, hauki, siika, kuha, muikku, made
Istutetut kannat: siika, taimen, järvilohi ja nieriä.

Puulavedellä on hyvä muikkukanta, jonka ansiosta järveen istutetut taimenet, järvilohet ja nieriät kasvavat valtakunnallisestikin katsottuna hyvin. Muikun lisäksi Puulalla esiintyy runsaasti madetta ja ahventa, paikallisesti kuhaa ja haukea, sekä särkikaloista muun muassa salakkaa, särkeä, säynettä ja lahnaa. Puulassa esiintyy myös täplärapua.

   Perhokalastusta alueella voi harrastaa Puulaan laskevassa Läsäkoskessa, sekä Puulasta lähtevässä Mäntyharjun reitin Puuskan, Kaivannon, Pyhä ja Miekankoskessa. Puuskan koski on vuokralla Mikkelin Koskikalastajila. Puulalla voi kalastaa heittäen veneestä ja rannoilta. Ahventa havittelevan perusvälineitä ovat jigit ja lipat, myös veneestä pilkkimällä saa saalista.

 Vetouistelu on suosittu kalastustapa Puulalla alueelle tehtyjen mittavien istutusten ansiosta. Vetouistelijoiden saaliista suosituimpia ovat taimen, järvilohi ja nieriä, joita uistellaan erityisesti järven suurimmillä selillä. Kuhan uistelu painottuu Kangasniemen puoleiseen Puulaan. Järvilohen ja nieriän alamitta on 60cm, kuhan 42cm ja rasvaeväleikatun taimenen 50cm. Rasvaevällinen taimen on rauhoitettu.

Puulalle vetouistelulupia myy Puulan kalatalousalue, sekä Länsi-, Keski -, Pohjois- ja Itä-Puulan osakaskunnat. Tarkemmat tiedot luvanmyyntipisteistä ja kalastusta koskevista asioista löytyy kalatalousalueen ja osakaskuntien kotisivuilta.

 Pilkkillä Puulalta saadaan hyvänkokoista ahventa. Ahvenen lisäksi Puulalla on paljon mateen pilkintään soveltuvia paikkoja. Mitä kurjempi keli, sitä parempi saalis, pitää monesti paikkansa Puulalla pilkkiessä.

 Kalastusinfo: Puulan kalatalousalue, Itä-Puulan – Korpijärven osakaskunta, Keski-Puulan osakaskuntaLänsi-Puulan osakaskunta, Pohjois-Puulan osakaskunta ja Etelä-Savon ELY- keskus puh. 0295 024 000 (vaihde).

Puulalla on runsaasti hyviä veneiden laskuluiskia ympäri järven. Kuva Janne Tarkiainen.

 PALVELUT B

    Polttoaineen myyntiä ja ravintolapalveluja alueella saa Hirvensalmelta ja Kangasniemeltä. Mökkimajoitusta löytyy järven eripuolilta. Kalastajalle sopivia rantautumispaikkoja tulentekopaikkoineen ja kuivakäymälöineen Puulalla on ympäri järveä. Kuntien matkailuinfoissa on myytävänä Puulan luontomatkailukarttaa, jossa on osittain järven syvyyskäyrät, venereitit ja rantautumispaikat palveluineen.

  Betonisia veneenlaskuluiskia Puulalla on Lutakossa, Häntäniemessä, Vintinniemessä, Käräjäniemessä, Vanhassamäessä, Mainiemessä, Otavan satamassa, Ukonniemessä ja Kangasniemen satamassa. Lisäksi Puulan salmessa, Kortesalmessa, Kinttuniemessä on luonnonluiska ja Suonsalmen kautta Puulaan yhteydessä olevassa Liekuneessa betoniluiska. Veneenlaskuluiskat löytyvät lupa-alueiden kartoista kalastusalueen ja osakaskuntien kotisivuilta. Osassa luiskapaikkoja on myös parkkialue trailereita varten.

 Kalastusopaspalveluja Puulalla tarjoaa Uistelumatkat Tmi Mika Pihlaja 050 564 5767.

 Palveluinfo: Visit Mikkeli

Päivitetty  28.5.2020 Petter Nissén