VIINIKANJOKI

Kalalajit

ahven, harjus, hauki, kirjolohi, taimen (järvitaimen)

Kalastustavat

Heittokalastus, Perhokalastus

Vesistö

Joki

Tyyppi

Laatu-apaja

VIINIKANJOKI Viinikanjoki
 virtaa Parkanossa.

YMPÄRISTÖ B

Viinikanjoen kalastusalue on pituudeltaan kolme kilometriä  koostuen neljästä koskesta (n. 600 m) ja useista suvantoalueista. Koski kulkee vuorotellen metsän ja peltojen halki Parkanon kaupungin tuntumassa. Ranta-asutus on kuitenkin pysynyt kohtuullisena, mutta muutamia asuintaloja alueella on. Parkanon kaupunki on päättänyt rakennuskiellosta, joten lisää asutusta tuskin on tulossa. Vesi on väriltään tummahkoa ja näkösyvyys noin metri. Koskelle suoritettiin kalataloudellinen kunnostus 1990-luvun alussa ja alue on muutenkin hyvin hoidettu.

 Ympäristöinfo: Hämeen ELY-keskus puh. 0295 025 000.

Viinikanjoki on suosittu vapakalastuskohde.

KALASTO B

Luontaiset kannat: Hauki, ahven, järvitaimen, harjus
Istutetut kannat: Kirjolohi, järvitaimen, harjus
Kosken tavoitelluimmat ja yleisimmät saaliskalat ovat istutettuja kirjolohia ja taimenia. Alueella lisääntyy taimen ja harjus luontaisesti, joten mahdollisuuksia myös luonnon omaan kalaan on. Sivusaaliina saadaan haukea ja ahventa.

 Kalastus on sallittu uistin- ja perhovälinein. Veden ollessa korkealla uistinkalastus voi olla tuottoisampaa. Spinnfluga on tulvan aikaan tehokas. Uistinkalastajat käyttävät paljon myös pienehköjä 5-8 cm vaappuja ja lusikoita.
Perhokalastus on kalastustavoista hieman suositumpi. Parhaita perhoja ovat erilaiset streamerit ja leechit. Erityisesti näkyvillä ja värikkäillä perhoilla on suhteellisen helppo pettää alueen kirjolohia. Luonnonperhojäljitelmistä vesiperho- ja nymfijäljitelmät ovat eniten käytettyjä varsinkin harjuskalastuskessa.

 Kalastusinfo: Parkanon Urheilukalastajat . ELY-keskusten kalastusasiantuntijat.

Lehtiskosken taukokatos.

PALVELUT B

LAPSESTA KALAAN KOHDEHYVÄ PALVELUVARUSTUS

 Parkano on hyvien liikenneyhteyksien varrella, valtatie 3 ja 23 risteys, sekä rautatieasema. Kalastusalueen sijainti on aivan Parkanon keskustassa, joten kaikki kaupungin tarjoamat palvelut ovat lähellä.

 Kosken rannoille parhaimpien kalastuspaikkojen tuntumaan on rakennettu pysäköintialueet ja jätteenkeräyspisteet. Lisäksi alueella on kaksi nuotiokatosta. Liikauntaesteisille on heittolaituri, jonka viereen pääsee autolla sekä Inva WC.

 Aivan kosken rannalla ei ole järjestettyjä majoitusmahdollisuuksia. Hotellimajotusta tarjoaa Hotelli Pesti, puh. 03 440 40. Majoitusta tarjoaa myös Poro-Rölli, puh. 050 586 7601. Parkanon matkailu- ja majoituspalvelut.

Lähialueella toimii myös maatilamatkailuyrittäjiä: Sillanpään Maaseutumatkailu, 040 588 3964.

 Tarkasta alamitat ennen kalastusta. Harjuksen rauhoitusaika on 1.4 – 31.5. Syysrauhoitus 1.9 – 30.11. Vuorokausilupa voimassa 24h ostohetkestä. Kalakiintiö on kaksi kirjolohta per lupa. Rasvaevällinen sekä eväleikattu taimen on rauhoitettu.  Luvanmyyntipaikat: Shell Parkano puh. 03 448 3166, Kesport Parkano puh. 03 448 3840. Viinikanjoen kotisivut.

 Palveluinfo: Parkanon matkailun kotisivut. 

Päivitetty 21.6.2016 PN