TUOMIOJÄRVI

Kalalajit

ahven, hauki, kuha, made

Kalastustavat

Heittokalastus, Onginta, Perhokalastus, Pilkintä, Vetouistelu

Vesistö

Järvi

Tyyppi

Laatu-apaja

TUOMIOJÄRVI 

Kesäilta Tuomiojärvellä.

 YMPÄRISTÖ C

Tuomiojärvi (300 ha) sijaitsee Jyväskylän kaupungin välittömässä läheisyydessä. Se on yhteydessä viereiseen Palokkajärveen lyhyen Löylyjoen välityksellä, jota pitkin voi kulkea soutuveneellä ja kanootilla. Tuomiojärvi kuuluu humusvesiin ja sen ekologinen laatuluokitus on tyydyttävä. Vedenkorkeuteen vaikuttaa välillisesti alapuolisen Palokkajärven säännöstely. Kaupungin ja viereisen valtatien (E4) melu eivät sanottavasti häiritse järvellä liikkujaa. Rantarakentaminen on silmäänpistävää lähinnä pohjoispäässä. Rautpohjan- ja Eerolanlahti muodostavat linnustollisesti merkittävän suojelualueen, jonka elämää voi seurata kahdelta rannalle rakennetusta lintutornista. Talvisin järven jäällä ylläpidetään ahkeralla käytöllä olevaa hiihtoreittiä. Tuomiojärvellä on kaupungin läheisyydestä huolimatta hyvät puitteet rauhalliseen ja monipuoliseen virkistäytymiseen.

 Ympäristöinfo: Jyväskylän kaupungin ympäristötoimi.

Kirjolohen ohella kuha kiinnostaa Tuomiojärven kalastajia.

 KALASTO B

Luontaiset kannat: ahven, hauki, kuha, made.
Istutetut kannat: kirjolohi, kuha (viimeksi vuonna 1993), siika (ei nykyisin).

 Järven suosituin saalislaji on kirjolohi, jota istutetaan säännöllisesti kesäkaudella. 90-luvulla tehtyjen kuhaistutusten ja lämpimien kesien myötä on kuhakanta vahvistunut. Nykyisin kuha on yleinen ja kirjolohen jälkeen suosituin saalislaji, ja lisääntyminen on luonnonkudun varassa. Myös siikoja on istutettu takavuosina ja niitä saadaan edelleen satunnaisesti saaliiksi, mutta luonnonkudusta ei ole tietoa. Ahven- ja haukikannat ovat tällä hetkellä vahvoja, joten saalisvarmuus on kaiken kaikkiaan hyvä.

 Kalastus tapahtuu useimmiten veneestä uistellen, heittokalastaen tai tahnalla onkien. Varsinkin viileän veden aikaan on hyvät mahdollisuudet tavoittaa kirjolohia myös rannalta kalastaen. Rantakalastuspaikkoja on mm. Haukanniemen ja Rantueen kärjessä sekä Haukkalan, Kiviniemen, Viitaniemen ja Tähtiniemen rannoilla pois lukien uima- ja asutetut rannat.

 Tuomiojärvi on Jyväskylän kaupungin hallinnoima erityiskalastuskohde, joten viehekalastusta varten on ostettava kaupungin myymä kalastuslupa. Järvelle myydään vuorokausi- ja kausilupia. Nuorten (< 18 v) luvat ovat aikuisten lupia halvempia. 18?64 -vuotiailla on oltava suoritettuna myös valtion kalastuksenhoitomaksu. Kalastajaa kohti saa käyttää kahta vapaa tai siimaa, joiden on oltava kalastajan käden ulottuvilla. Passiivisista pyyntimuodoista vain katiskakalastukseen myydään lupia. Onginta ja pilkintä ovat ilmaisia yleiskalastusoikeuksia.

 Kirjolohia ja kuhia saa kumpaakin lajia ottaa saaliiksi kaksi kalaa vuorokaudessa. Kuhan alamitta on 45 cm. Lisäksi suositellaan vapautettavaksi yli 65 cm kuhat ja yli 90 cm hauet, jotta geneettisesti tärkeiden suurten emokalojen olemassaolo voidaan turvata. Lisäksi suurilla petokaloilla on merkitystä järven särkikalakannan runsauden kurissa pitäjinä.

  Kalastusinfo: Jyväskylän kaupungin virkistyskalastus ja virkistyskalastusohjeet puh 014 266 4257.


Tuomiojärvi tarjoaa monipuoliset harrastusmahdollisuudet kaupunkilaisille.

 PALVELUT A

LÄHIKALASTUSPAIKKAkaupungin lähistöllä sijaitseva kalastuskohde.

 Polttoainetta käyttävien moottoreiden käyttö on järvellä kielletty, koska Tuomiojärvi toimii Jyväskylän kaupungin raakavesilähteenä. Soutuvenepaikkoja on vuokrattavissa Jyväskylän kaupungin toimesta ympäri järveä. Varsinaista veneenlaskuramppia ei ole, mutta soutuveneen voi laskea vesille useimmista venerannoista.

 Jyväskylän sisäjärvien melontareitit kulkevat Tuomiojärven kautta. Lisäksi itärannalla sijaitsee melontaseura MeVi:n kanoottivaja.

 Tulentekopaikka löytyy ainakin Haukanniemestä ja Koivusaaresta.

 Tuomiojärven suurimmalla uimarannalla, mikä sijaitsee Laajalahdella, palvelee kesäisin pienimuotoinen kioski. Lisäksi uimarannalta löytyy WC. Eripuolelta järveä löytyy myös muita uimarantoja, joissa on ainakin pukukopit.

 Kylpylähotelli Rantasipi Laajavuori sijaitsee Tuomiojärven länsipuolella Laajavuoren kupeessa.

 Parkkitilaa löytyy monin paikoin ympäri Tuomiojärveä vene- ja uimarantojen läheisyydestä.

 Palveluinfo:  Jyväskylän Seudun Matkailu.

Päivitetty 20.9.2013 PN