TORNION- MUONIONJOKI

Kalalajit

ahven, harjus, hauki, lohi (merilohi), siika, taimen (meritaimen)

Kalastustavat

Heittokalastus, Perhokalastus, Soutu-uistelu

Vesistö

Joki

Tyyppi

Laatu-apaja

TORNION- MUONIONJOKILappeansuvannon soutumaisemaa Kolarissa.

 YMPÄRISTÖ B

Tornion-Muonionjoki on noin 400 kilometriä pitkä Ruotsin ja Suomen rajajoki, joka virtaa hyvin vaihtelevien maisemien ja ympäristöjen halki. Joki virtaa Tornion, Ylitornion, Pellon, Kolarin, Muonion ja Enontekiön kuntien alueella. Jokivarsi on varsin tiiviisti asuttua aina Muonion kirkonkyän yläpuolelle saakka. Joki on aikoinaan perattu uittoa varten kevyesti, mutta perkausten jälkiä ei juuri näy. Lohen kalastuksella on ollut merkitystä asutuksen syntyyn jokivarteen. Alajuoksulla löytyy kaupunkimaista ympäristöä, muutoin jokivarsi on pikkukylien ja suurempien maaseutukirkonkylien värittämää. Ympäristö on vahvasti kalastuskulttuuriympäristöä.

 Ympäristöinfo: Lapin ELY-keskus puh. 0295 037000 (vaihde). Ympäristöhallinnon vesistöennuste Tornionjoen vesistöalueella internetissä.

Lappean lohisaalista 16,7 kiloa.

 KALASTO A

Luontaiset kannat: Lohi, meritaimen, harjus, siika, hauki, ahven
Istutetut kannat: Meritaimen. Joen kalastuksellinen vetovoima perustuu merellisten vaelluskalojen, lohen ja meritaimenen hyödyntämiseen. Tornionjoen lohi on Itämeren merkittävin luontainen lohikanta. Luontaisesti lisääntyvinä nämä ovat erittäin arvokkaita ja tavoiteltavia kalastuskohteita. Lisäksi joessa esiintyy luontaisesti harjus, hyvinkin voimakkaina kantoina, sekä erityisesti alajuoksun suvannoissa suurikokoiseksi kasvava hauki ja ahven. Joessa on myös sekä paikallista että mereen vaeltavaa vaellussiikaa. Jokeen istutetaan hieman meritaimenen pienpoikasia ja jonkin verran vaelluspoikasia, mutta ne eivät vaikuta luokituksen tasoon. Tornion-Muonionjoen alueella on tehty Lapin Ympäristökeskuksen toimesta valuma-aluekunnostuksia erityisesti meritaimenkantojen vahvistamiseksi.

 Kalastusinfo: Villin Pohjolan infopisteet, puh. 0203-441 22. Lapin ELY-keskus puh. 0295 037000 (vaihde). Yhteislupa-alueen edustaja Ilkka Paaso puh. 0400-670 826. Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö, Petter Nissén puh. 0500-440 923. Internetissä Eräluvat.fi, Pellon Kalakerho, Tornionjoki ja Infokartta/Tornionjoki

Tornijoelta kalastaja löytää hyvät palvelut vuokraveneistä opastukseen ja majoitukseen. Lappean Loma tarjoaa Kolarissa huone- ja mökkimajoitusta.

 PALVELUT A

LÄHIKALASTUSPAIKKA – kaupungin ja taajamien lähistöllä sijaitseva kalastuskohde (Tornio, Pello, Kolari, Muonio, muut jokivarren kylät).

Koko jokivarsi on täynnä kalastajien tarvitsemia palveluita. Alueen palvelut ovat niin monipuoliset, että ne kattavat vaativimpienkin kalastajien tarpeet ja toiveet. Ruuhkaisimpina aikoina kalastus saattaa vaikeutua muutamissa kohteissa, mutta kalastusta pyritään ohjaamaan tasaisesti koko jokivarteen.

Kalastusmatkailuun keskittyviä yrityksiä on kymmeniä, joilta saa mm. vuokrata veneitä. Yleensä moottori ja polttoaine sisältyvät hintoihin.

Leirintäalueita ja mökkikyliä on jokaisessa kunnassa, samoin vähintään yksi hotelli.

Rautatieyhteys on Kolarin kirkonkylään saakka. Valtatie 21 Torniosta Kilpisjärvelle seuraa jokivartta lähes koko ajan. Lähimmät lentokentät ovat Kittilässä ja Kemissä.

Kalastusoppaita Tornion-Muonionjoelle: Jorma Ojanperä puh. 0400-225654, Petri Uusitalo puh. 0400-397021, Rauno Virta puh. 050-5632232, Lappean Lohi puh. 0400-397484

Jokivarressa on useita veneluiskia, joiden sijainti selviää Muoniosta Aavasaksalle laaditusta palvelu- ja kalastuskartasta, jota on saatavilla Villin Pohjolan toimipisteistä. Lohen kalastuskausi on 1.6-31.8. Myytävänä on Tornion-Muonionjoen ja Könkämäenon kattava yhteislupa, jolla saa kalastaa lohta ja muita kaloja. Taimen on toistaiseksi rauhoitettu, eli saaliiksi sattunut taimen tulee vapauttaa. Suomen puolella yhteislupa kattaa lohen kalastuksen osalta koko joen. Pellon kunnan alueella muun kuin lohen pyyntiin tarvitaan paikallisten osakaskuntien yhteislupa. Muiden kalojen kuin lohen ja taimenen pyyntiin on myytävänä vaihtoehtoisesti myös vesialueen omistajien lupia pitkin jokivartta. Tarkemmat tiedot luvanmyyjiltä. Viikkorauhoitus sunnuntai klo 19.00 – maanantai klo 19.00. Yhteislupa-alue ja metsähallitus myyvät Tornionjoelle kalastuslupia internetissä Eräluvat.fi.

 Palveluinfo: Tornio-Haaparannan matkailutoimisto, puh. +358 50 590 0562. Majoitusta, veneenlaskupaikkoja ja muita palveluja löydät jokilaakson kuntien internetsivuilta: Tornio-HaaparantaYlitornioPello Kolari Muonio

Esitteet: Metsähallituksen kalastusasiat – Tuikki. Tornionlaakson kalastusmatkailun palveluhakemisto.  Metsähallitus on myös julkaissut kaksi Tornion-Muonionjoen kalapaikkaopasta karttoineen, joista löydät joen tarjoamat palvelut ja kalapaikat.

 

Päivitetty 22.11.2021 Petter Nissén