RAIPPALUOTO – MUSTASAARI

Kalalajit

ahven, hauki, kiiski, kolmipiikki, lahna, lohi (merilohi), mutu, seipi, siika, silakka, särki, säyne, taimen

Kalastustavat

Heittokalastus, Onginta, Pilkintä, Vetouistelu

Vesistö

Meri

Tyyppi

Laatu-apaja

RAIPPALUOTO – MUSTASAARI


Raippaluodon vesissä on runsaat haukikannat

YMPÄRISTÖ A

Raippaluodon saari kuuluu laajaan Vaasan saaristoon. Se on Suomen merialueen neljänneksi suurin saari. Sen pinta-ala Björkö mukaan luettuna on 192 km2. Raippaluodon-Björköbyn alueella asuu yli 2000, valtaosaltaan ruotsinkielistä, asukasta. Paikoin on myös melko paljon loma-asutusta. Siitä huolimatta saaresta on helppo löytää koskematonta luontoa. Kaavoituksessa suuria alueita on rakentamiskiellossa ja osa saaria ja sisäisiä selkiä on rauhoitettu rakentamisesta vapaaehtoisin toimin. Kuuluu myös asiaan että lintujen pesimisaikaa keväällä ja alkukesänä kunnioitetaan. Poiketen esim. Suomen etelä- ja lounaisrannikosta saaristo on melkein pelkkää kiveä. Kallio on täällä poikkeus. Vedet ovat matalat ja osaksi vielä heikosti viitoitetut. Väylät ovat usein erittäin kapeita. Heittokalastus käy siksi parhaiten soutaen. Opas on hyödyksi ensimmäisellä veneretkellä.
Saaristo on karua. Luonnollinen puusto on kuusta, koivua. Rannoilla on monin paikoin tervalepän muodostamaa rantalehtoa. Syksyllä tyrnimarja luo ympäristöön oranssista hehkua.


Kokemisen arvoisia ovat Raippaluodon melko uusi, Suomen pisin 1045 metriä pitkä silta, Björkön Svedjehamnin, Raippaluodon kylän, Sommarösundin ja Klobbskatin perinteiset kalasatamat, kalastusmuseot ja erityisesti Björkö-Panike vaelluspolku halki luonnontilaista saaristoa sekä ulkosaariston Valassaaret.

 Ympäristöinfo: Pohjanmaan ELY-keskus puh. 0295 028500.


Raippaluodon merestä kuroutuneet lahdet ”fladat” ovat kutupurojen kautta yhteydessä mereen. Useat kutualueet ovat rauhoitettuja kevätaikaan.

KALASTO B

Luontaiset kannat: Ahven, hauki, siika, säyne, silakka, lohi
Istutetut kannat: Siika, meritaimen

Nykyään istutukset keskittyvät siikaan. Meritaimenistutukset (2-kesäisinä) ovat olleet vaatimattomat, osa kannasta perustuu Vaasan kaupungin velvoiteistutuksiin.
Vielä noin 40 vuotta sitten Vaasan saaristossa oli meriharjuskanta, joka sittemmin on hävinnyt miltei kokonaan. Sen tilaa on uusien selvityksien mukaan todella huono. Kuhaa on istutettu, mutta tulokset ovat vaatimattomat.
Saaristo on kärsinyt maaperähappamuudesta, joka ajoittain on johtanut kudun epäonnistumiseen ja jopa kalakuolemiin. Pahemmilta tuhoilta on kuitenkin vältytty viime vuosina. Maanousemisilmiö vaikuttaa myös kutualueisiin, fladoihin, jotka tarvitsevat varovaista entisöimistä ilman koneapua.

  Raippaluoto-Björkö tunnetaan suurahvenen kevätpilkkipaikkana. Vaikka huippu on huhtikuussa, alue antaa hyvin kalaa koko talvikauden. Spontaanin massamatkailun lieveilmiöinä on ollut paikallisväestön tuomitsema roskaaminen ja kalojen jättäminen jäälle. Ahvenen lisäksi siika on suosittu pilkkikala varsinkin Raippaluodon sillan lähijäillä.

 Alueella on runsaasti haukea. Hauen paras kalastusaika on elo-marraskuu. Varsinkin heinä-elokuussa suurahventa tulee pilkillä, jigillä ja ongella. Raippaluodon erikoisuutena on kookas säyne (yli 2kg:n kalat yleisiä).

  Meritaimenen paras aika on loka-marraskuu ja toukokuu, usein sillan ympäristössä. Sillan alueelta saa myös hyvin silakkaa litkalla touko-kesäkuussa ja syys-lokakuussa. Uistelua harrastetaan vähän vaikka siihen on hyvät edellytykset. Merilohet ohittavat Vaasan saariston juhannuksen tienoilla.

 Kalastusinfo: Pohjanmaan ELY-keskus puh. 0295 028500. Österbottens Fiskarförbund, puh. 06 321 8400.

Raippaluodossa on monipuoliset ravintola- ja majoituspalvelut.

PALVELUT A

Raippaluodosta löytyy useita majoitus- ja ruokailupalveluja tarjoavia yrityksiä, näistä osalla on myös kalastusmatkailupalveluja. Karikkoisten vesien takia moottoriveneitä ilman kipparia ei mielellään vuokrata ja pätevistä oppaista on toistaiseksi pulaa. Majoituspaikat ovat kalapaikkojen läheisyydessä ja niistä voi kysyä neuvoja ao. alueesta.

  Huomioi alueella mahdolliset olevat rauhoitusalueet.

Vetouistelulupia saa yrittäjiltä.

Björkön Kestikartano
Björköntie 856, puh. 06 352 4194, info@awaytourism.com,
Tourism, myös valmiit kalastuspaketit.

Kalastusopas Ulf Rönnblad, puh. 0500-163 021, ulf.ronnblad@netikka.fi vene- ja kalastusretkiä.

Kaarton vene- ja moottorikelkkakuljetukset
Björköby, Puh. 06 352 4183, 0500 366 436

Torpet Bed & Breakfast, puh. 050 593 8928, Svedjehamnin satamassa.

Café Salteriet, Svedjehamn, puh. 045 1486677, kahvila, veneluiska, vaellusreitin lähtöpiste.

Gunnels Fisk, puh.  050 352 3560. Kahvila. Perinteiset kalaruuat ja kalatuotteet

Björkö Camping, puh. 050 526 2300. Mökkien vuokraus.

Finngrundet, ruoka, majoitus, vuokraveneet 06 352 6403.

Hotelli Kalle´s Inn, puh. 010 2311300.

Cafe pub Vallan, puh. 045 1409404.

Bullerås, puh. 050 5680586.

Restaurant Arken, puh. 050 5333 765, s-posti: info@restaurantarken.fi

Raippaluodon silta Berny´s Café Restaurant, puh. 0500 260751, ravintola, satamalaituri, valtion ja saaren kalastusluvat, veneretket.

  Raippaluodossa voi kalastonhoitomaksulla kalastaa yhdellä vavalla.

  20 km päässä on Vaasan kaupunki hyvine liikenneyhteyksineen. Saaren tieverkosto on hyvä.

 Vaasan seudun matkailu puh.  040 159 8012.

Päivitetty 22.11.2021 Petter Nissén