RUUNAANKOSKET

Kalalajit

ahven, harjus, hauki, kirjolohi, kuha, siika, säyne, taimen (järvitaimen)

Kalastustavat

Heittokalastus, Perhokalastus

Vesistö

Joki

Tyyppi

Laatu-apaja


RUUNAANKOSKET Ruunaankoskien Neitikoski.

  YMPÄRISTÖ A

Ruunaan retkeilyalue sijaitsee Lieksasta noin 30 km itään. Lieksanjoen Ruunaan matkailukalastusalueen vedet tulevat idästä, pääosin Venäjältä. Vesi on humusväritteistä, mutta muutoin kirkasta. Ruunaan retkeilyalueella olevat kosket käsittävät laajan ja upean erämaisen alueen, jossa harjumaisema ja ikimetsät ovat vallitsevia. Kalastusalueella on kalastettavia koskia noin 8 km, jotka ovat syviä, vuolaita ja leveitä niin, että vastarannan kalastaja ei häiritse toista. Virta-alueiden välillä olevat järvet lisäävät alueen luonnon monimuotoisuutta. Upeaa erämaavesistöä alueella on lähes 20 km.

 Pohjois-Karjalan ELY-keskus puh. 0295 026 000.

Kalastaja Siikakosken niskalla.

  KALASTO B

Luontaiset kannat: Harjus, taimen, ahven, siika, säyne, hauki, kuha
Istutetut kannat: Kirjolohi, järvitaimen
Ruunaan koskilla on luontaisesti lisääntyvä taimen- ja harjuskanta, jonka saalisosuus suuresta kalastajamäärästä johtuen on ollut vähäinen. Lisäksi matkailukalastusalueella esiintyy kookasta ahventa, haukea, siikaa, kuhaa ja säynettä.

  Ruunaan koskialueen läheisyydessä alavirrassa sijaitsevalla Pudaskosken perhokalastusalueella on luontainen harjuskanta, johon alueen kalastus perustuu (A).

  Paasikoski-Haapavitjan aluetta lukuunottamatta koskialueelle istutetaan pyyntikokoista kirjolohta ja järvitaimenta, mihin kalansaalis lähes täysin perustuu.

Koskia on kunnostettu uiton jäljiltä kiveämällä ja sorastamalla. Lisäksi joesta on poistettu uittojohteet.

  Ruunaan koskialue soveltuu erityisesti perhokalastukseen ja muuhun heittokalastukseen pikkuvaapuilla, jigeillä, lusikoilla ja lipoilla. Venekalastus on tuloksellista virtojen niska-alueilla ja järvillä, mistä tavoittaa myös kookkaita ahvenia. Paras kalastusaika: Alkukesä, tulvan laskettua kesäkuun puolivälistä, sekä syyskesä ja syksy.

 Pohjois-Savon ELY-keskus puh. 0295 026 500.

Ruunaankoskilla on tarjolla monipuoliset palvelut. Tässä lasketaan Murrookoskea veneellä.

PALVELUT A

LAPSESTA KALAAN KOHDEHYVÄ PALVELUVARUSTUS

Ruunaan retkeilyalue on erittäin hyvän palveluvarustuksen omaava valtion retkeilyalue. Alueella on oma opastuskeskus.

  Neitikoskella on leirintäalue ja korkeatasoisia mökkejä, sekä ravintolapalvelut.

  Retkeilyalueella on runsas polkuverkosto huolettuine laavuineen ja nuotiopaikkoineen.

  Liikuntarajoitteiset on huomioitu mm. Neitikoskella ja osassa majoitusta.

  Tiet kulkevat kohtuulliselle etäisyydelle kalastuspaikoista ja pysäköintipaikkoja on eri puolilla aluetta. Riippusillat Haapavitjalla ja Siikakoskella helpottavat alueella liikkumista.

  Metsähallituksen on tuotteistanut yhteistoiminnassa yrittäjien kanssa opastettuja kalastuspaketteja. Kattilakoski ja kämppä ovat varattavissa kalastusmatkailuryhmille.

   Paasikoski-Haapavitja alueella kaikki kalastus on kielletty 1.9.-30.11. Yleinen kahluukielto on voimassa 1.9.-31.5. Tarkasta alamitat ennen kalastusta. Rasvaevällinen luonnontaimen on kokonaan rauhoitettu. Harjus on rauhoitettu 1.4.-31.5. Rasvaeväleikatun taimenen vapauttamista suositellaan 1.9.-30.11. Ajalla 1.9.-30.11. vain väkäsettömien koukkujen käyttö on sallittua. Luonnollisten syöttien ja tahnan käyttö on kielletty. Moottoriuistelu on kielletty koko virkistyskalastusalueella. Myös ankkuroidun veneen käyttö on kielletty koski- ja virta-alueilla. Kattilakoski on varauskoski ryhmäkäyttöön.

Ruunaan kalastusalueella on Lieksanjoen viehelupa, johon kuuluu Lieksanjoen alaosa, Pankajärvi, Pudasjoki, Kohosenkoski-Naarakoski, Jongunjoki sekä Matkalahden alue ja Tuulijoki. 

   Kalastuskausi 1.1.–14.5 ja 20.5 klo 12:00–31.12. Lupien myynti mm. Ruunaan Retkeilykeskus Neitikoskella 013-533 170,  Lieksan retkiaitta Puh. 0400 172 226 ja Metsähallituksen Eräluvat.fi sekä mobiililuvat kännykällä.

Lieksanjoen viehelupa netistä.

  Visit Karelia. Karelia Expert Puh. 0400 175 323, Neitikosken retkeilykeskus, puh. 013-533 170, Pohjois-Karjalan Kalatalouskeskus ja Ruunaan kalastusalue 050 550 0778.

  Metsähallituksen kartta netissä Retkikartta. Esitteet: Tuikki. Kalapaikkoja Pohjois-Karjalasta. 

Päivitetty 3.6.2017 Petter Nissén