VUOKSI – IMATRA

Kalalajit

ahven, harjus, hauki, kirjolohi, lahna, lohi (järvilohi), muikku, nieriä, siika, taimen (järvitaimen)

Kalastustavat

Vesistö

Joki

Tyyppi

Laatu-apaja

VUOKSI – IMATRA


Vuoksen Neitsytniemen heittolaituri ja maisemaa.

YMPÄRISTÖ C

Vuoksi purkaa Saimaan vedet Imatran kaupungin halki Venäjälle Laatokkaan. Vuoksen kalastusalue on rakennettua ympäristöä puistorantoineen ja useine siltoineen. Kalastusalue on vuolasta ja yli 100 metrin levyistä suurvirtaa voimalaitosten ylä- ja alajuoksuilla. Virralle on tyypillistä suuret vuorokautiset ja viikonpäivinä vaihtuvat juoksutukset.
Vuoksen vesi on laadultaan hyvää ja kirkasta, hieman humusväritteistä, kuten Saimaakin.

 Ympäristöinfo: Imatran kaupungin kalastusmestari Tomi Menna puh. 020 617 4303. Kaakkois-Suomen ELY-keskuspuh. 0295 029 000.

Vuoksen kalastuksen erikoisuus on muikun lippoaminen.

KALASTO B

Luontaiset kannat: harjus (kookas), hauki, ahven, lahna, siika, muikku.
Istutetut kannat: järvitaimen, siika, kirjolohi, järvilohi, nieriä.
Istutetut kannat: Säännöllisten pyyntikokoisten järvitaimenten velvoite- ja hoitoistutukset, Saimaasta alueelle laskeutuvat istutetut taimenet ja siiat. Mellonlahden erityisalueella myös pyyntikokoisen kirjolohen istutukset. Lohikalasaalis perustuu pääosin istutettuihin kaloihin. Erikoisuutena alueella on muikun lippoaminen.

 Vuoksi soveltuu hyvin heitto- ja vetouistelukalastukseen veneestä. Puistomaisilta rantaosuuksilta on hyvä kalastaa myös rannalta. Perhot ja pienet vaaput, mutta myös perinteinen onginta antavat saalista. Suuret virtausmuutokset vaikeuttavat kalastusta. Vuoksen rannat soveltuvat useilta kohdin myös liikuntaesteisille. Paras kalastusaika: huhti-kesäkuu ja syys-marraskuu lohikaloilla, muut lajit myös keskikesällä. Suuri virtaama pitää alueen sulana ympäri vuoden. 

 Kalastusinfo: Imatran kaupungin kalastusmestari Tomi Menna puh. 020 617 4303. Kaupungin kalastuksen nettisivutVuoksen Kalastuspuiston verkkosivut.  ELY-keskuksen kalatalouspalvelut.


Vuoksen kalastuspuisto tarjoaa kaiken kattavat kalastajien palvelut.

PALVELUT A

LÄHIKALASTUSPAIKKA – kaupungin lähistöllä sijaitseva kalastuskohde.

LAPSESTA KALAAN KOHDEHYVÄ PALVELUVARUSTUS

 Vuoksen läheisyydessä on tarjolla eri tasoista majoitustahotellista leirintään. Lupa-alueen keskellä sijaitsee Vuoksen Varpasaaren kalastuspuisto, josta voi vuokrata kalastusvälineitä ja veneitä. Palveluja kalankäsittely- ja grillipaikat, heittolaituri sekä ravintolapalvelut.

  Vuokselle on hyvät liikenneyhteydet: rautatie 100 m, matkahuolto 100 m ja moottoriliikennetie kulkee ylitse. Pysäköintilueita on eri puolilla kalastusaluetta.

 Veneluiskia on useita ja alueesta on selkeä opaskartta.

  Vuoksen suun ja rautatiesillan välillä on syysrauhoitus 15.10-15.11, muualla ympärivuotinen kalastus. Kalastussääntöihin kuuluu kalakiintiöitä ja muita ohjeita.

 Viehekalastukseen tarvitaan erityislupia. Pilkintä ja onginta ilman maksua, paitsi Mellonlahden kalastusalueella tarvitaan Vuoksen kalastuslupa. Alueelle myydään vuorokausi- viikko- ja vuosilupia. Luvanmyynti: Vuoksen Kalastuspuisto puh. 0400 655 848,  Uimahallin kassa puh. 020 617 7294, Lappeenrannassa Urheilu Koskimies puh. 05 612 9013. Luvat voi maksaa myös pankkiin Imatran kaupungin ohjeiden mukaan tai ostaa verkkokaupasta.

 Palveluinfo: Vuoksen kalastussäännöt ja lupahinnat Imatran kaupungin kotisivuilla. Vuoksen Kalastuspuiston verkkosivut. 

 Esitteet: Vuoksi – Kalastajan opas (pdf)

 

Päivitetty 22.11.2021 Petter Nissén