VIITASAAREN KOSKET

Kalalajit

ahven, harjus, hauki, siika, taimen (järvitaimen)

Kalastustavat

Perhokalastus

Vesistö

Joki

Tyyppi

Laatu-apaja

VIITASAAREN KOSKET 

Kärnänkoski

Huopanankoski

YMPÄRISTÖ B

  HUOPANANKOSKI. Huopanankoski on yksi maamme tunnetuimmista taimenkoskista. Siinä on harjoitettu urheilukalastusta jo vuodesta 1887. Täällä sai innostuksen kalastamiseen kansalliskirjailijamme Juhani Aho. Vannoutunut koskikalastaja käy vähintään kerran elämässään Huopanankosken kulttuurihistoriallisessa maisemassa. 1200 metriä pitkä koskiosuus entisöitiin vuosina 1993-1994.

KEIHÄRINKOSKI
Keihärinkoski on myös tunnettu kalastuskohde. Se sijaitsee Muuruejärven ja Keiteleen välissä ja on 440 m pitkä sekä 50-150 m leveä. Koski on kunnostettu nykymuotoon 1988. Putouskorkeutta koskella on 1,1 m.

KOLIMA-KEITELE KOSKIREITTI / KÄRNÄN-, KELLAN- JA KYMÖNKOSKET
Kärnän- , Kellan- ja Kymönkosken reitti sijaitsee luonnonkauniissa maisemassa Keski-Suomessa. Kalastusmahdollisuudet paranivat oleellisesti vuosien 1994 ja 1995 aikaan tehdyissä kunnostuksissa ja Kärnänkosken voimalaitoksen lopetettua toimintansa. Koskireitti on Viitasaaren reitin itäinen haarauma Koliman ja Keitelejärven välissä. Koskireitillä on tehty mittavia kunnostustöitä vuonna 2018.

 Ympäristöinfo: Keski-Suomen ELY-keskus puh. 0295 024 500.

KALASTO B

HUOPANANKOSKI
Luontaiset kannat: Hauki, ahven, järvitaimen, harjus, siika
Istutetut kannat: Järvitaimen, harjus
Pääasiallinen saaliskala on taimen, jonka kanta turvataan jokeen ja ympäröivien järvien tehtävillä istutuksilla. Huopanankoskessa on luonnostaan lisääntyvä harjuskanta, josta on tullut myös merkittävä saaliskala.

Koskea pidetään erinomaisena perhokalastajan ”mekkana”. Parhaat ottiajat sijoittuvat toukokuun puolivälistä juhannukseen ja elokuu on myös hyvää aikaa.

KEIHÄRINKOSKI
Luontaiset kannat: Hauki, ahven, järvitaimen, harjus, siika
Istutetut kannat: Järvitaimen, harjus

Koskessa on hyvä taimenkanta. Istutukset ovat poikasistutuksia, joten ympäröivistä järvistä ”vaeltajat” ovat merkittävä osa saaliista. Harjusta on istutettu vuodesta 1989 lähtien. Syysrauhoituksen jälkeen myös siika nousee koskeen. Oiva paikka perhokalastukselle.

KÄRNÄN-, KELLAN- JA KYMÖNKOSKET
Luontaiset kannat: Hauki, ahven, kuha, järvitaimen, harjus, siika
Istutetut kannat: Järvitaimen, harjus

 Kalastusinfo: Huopanankoski. Keihärinkoski Eräluvat.fi. Kärnän-, Kellan- ja Kymönkosket Eräluvat.fi. Keski-Suomen ELY-keskus puh. 0295 024 500.

PALVELUT

Viitasaaren kaupunki taajamapalveluineen sijaitsee 10-20 km ajomatkan päässä koskista.

HUOPANANKOSKI B

  Kalastusluvat lupakaupasta.

  Lomaseutu – näe ja koe.

 Kiintiöity lupamäärä.

 Huopanankoski kotisivut. 

 

KEIHÄRINKOSKI A

  Luvanmyynti puh. 020 692 424 (ark. 8-16) ja Metsähallituksen erälupien verkkokauppa.

 Majoituspaikkoja: Keihärinkosken Koskitupa, jossa majoitusta ja kahvila puh. 050 401 4768.  Paanalan tila (3 km) ja Erkin Kala ja Matkailu (4 km): kalastuspaketit, eräretket, majoitus, ravintola ja savusauna, puh. 014 539 177 tai 040 520 6428

Kosken rannalla on katettu nuotiopaikka.

 Kiintiöity lupamäärä 5 kalastajaa.

 Palveluinfo: Lomaseutu – näe ja koe.

 

KÄRNÄN-, KELLAN- JA KYMÖNKOSKET, KYRÖNPURO B

 Metsähallituksen Kärnän vuokratupa.

 Koskien luvat: 6 tuntia, 12 tuntia, vuorokausi. Kellankoskella vain perhokalastus. Syysrauhoitus 1.9.-30.11. Kiintiöity lupamäärä: Kärnänkoski 6 hlö, Kellankoski 5 hlö, Kymönkoski 5 hlö. Suuremmille ryhmille kalastusluvat vain erälupien palvelunumerosta 020 69 2424.

Koskireitillä on nuotio- ja pysäköintipaikkoja.

 Lomaseutu – näe ja koe. 

Päivitetty 30.4.2020 Petter Nissén