VILPPULANKOSKI

Kalalajit

ahven, harjus, hauki, kirjolohi, kuha, säyne, taimen (järvitaimen), toutain

Kalastustavat

Heittokalastus, Perhokalastus

Vesistö

Joki

Tyyppi

Laatu-apaja

VILPPULANKOSKIVilppulankosken virkistyskalastusalue

YMPÄRISTÖ B

Vilppulankoski on noin 300 metrin mittainen koskiosuus Keurusselän ja Ruoveden Paloselän välissä. Leveyttä koskella on noin 50 metriä. Se on aikoinaan ollut paperiteollisuuden käytössä. Vilppulankoskella on sijainnut Serlachiuksen puuhiomo vuosina 1882-1945. Kosken ylittää maantiesilta ja rautatiesilta. Se jakaantuu ylimmän niskan jälkeen kahdeksi eri haaraksi. Pohjoisen, eli Vilppulan keskustan puoleinen haara muistuttaa eteläistä haaraa enemmän luonnontilaista koskea. Eteläinen haara on kapeampaa, uomamaista nopeasti virtaavaa koskiosuutta. Molemmat uomat ovat kalastettavissa uomien välistä kulkevalta kiviriutalta. Pohjoinen haara on myös helposti kahlattavissa. Vesi on väriltään hieman humusväritteistä, normaalin näkösyvyyden ollessa noin 1 metrin luokkaa.

 Vilppulankosken puistoalue rantaa myötäilevine polkuineen on tunnelmallinen retkikohde. Alueella on myös paikkakunnan historiasta kertovia muistomerkkejä. Myös muualle Vilppulan alueelle ulottuva luontokierros esittelee mm. Elämänmäen, jossa oli vuosisadan alussa tri E W Lybeckin parantola ja nykyään luonnonsuojelualue. Salussärkän, joka on noin kilometrin mittainen rauhoitettu harju Salusjärven keskellä. Käkijärven, joka on merkittävä lintujärvi sekä Jakkoinsuon, joka on Euroopan vanhin suontutkimusalue.

 Ympäristöinfo: Hämeen ELY-keskus puh. 0295 025 000. 

Vilppulankoskella on kaksi myös liikuntarajoitteisille sopivaa heittolaituria.

KALASTO B

Luontaiset kannat: Hauki, ahven, toutain, säyne, järvitaimen, kuha (kosken alla)
Istutetut kannat: Järvitaimen, kirjolohi, harjus
Kalastus keskittyy pääosin istutettujen taimenien ja kirjolohien, sekä toutainten pyyntiin. Koskeen istutetaan läpi kesäkauden kirjolohta ja taimenta noin 2 viikon välein. Lisäksi koskeen on suoritettu harjuksen poikasistutuksia. Edellä mainittujen kalojen lisäksi saalis koostuu luontaisista hauista, ahvenista ja säyneistä. Vilppulankoskesta saadaan vuosittain useamman kilon painoisia taimenia, isoimmat 3-4 kg.

 Kalastusta harjoitetaan sekä uistin- että perhovälinein sekä rannalta että veneestä. Perhokalastus on kuitenkin suositumpi kalastusmuoto. Veneestä voi kalastaa itse joessa sekä myös läheisen Paloselän vesialueella, jossa on hyvin haukea ja kuhaa. Keväällä ja alkukesällä koskialueella käytetyimpiä ovat erilaiset ärsytysväriset, esim. oranssiset ja vihreät streamerit. Loppukesää ja alkusyksyä kohden perhojen kokoa pääsääntöisesti pienennetään ja väriä muutetaan luonnonmukaisemmaksi (ruskea, oranssi). Saalista saadaan myös pintaperhoilla. Suosituimmista perhoista voidaan mainita erilaiset pupat, supertinseli ja skater. Heittokalastuksessa käytetyimpiä vieheitä ovat pienehköt vaaput ja lipat. Myös jigeillä saadaan saalista.

 Kalastusinfo: Vilppulankosken kotisivut ELY-keskuksen kalatalouspalvelut 


Vilppulankosken tulipaikka.

PALVELUT A

 Vilppulankosken alapuolella on huomattavan iso venesatama palveluineen. Alueella on kioski, rantakahvila, grillikatos, vesi-, suihku- ja WC-tilat. Itse Vilppulan keskustaan ja suureen palveluvalikoimaan on matkaa vain noin kilometri. Lisää tulipaikkoja ja kalankäsittelypaikka on tarkoituksena rakentaa tulevaisuudessa.
Satamasta löytyy myös kemiallisten jätteiden tyhjennyspiste ja ja jätesäiliöiden imutyhjennyslaite.

Kosken niskalla sijaitsee Koivuniemen rakennusryhmä, jossa on mahdollisuus majoittua retkeilymajaan.
Majoitusta tarjoavat Peltolan Luomutila, puh. 044 525 35 39, Jaakontupa, puh. 050 584 7221, Antti Mäkelän Mökit, puh. 0400 621 170 ja Vilppulankosken asuntovaunupaikat Ravintola Isabella puh. 03 471 6900.

 Kalastusopastusta, kalastus- ja veneretkiä tarjoavat: Juha Happonen, puh. 0400 547 098, Medi Fish Timo Koikkalainen puh. 040 534 1750, Retu retket Outdoor Travels puh. 0400 757 997.

 Koskella on sallittu vain viehe- ja perhokalastus. Kalastus on kielletty lohikalojen syysrauhoituksen aikaan 11.9-15.11. Lupia myydään yhden (24h) ja kolmen vuorokauden (72h) ajalle. Lupavuorokausi kestää 24h luvan ostosta. Kalakiintiöt 2 lohikalaa ja 2 toutainta vuorokaudessa.

Lupia myyvät: Kesällä venesatamassa ravintola Isabella puh. 03 471 6900. Luvan voi maksaa myös nettipankissa, ohjeet Vilppulankosken kotisivuilla.

 Palveluinfo: Mänttä-Vilppula matkailuneuvonta puh. 03 488 8555.

 Esitteitä: Vilppulankosken virkistyskalastusalue, säännöt ja hinnat.

Päivitetty 7.8.2015 Petter Nissén