RUUNAAN KOSKET

Kalalajit

ahven, harjus, hauki, kirjolohi, kuha, lohi (järvilohi), siika, säyne, taimen (järvitaimen)

Kalastustavat

Heittokalastus, Perhokalastus

Vesistö

Joki

Tyyppi

Laatu-apaja

RUUNAAN KOSKET 

Ruunaan kaunista jokimaisemaa. Kuva Petter Nissén.

 YMPÄRISTÖ A

Ruunaan retkeilyalue sijaitsee Lieksasta noin 30 km itään. Lieksanjoen Ruunaan alueen vedet tulevat idästä, pääosin Venäjältä. Vesi on humusväritteistä, mutta muutoin kirkasta. Ruunaan retkeilyalueella olevat kosket käsittävät laajan ja upean erämaisen alueen, jossa harjumaisema ja ikimetsät ovat vallitsevia. Kalastusalueella on kalastettavia koskia noin 8 km, jotka ovat syviä, vuolaita ja leveitä niin, että vastarannan kalastaja ei häiritse toista. Virta-alueiden välillä olevat järvet lisäävät alueen luonnon monimuotoisuutta. Upeaa erämaavesistöä alueella on lähes 20 km.

 Ympäristöinfo: Luontoon.fi Ruunaan retkeilyaluePohjois-Karjalan ELY-keskus puh. 0295 026 000.

Ruunaan kirjolohi nappasi soutu-uistellessa. Kuva Petter Nissén.

 KALASTO B

Luontaiset kannat: Harjus, taimen, ahven, siika, säyne, hauki, kuha
Istutetut kannat: Kirjolohi, järvitaimen
Ruunaan koskilla on istutusten lisäksi luontaisesti lisääntyvä taimen- ja harjuskanta. Lisäksi alueella esiintyy kookasta ahventa, haukea, siikaa, kuhaa ja säynettä.

  Ruunaan koskialueen läheisyydessä alavirrassa sijaitsevalla Pudaskosken perhokalastusalueella on luontainen harjuskanta, johon alueen kalastus perustuu (A).

  Paasikoski-Haapavitjan aluetta lukuunottamatta koskialueelle istutetaan pyyntikokoista kirjolohta ja järvitaimenta.

Koskia on kunnostettu uiton jäljiltä kiveämällä ja sorastamalla. Lisäksi joesta on poistettu uittojohteet.

  Ruunaan koskialue soveltuu erityisesti perhokalastukseen ja muuhun heittokalastukseen pikkuvaapuilla, jigeillä, lusikoilla ja lipoilla. Venekalastus on tuloksellista virtojen niska-alueilla ja järvillä, mistä tavoittaa myös kookkaita ahvenia. Paras kalastusaika: Alkukesä, tulvan laskettua kesäkuun puolivälistä, sekä syyskesä ja syksy.

 Kalastusinfo: Metsähallituksen Eräluvat sivusto Ruunaan kosket.

Ruunaan retkeilykeskus tarjoaa alueella monipuoliset palvelut ruokailuista ja majoituksesta aktiviteetteihin. Kuva Petter Nissén.

 PALVELUT A

LAPSESTA KALAAN KOHDEHYVÄ PALVELUVARUSTUS

Ruunaan retkeilyalue on erittäin hyvän palveluvarustuksen omaava valtion retkeilyalue. Alueella on oma opastuskeskus.

  Neitikoskella on leirintäalue ja korkeatasoisia mökkejä, sekä ravintolapalvelut.

  Retkeilyalueella on runsas polkuverkosto huolettuine laavuineen ja nuotiopaikkoineen.

  Liikuntarajoitteiset on huomioitu muun muassa Neitikoskella ja osassa majoitusta.

  Tiet kulkevat kohtuulliselle etäisyydelle kalastuspaikoista ja pysäköintipaikkoja on eri puolilla aluetta. Riippusillat Haapavitjalla ja Siikakoskella helpottavat alueella liikkumista.

  Metsähallituksen on tuotteistanut yhteistoiminnassa yrittäjien kanssa opastettuja kalastuspaketteja. Kattilakoski ja kämppä ovat varattavissa kalastusmatkailuryhmille.

   Paasikoski-Mutikaisenkari alueella kaikki kalastus on kielletty 1.9.-30.11. Yleinen kahluukielto on voimassa 1.9.-31.5. Tarkasta alamitat ennen kalastusta. Rasvaevällinen luonnontaimen on kokonaan rauhoitettu. Harjus on rauhoitettu 1.4.-31.5. Rasvaeväleikatun taimenen rauhoitus 1.9.-30.11. Rasvaeväleikattu tai leikkaamaton järvilohi rauhoitettu.

Lupa oikeuttaa viehekalastukseen uistimella, perholla tai jigillä koski- ja virta-alueilla. Koskilla on kiellettyä onkia ja pilkkiä sekä kalastaa pelkällä kalastonhoitomaksun viehekalastusoikeudella. Vain väkäsettömien koukkujen käyttö sallittu. Vieheessä saa käyttää enintään kolmea koukkua eli joko yhtä kolmihaaraa, yhtä kaksihaaraa ja yhtä yksihaaraa tai kolmea yksihaaraa.

Koski- ja virta-alueilla on kiellettyä käyttää syöttitahnaa, silikonipalloja tai luonnonsyöttejä kuten toukkia, matoja tai täkykaloja. Järvialueilla näiden syöttien käyttäminen on sallittua. Kalastaja saa käyttää enintään yhtä (1) vapaa tai siimaa, joka on hänen kädessään tai kätensä ulottuvilla (enintään 2 metrin päässä). Soutu-uistelussa yksi kalastaja saa käyttää kahta (2) vapaa tai siimaa. Vapaa ei saa jättää yksin pyyntiin. Moottoriveneestä kalastaminen on sallittua ainoastaan välijärvillä. Koski- ja virta-alueilla on sallittua käyttää soutuvenettä, mutta sitä ei saa ankkuroida.

Alamitat (2021): Taimen rasvaeväleikattu 50 cm, harjus 40 cm ja kuha 45 cm. Lohikaloilla saaliskiintiöitä (ei koske siikaa).

   Kalastuskausi kalenterivuosi. Lupien myynti Metsähallituksen Eräluvat Ruunaan kosket. Ruunaan Retkeilykeskus Neitikoskella puh. 013-533 170. 

Lieksanjoen alaosan erillinen viehelupa Pielisen – Karjalan kalatalousalue.

  Palveluinfo: Visit Karelia puh.  040 487 4897. Ruunaan retkeilykeskus puh. 013 533 170. Luontoon.fi Ruunaan retkeilyalue.

  Metsähallituksen kartta netissä Retkikartta. Esitteet: Tuikki. Kalapaikkoja Pohjois-Karjalasta. 

Päivitetty 22.11.2021 Petter Nissén